Wat is ijzel

Inleiding

De winter is weer begonnen. Nu de dagen weer koud en nat worden en de temperaturen dalen, kunnen we op de weg last krijgen van ijzel. Dit is de nachtmerrie (of kan de nachtmerrie zijn) van iedereen die zich regelmatig in een auto of op een motor op de openbare weg begeeft. Doordat je ijzel niet goed kan zien, kun je je hier niet goed op voorbereiden. De weg lijkt normaal te zijn maar als er ijzel op ontstaat, kun je hier toch erg hard op wegglijden! Hieronder een korte uiteenzetting van wat ijzel is, wanneer het ontstaat en wat er nu zo gevaarlijk aan is.

Wat is ijzel

IJzel ontstaat vaak aan het einde van een zeer koude periode met vorst. Hoog in de lucht wordt de temperatuur hoger/ zachter. De temperatuur op de grond is dan nog zeer koud en ligt tegen het vriespunt aan. Wanneer het gaat regenen, komt het water op weg naar beneden in steeds koudere lucht terecht. Hierdoor koelt de regen erg af (tegen het vriespunt) en vriest het op de grond vast aan alles waar het op neerkomt. Hierdoor ontstaat er een dun ijslaagje, bijvoorbeeld op de wegen. Dit ijslaagje zorgt voor de gladheid waar ijzel zo bekend om is. Als de regen al eerder bevriest en als ijs de aarde raakt spreekt men van ijsregen.

Wat is er gevaarlijk aan ijzel

Hierboven wordt het karakter van ijzel al kort benoemd: het is een gladde ijslaag. Bestuurders (maar ook voetgangers) zijn alert op gladheid als het zeer koud is en vriest. Wanneer er een periode is ingezet met gevoelstemperaturen van boven het vriespunt en men ziet regen, dan wil men nog wel eens vergeten dat het glad kan zijn. Doordat het regent en niet sneeuwt (want sneeuw is sec gezien bevroren neerslag en impliceert dus het vriespunt) is men zich niet altijd bewust dat die op de grond vast kan vriezen. Daardoor rijdt men vaak (onbewust) toch minder voorzichtig. Daarnaast is het dunne ijslaagje voor het blote oog ook niet altijd direct zichtbaar. Wanneer het KNMI acht dat de ijzel voor zeer gevaarlijke wegomstandigheden zorgt, geven zij een weeralarm af. Dit weeralarm dient er toe dat mensen meer alert zijn en zelfs ontmoedigd worden om de weg op te gaan.

Niet alleen autobestuurders en voetgangers hebben last van ijzel. Doordat de regen bevriest op een voorwerp kunnen deze door het gewicht loodzwaar worden. Dit is niet gunstig (en soms zelfs zeer gevaarlijk) voor electriciteitsdraden, bovenleidingen van treinen etc.

Als je toch wegglijdt of slipt op de weg

Wanneer je met je auto in een slip komt op een gladde weg is het prettig als je weet hoe je moet handelen. In de leerwiki Wat moet je doen als je auto in een slip raakt wordt kort aangegeven hoe je kunt/ dient te handelen als je in een slip raakt. Ook wordt er op de leerwiki Wat doe je tijdens een slipcursus uitgelegd wat een slipcursus is en waar je deze kan volgen. Zo krijg je wat tips om veilig de weg op te gaan en je mogelijk aanwezige angst voor gladheid en ijzel weg te nemen. Dat neemt niet weg dat ijzel en gladheid gevaarlijke wegomstandigheden zijn en dat opmerkzaamheid en behoedzaamheid zeer onontbeerlijk zijn.