Bollywood een introductie 2 - Ontwikkeling

Bollywood een introductie 1 - Het begin

Ontwikkeling

Door de 60er jarenheen , heeft de Indiase filmindustrie (Bollywood in het bijzonder) zich definitief gevestigd, het had natuurlijk al een goede fundering die verzorgd was door de pioniers. Deze periode betekende ook de komt van de tweede generatie acteurs en filmmakes. De Kapur groep groeide, met prominente leden als Raj Kapur, Shammi Kapur en Shashi Kapur die door de massa geliefd waren en aanbeden werden. Dev Denand gooide ook grote ogen (weet je dat hij in 2009 nog steeds films maakt?!). We gaan verden naar de jaren 70 waar nieuwe sterren als Rajesh Khanna, Dharmendra en Jitendra ook in de schijnwerpers kwamen. Elk van hun had zijn eigen specialiteit en het werd allemaal prachtig uitgevoerd. Dit was de tijd van de romantische held.

Veranderingen

In 1973 veranderen de regels van het spel. Een nieuwe superstar werd geboren

en dat was Amitabh Bachchan. Zijn film “Zanjeer” was een zeer succesvolle film en zijn doorbreek. Daarna werd hij vaak ‘Angry Young man” genoemd, de anti-held. Hoewel Amitabh al eerder debuteerde proefde hij het succes pas met deze film. Hij was klaar om de regels en tradities te breken om zijn doel te bereiken. Amitabh Bachchan bleef aanwezig tot de late 80er jaren. Toen moest hij onvrijwillig gedwongen werd te stoppen als gevolg van een letsel, op politiek gebied gebeurde ook niet wat hij wild en succes daalde.

Het duurde tot 1988 voordat een andere blockbuster Bollywood deed herleven. De film was “Maine Pyaan Kiya”. Het jaar daarop werd nog een hit geproduceerd, met de naam "Qayamat se Qayamat Tak". Deze 2 films brachten de focus van Bollywood wederom op romantiek en twee van de grootste sterren werden geïntroduceerd Salmaan Khan en Aamir Khan. In 1996 kwam het tijdperk van de ‘anti-held’ ook weer aan bod, met Shahrukh Khan films als "Baazigar" en “Darr” het succes kwam weer terug. In het jaar 1995 kwam een nieuwe trend aan bij Bollywood het was een andere Sharukh Khan film "Le Dilwale Dulhaniya Jayenge". De held was nu romantisch en hij respecteerde ook de traditionele en familiaire waardes en normen.

Het jaar 1995 was een andere Sharukh Khan film "Le Dilwale Dulhaniya Jayenge" de trends voor Bollywood resetten. Nu, de held was romantisch, maar ook hij respecteerde de traditionele en familiale waarden. De sterren Shahrukh, Aamir en Salmaan bleven nog vele, vele jaren aan de top. Op dit moment zijn ze nog steeds sterren met fans waarvan het aantal in de honderden miljoenen loopt.  

Een ander opmerkelijke gebeurtenis van deze periode was de rijzende ster van

de originele superstar Amitabh Bachchan. Hij maakte een reeks tekortkomingen op de het doek, een paar slechte zakelijke beslissingen. Bij zijn tweede komst werd hij geholpen door een ander media, de televisie. Hij maakt naam met "Kaun Banega Crorepati", de Desi versie van “Who wants to be a miljonair” hierbij ontdekt hij een nieuwe stijl voor zichzelf. Langzaam maar zeker komt hij terug en is ook te zien in een aantal hits. Hij is waarschijnlijk de enige ster in Bollywood waar de scripts speciaal voor hem worden geschreven. De Bachchan familie is nu de ‘eerste familie van Bollywood en verplaatsten daarmee de Kapur khaandaan familie. Zijn zoon, Abhishek Bachchan en schoondochter Aishwarya Rai Bachcha zijn een van de grootste sterren op dit moment.

Bollywood een introductie 3 - De films

Bollywood : Wat is een Masala film

Links

Bollywood film zoeken