Bollywood een introductie 3 - De films

Bollywood een introductie 2 - Ontwikkeling

Parallel Cinema

De geschiedenis van Bollywood zal niet compleet zijn zonder vermelding van de parallelle cinema of zoals men het in de volksmond noemde in India “Art Cinema ”. Ik noem het in het verleden tijd omdat het nu geïntegreerd is in de reguliere bioscoop. Bollywood was prima begonnen met films gericht voor entertainment, maar ook met een betekenis. De situatie veranderde geleidelijk en meer en meer werd de nadruk gelegd op commercieel succes. Langzaam maar zeker ontwikkelde men de mix voor een succesvolle film. In de tussentijd begonnen filmmakers realistische en zinvolle films te maken, volgden meer hun hart in plaats van gewin. De Art Cinema Bollywood heeft enkele van de beste filmmakers, zoals Mrinal Sen, Khwaaja Ahmad Abbas, Shyam Benegal, Govind Nihalani, Prakash Jha enz. en de meest krachtige artiesten als Om Puri, Naseeruddin Shah, Smita Patil en Shabana Azmi .

Kritiek

Bollywood is door de jaren heen terecht bekritiseerd. Scripts zijn vrijwel altijd fictief, met films die overeenstemmen met een vast formule, men nam aan dat dat noodzakelijk was voor het succes. Bollywood is ook vrij traag wanneer het gaat om nieuwe technologie om betere films te maken. Er is een gebrek aan gezonde ontspanning, omdat een groot publiek zoals kinderen worden genegeerd. Er zijn heel, heel weinig films die specifiek voor kinderen worden geproduceerd. Hier gaat op dat goede animatie films schitteren door hun afwezigheid.

Het ontbreken van betrouwbare financiële middelen is een van de grootste nadelen voor Bollywood. Financiers zoals banken zijn erg terughoudend omdat in Bollywood veel, heel veel films gemaakt worden maar een enkel van die films worden succesvol genoeg om eraan te verdienen. Ondanks dat de regering steun heeft verleend aan deze industrie, blijft het moeilijk om aan goede financiering te komen. Hierdoor zijn financiers gekomen uit de onderwereld die voor geld zorgden in Bollywood.

Misschien wel de meest vernietigende (welverdiende) kritiek is de overvloedig rijke plagiaat in Bollywood . In de vroegere tijd was dit al gangbaar, toen de het Indiase publiek geïsoleerd was van de buitenwereld. De filmmakers maakte van deze gelegenheid gebruik door versies van buitenlandse films opnieuw te maken met hier en daar een verandering. Met name de films uit Hollywood werden vaak gebruikt hiervoor. Twee films die kopieen zijn van Hollywood films zijn bijvoorbeerd : “Ghazini ” deze was geïnspireerd door Memento en de hit film "Dostana " is grotendeels gebaseerd op I Now Pronounce you Chuck and Larry'. Vaak blijft het niet alleen bij scripts en verhaallijnen, maar worden complete scènes eruit gehaald om opnieuw te maken. Ditzelfde geld ook voor musical, de originele soundtrack is zelden niet origineel.

Nieuwe tijden

In India is een nieuwe ontwikkeling gaande . Dit komt vooral door de reacties op de bovenstaande kritiek van Bollywood en combineert de gevoeligheden van Parallel Cinema met commerciële scripts. In de loop der jaren hadden de makers een vaste plaats gekregen in de stroming van Bollywood, door tientallen Masala films per jaar te maken. Het Indiase publiek werd echter geleidelijk aan steeds meer blootgesteld aan de wereldcinema en werd de nogal saaie films die met regelmaat uit Bollywood kwamen beu . Ze wilden kwaliteit in het script en de muziek . Dit is waarschijnlijk begonnen in 1998 met de film Satya. De filmmakers realiseerde de verschuiving in de gedachtepatroon van het publiek en zijn toen begonnen met het produceren van betere films .

Bollywood een introductie 1 - Het begin

Bollywood een introductie 2 - Ontwikkeling

| Bollywood : Wat is een Masala film

Links

Bollywood film zoeken