Seizoenen: Herfst

Seizoenen Herfst

Op 21 september beging volgens de astronomische kalender de herfst. De herfst is in de natuur een van de mooiste seizoenen die er is. De natuur kleurt en veranderd na de zomer en maakt zich op voor de winter. De herfst is een mooie tijd en vooral voor kinderen om lekker actief te zijn in de natuur. Zeker in de herfstvakantie is het leuk om met de kinderen de natuur in te gaan.

Astronomische herfst

De astronomische herfst begint op 21 september en eindigd op 20 december op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond loopt de herfst van 20 maart tot 21 juni. Het begin van de herfst wordt ingeluid op het moment dat de zon de evenaar passeert. Vanaf dat moment zal de zon het noordelijk halfrond minder beschijnen en zal de natuur zich hieraan aanpassen. De herfst gaat dan beginnen.

Herfst in de natuur

De herfst wordt toch wel het meest gekenmerkt door de veranderingen in de natuur. Het weer veranderd en het wordt kouder vaak gekenmerkt door meer regen en wind. De loofbomen gaan zich voorbereiden op de winter. De bomen en planten trekken het bladgroen terug en de bladeren gaan langzaam afsterven. De mooie kleuren worden zichtbaar. Met het vallen van de bladeren vallen ook meestal de vruchten van de bomen. Eikels, kastanjes, beukennootjes en walnoten vallen van de bomen op de grond om hopelijk in het voorjaar weer uit te groeien tot nieuwe bomen. De bladeren vallen ook en vormen zo tijdens de afbraak een mooie voedingsbodem voor nieuwe planten.

In deze voedingsbodem groeien vele paddestoelen die zich op deze manier ook weer kunnen voortplanten. Het is niet voor niets zo dat de herfst een van de meest geliefde jaargetijden is om te wandelen in de bossen en uit te waaien op het strand.

Herfst en verkoudheid

De herfst is traditioneel ook het seizoen dat veel mensen verkouden worden. Na de zomervakantie zijn veel mensen weer bij elkaar op scholen en op kantoren en verspreiden nieuwe virussen zich sneller door de kou en de verminderde weerstand. Veel mensen zijn verkouden en een goede hygiëne is in deze periode belangrijk om het virus minder snel over te dragen.

Herfst ontdekken met de kinderen

De herfst is het jaargetijde om de natuur te ontdekken met de kinderen. Neem ze mee naar het bos en ontdek de natuur tijdens een mooie wandeling. Kinderen vinden het geweldig om paddestoelen te bekijken (waar zijn de kabouters) of om eikels en kastanjes te verzamelen. Eenmaal weer thuis kunnen deze gebruikt worden voor mooie herfst knutselactiviteiten.

Knutselen met de herfst

Voor kinderen is de herfst een grote ontdekking in de natuur. Om kinderen meer te betrekken bij de herfst zijn er veel knutsel ideeën die gebruik maken van wat de natuur biedt in de herfst. Ga met de kinderen naar het bos en verzamel materiaal die op de grond ligt. Hiermee kunnen verassende dingen worden gemaakt en de kinderen zijn betrokken bij de natuur.

Kastanje poppetjes

Met kastanjes en eikels kunnen mooie poppetjes worden gemaakt met behulp van satéprikkers. Met voldoende creativiteit kunnen poppetjes, diertjes en zelfs bootjes worden gemaakt van de vruchten van de bomen. Gebruik naast kastanjes ook eikels voor hoedjes of voeten van poppetjes. Wees creatief en motiveer uw kinderen om ook zelf iets te maken met kastanjes of eikels.

Kijkdoos

Met bladeren en kastanjes kan samen met de kinderen een mooie kijkdoos worden gemaakt. Beplak een oude schoenendoos met mooie bladeren en maak een herfst kijkdoos met stukken boomschors en kastanjes, eikels, denneappels en bladeren. Eventueel kunnen in de kijkdoos ook kastanjepoppetjes worden gemaakt.

Bladerschilderijen

Verzamel mooi gekleurde herfstbladeren en maak hiermee een collage of plak er figuren of dieren van.

Een andere mogelijkheid is om de bladeren met plakaatverf te beschilderen en te gebruiken als stempel om mooie gekleurde afdrukken te maken op papier.