Planten:Plant van het jaar

Plant van het jaar

Elk jaar wordt er door de vaste planten kwekers een plant of een plantgroep uitgeroepen tot plant van het jaar. Dit gaat in samenspraak met de consument. We kunnen dan ook stellen dat het om geliefde planten gaat die hier in dit rijtje voorkomen. Hieronder de planten die de laatste jaren plant van het jaar zijn geworden.

De plant van het jaar 2010 Kruiden ( keukenkruiden)

Het keukenkruid Rozemarijn

In 2010 is er besloten dat alle keukenkruiden uitgeroepen zijn tot plant van het jaar. Omdat er op LeerWiki uitgebreid over geschreven is, ga ik er niet op in, maar verwijs ik naar de uitgebreide pagina's van LeerWiki hierover.

Ook over alle kruiden is per kruid een pagina verschenen. Neem er eens rustig de tijd voor, om deze door te kijken. Er staat alles in over de geneeskrachtige werkingen en ook hoe ze als tuinplant te gebruiken zijn. Ook kunnen keukenkruiden goed worden gebruikt als border planten. Plant de keukenkruiden het liefste in de buurt van de keuken, de kans dat je ze ook daadwerkelijk veel gaat gebruiken is dan veel groter.

De plant van het jaar 2009 Siergrassen

Siergrassen zijn prachtige planten die met name hun schoonheid kunnen laten zien als de pollen op een duidelijke plek staan, waar ruimte voldoende omheen is. De meeste siergrassen zijn winterhard en blijven in mooie pollen bij elkaar. Veel van de Siergrassen sterven af in de winter. Deze kunnen dan afgeknipt worden, waarna er in het voorjaar weer mooi nieuw groen loof opkomt. Ook hierover is inmiddels een pagina verschenen.

De plant van het jaar 2008 Astilbe

Astilbe arendsii

De Astilbe is een vaste plant waar enkele lagere en enkele hogere varianten van zijn. De lagere vormen worden vaak gebruikt als bodembedekkers . Hiervan groeit het blad laag over de grond en de bloemen komen daartussen omhoog. De astilbe is een makkelijke plant, die ook makkelijk te scheuren is voor vermeerdering. De Astilbe is in verschillende bloem kleuren te verkrijgen. Er zijn witte, roze, paarse en rood en donkerrood. Deze sterke vaste plant kan goed in de halfschaduw op een vochthoudende grond. De hoogtes kunnen varieren van 15 cm tot 100 cm afhankelijk van het gekozen soort. De bloeitijd van de meeste soorten ligt tussen juni en september.

De plant van het jaar 2007 Hosta

Hier getoond de Hosta Sieboldiana
De Hosta is voor veel tuinliefhebbers een zeer geliefde plant. Dat deze plant dan ook een keer de status plant van het jaar heeft gehaald is ook niet verwonderlijk. De plant heeft een prachtige sierwaarde in het blad. Dit maakt dat de plant waarde heeft vanaf het moment dat de plant in het voorjaar boven de grond komt. De Hosta kan dan ook nog eens prachtig bloeien, wat de sierwaarde nog vermeerderd. De Hosta is er in veel verschillende kweekvormen. Dit van heel klein bladig, met kleine vrij lage bloemen tot soorten die bladeren krijgen die zelf al tot bijna een meter boven de grond staan zoals de getoonde Hosta Sieboldiana. De plant kan goed gebruikt worden voor de schaduwplekken in de tuin. Lees voor meer schaduwplanten ook Planten: Enkele schaduw planten