Thanksgiving Day Parade en zijn geschiedenis

Macy's Thanksgiving Day Parade bestaat sinds 1924.

35678.jpegJaarlijks rijden meer dan 3,5 miljoen New Yorkers de route van de Macy's Thanksgiving Day Parade, terwijl 50 miljoen tv-kijkers afstemmen op de Thanksgiving dansen van reuze-karakterballonnen, beroemdheden en marcherende bands. Hoewel het nu een Amerikaanse traditie van kalkoenvulling is, was de eerste Macy's parade op de Thanksgiving Day van 1924 een veel bescheidenere kaliber die de naam van een totaal andere feestdag draagt.

Macy's vlaggenschip in Manhattan's Herald Square

Naarmate de Verenigde Staten tijdens de jaren 1920 bloeiden, heeft ook het iconische warenhuis van New-York Macy's het succes gehad. Na publicatie in 1922 begon R. H. Macy & Co. concurrenten te verwerven en daarom begonnen ze regionale locaties te openen. Macy's vlaggenschip in Manhattan's Herald Square heeft zo'n sterke zaken gedaan dat het in 1924 uitgebreid is om een volledig stadsblok te bedekken die zich uitstrekt van Broadway naar Seventh Avenue langs 34th Street.

Macy's besluit om in New York een parade op de Thanksgiving morning te doen

Om de opening van de 'World's Largest Store' aan het begin van het drukke vakantiespeeljaar te tonen, heeft Macy's besloten om in New York een parade op de Thanksgiving morning te doen. Ondanks zijn timing was de parade niet echt over Thanksgiving, maar eerder de volgende grote dag op de kerstmis kalender. Macy's hoopte dat de "Christmas Parade" de eetlust van de consument zou doen opleven en deze er een koopfeest zou van maken.

Vanwaar kwam het idee van de winkelgebaseerde Thanksgiving-parade

Het idee van de winkelgebaseerde Thanksgiving-parade kwam echter niet van bij Macy's, maar van bij de Gimbel Brothers Department Store van Philadelphia. Deze Gimbel Brothers Department Store opende in 1920 een Thanksgiving-processie met 50 mensen, 15 auto's en een brandweerman verkleed als kerstman. Net als Macy's heeft JL Hudson's Department Store in Detroit ook een soortgelijk evenement in 1924 gepland. In New York was dit de enige Thanksgiving-parade die eerder door de straten van de stad ging. Er was dan ook nog de eigenaardige en soms wel heel irritante traditie van kinderen die hun gezichten beschilderden en bijpassende klederen droegen. Die dan in naam van Thanksgiving bedelden aan deuren en vroegen naar appels, pennies en snoepjes.

De vroege ochtend starttijd van "Macy's Christmas Parade" 

Op de zonovergoten ochtend om 9.00 u van 27 november 1924 gaf Macy's de kinderen van New-York een wel heel bijzonder speciale Thanksgiving traktatie. Hij liet een politie escorte de start van de parade leiden vanaf het kruispunt van 145th Street en Convent Avenue. De vroege ochtend starttijd van "Macy's Christmas Parade" werd overlapt door de vele kerkdiensten. Maar het gaf dan weer ook veel toeschouwers de tijd om terug thuis- of in het voetbal stadium te zijn voor die belangrijke voetbalmatch die dezelfde namiddag werd gespeeld. Deze belangrijke voetbalmatch was tussen de Syracuse en Columbia universiteit op de Polo Grounds.

Macy's krantenreclame belofte

Macy's had de parade-gangers in zijn krantenreclame beloofd om er een marathon van vrolijkheid en vreugde van te maken. Terwijl de parade route niet meer dan 41 km lang was, heeft de lengte van 41 km zeker voor een lange wandeling gezorgd voor degenen die van Harlem naar Herald Square marcheerden. De toeschouwers die vier en vijf mensen diep stonden konden het maar een paar minuten in de gaten houden, omdat de parade  de lengte van slechts twee stadsblokken had.

Het weergeven van het kerstvenster

Om het kinderdagverblijf in Macy's kerstvenster weer te geven in 1924, bevatte dit kerstvenster de favorieten van “Mother Goose”, zoals de oude vrouw die in een schoen woonde, Little Miss Muffet and Little Red Riding Hood. Macy's werknemers waren verkleed als clowns, cowboys en zwaardvechtende ridders. Een menagerie van dieren uit het Central Park Zoo, met inbegrip van beren, olifanten, kamelen en apen, dit bood een circusachtige sfeer. Er waren vier bands die voor de soundtrack zorgden tijdens de feestdag. Het staarteinde van de parade bracht een vlot aan die de gastheer Santa Claus eerde zittend in zijn rendier aangedreven slee op de top van een ijsberg.

10.000 mensen begroeten de kerstman

'S Avonds kwam de parade eindelijk aan het einde voor Macy's Herald Square zijn winkel, waar 10.000 mensen de kerstman begroeten als hij van zijn slee opstond. Nadat hij tot "Koning van de Kiddies" werd gekroond, haalde Kris Kringle een ladder en besteeg een gouden troon op de top van de tent boven de winkel. Dit was in de buurt van het Zevende Avenue. Met een gebrul van zijn trompet klonk de kerstman het signaal om "The Fair Frolics of Wondertown" te onthullen, het Christmastime raamdisplay, ontworpen door kunstenaar en poppespeler Tony Sarg. Zodra de politie hun menigte controlelijnen lieten afzwakken, renden de kinderen naar het 75 meter lange raam om de miniatuur Mother Goose marionetkarakters te zien. Deze marionetkarakters konden bewegen door het verplaatsen van riemen die zich in hun eigen parade voor een kasteelachtige gevel bevonden.

De Macy's parade en de New-York Herald

Hoewel de parade de volgende dag slechts twee zinnen in de New York Herald kreeg, precies dezelfde hoeveelheid inkt die werd gegeven aan de liefdadigheidsavond en het screenen van de "Tien Geboden" voor de gevangenen in de Sing Sing gevangenis. Het bleek zo'n klap dat Macy's de volgende morgen in een krantreclame aankondigde dat het de parade opnieuw de volgende Thanksgiving zou opleveren. "We durfden niet te dromen dat het succes zo groot zou zijn", aldus de advertentie.

New-Yorkse feestdag

Macy's Christmas Parade werd al snel een New-Yorkse feestdag traditie tot de grote vreugde van bijna allen, behalve voor de dierentuin dieren. Deze genoten totaal niet van de parade en de dierenverzorgers liepen heel voorzichtig in hun kielzog. Het gebrul en ongenoegen van de vermoeide dieren schrokken de jonge toeschouwers zo af, dat er besloten werd om ze te vervangen door minder griezelige dingen zoals karakterballonnen. Deze karakterballonen waren zo een succes dat ze al snel snel de handtekening van de parade geworden, zeker na het debuut van een met helium-gevulde Felix the Cat, ontworpen door Sarg, In 1927.

Tot slot: Macy's route is ingekort

Terwijl de route is ingekort tot een lengte van twee en een half kilometer, is de parade zelf gebloeid met tientallen ballonnen, marcherende bands, beroemdheden en cheerleaders. Hoewel het nu de 'Macy's Thanksgiving Day Parade' is, blijft de kerstman de show stelen en zijn aankomst in Herald Square herhaalt zich nog steeds in het kerstseizoen in New-York.

Links

Foto credit: Wikipedia: Door tweber1 - Santa Claus arrives., CC BY-SA 2.0