Bespaar diesel en benzine

Brandstof besparen:

Zoals U waarschijnlijk al gemerkt hebt slaan de brandstofprijzen momenteel de pan uit.
brandstof besparen
Door de stijgende prijs van de ruwe olie in combinatie met de accijnzen. Brandstofprijzen kunnen makkelijk oplopen tot 35 procent van de autokosten. Door enkele tips in acht te nemen kan u makkelijk vijf tot acht procent brandstof besparen, en sportieve chauffeurs kunnen makkelijk tot vijftien procent brandstof besparen. Ja inderdaad reken maar eens uit wat tien procent is van uw maandelijkse uitgaven aan brandstof.

Diesel of Benzine?

Allereerst moet u uitmaken of het voor u interessant is om met een diesel of benzinewagen te rijden. Wanneer u als chauffeur minder dan 15000 kilometer per jaar aflegt is het aangewezen om geen diesel te kopen. Wegens de duurdere aankoopprijs, inschrijving en wegentaks moet u al snel heel wat kilometers afleggen om deze kosten te kunnen recupereren aan de pomp.

Besparen zonder in te boeten aan rijstijl:

Zoals de titel al doet vermoeden spreken we hier over kleine aanpassingen welke onder geen behoud de rijstijl beinvloeden, maar waar u snel heel wat kunt mee besparen.

 1. Opgelet voor een koude motor, wanneer de motor nog koud is kan hij makkelijk tot dertig procent meer gaan verbruiken dan een warme motor. Probeer de eerste 10 minuten rustig te rijden, schakelen onder de 3000 toeren en kijken naar je temperatuurmeter op je dashboard (90 graden is ideaal).
 2. Indien je wagen over cruisecontrol beschikt, gebruik deze dan tijdens lange ritten of op de autosnelweg. Door de constante regeling van de computer is je verbruik lager dan wanneer je zelf het heft in eigen handen neemt.
 3. Gebruik je airco met mate, wanneer het in de winter koud is kan je eventjes je airco aanzetten maar wanneer de motor warm is maak gebruik van de gewone verwarming, dit kan al snel 2 liter brandstof op 100 kilometer verschil maken.
 4. Achterruitverwarming kan makkelijk oplopen tot 5 procent extra brandstofverbruik, schakel deze dan ook zo snel mogelijk uit wanneer u deze niet meer nodig hebt. Hetzelfde geld voor aangesloten toestel in de wagen, zoals gsm-oplader, gps-oplader, wanneer deze zijn opgeladen zet deze zo snel mogelijk uit.
 5. Verwijder skiboxen en of andere dakboxen als u ze niet meer nodig heeft, uw wagen is gestroomlijnd gemaakt maar wanneer u deze attributen op je dak plaatst is deze stroomlijning onderbroken.

Besparen met inboeten aan rijstijl:

Dit is de minst leuke rubriek, maar wel een rubriek waar heel wat kan bespaard worden aan brandstof. Maar veel mensen vergeten dat hun verkeerde rijstijl instaat voor het hogere brandstofverbruik van de wagen.

 1. Probeer te schakelen onder de 3000 tpm, ga niet consequent schakelen op 4000 tpm of meer. Dit levert een extra brandstofverbruik van 15 procent op.
 2. Probeer te anticiperen op het verkeer, dit is heel belangrijk zowel voor het lagere verbruik als voor uw veiligheid en die van andere bestuurders. Wanneer u nog 3 meter van een roodlicht bent blijf dan geen gas geven tot op het einde maar los gas en schakel terug op de motor. U verbruikt dan bijna geen brandstof en uw remmen en banden gaan ook langer mee. Hetzeflde voor kruispunten en verkeersborden, probeer te anticiperen U zal zien dat u daar veel voordelen uithaalt.
 3. Probeer bij bergopwaarts geen extra gas te geven met je wagen, want de wagen moet hier ook nog eens de zwaartekracht trotseren wat ook al snel heel wat extra verbuik kan betekenen. Blijf mooi constant gas geven tot u op de bergtop bent en dan kan u in het naar beneden rijden extra gas geven.
 4. Volg een rijcursus of slipcursus, deze mensen gaan u tips geven over hoe u een perfecte bocht moet nemen. Door de bijna rechte lijn te gaan gebruiken in de bochten. Dit is veel veiliger, minder verbruik en minder slijtage aan de banden en remmen.
 5. Om af te sluiten met deze rubriek, vooral voor de mannen; laat u niet verleiden aan de rode lichten om u of uw wagen te meten met andere bestuurders. U kan hier niet mee winnen enkel maar verliezen wanneer u aan de benzinepomp staat .

Bespaar door uw wagen te onderhouden:

 1. Controleer wekelijks de bandenspanning. Door een slechte bandenspanning kan uw wagen tot 3 procent meer verbruiken dan een wagen met correcte bandenspanning.
 2. Ga regelmatig met je wagen op onderhoud. Een onderhouden wagen verbruikt minder.
 3. Laat uw banden uit lijnen. Het is raadzaam om jaarlijks of bij een nieuwe wissel van de banden uit wagen te laten uitlijnen. Dit heeft te maken met de rolweerstand, hoe minder minderstand hoe minder uw wagen verbruikt.
 4. Wanneer u benzine tankt, probeer eens “Super benzine” in plaats van Euro 95 benzine. Dit verschil kan oplopen tot 4 procent minder verbruik door het hogere octaangehalte in de benzine.
 5. Probeer indien u in de mogelijkheid bent uw benzinetank maar voor de helft te vullen, scheelt al snel 30 kg gewicht en een klein lager verbruik. Probeer ook geen onnodig extra gewicht in de wagen te laten liggen. Hoe meer gewicht hoe meer verbruik.

Tot Slot:

Hierbij hoop ik dat ik U wat begedragen heb over hoe men minder brandstof kan verbruiken met soms drastische regels maar soms ook kleine eenvoudige en gratis regeltjes. Ik wens je veel succes en ook al past u maar een paar regels toe dan zal u ook al het verschil zien aan het bezinestation.