Izmir, Turkije

Introductie

Izmir (vroeger Smyrna genoemd) is de op twee na grootste stad van Turkije (Na Istanbul en Ankara) en is de hoofdstad van de regio die ook Izmir heet. Het aantal geregistreerde inwoners telt ongeveer 3,5 miljoen mensen, en met het aantal ongeregistreerde inwoners wordt zelfs het dubbele geschat. Izmir ligt aan de Golf van Izmir, wat aan de Egeïsche zee ligt aan de west kust van Turkije. Omdat het dus aan de zee ligt heeft het na Istanbul de grootste en belangrijkste haven van Turkije. Daarnaast heeft Izmir een internationaal vliegveld ongeveer een half uur ten zuiden van het centrum (Izmir Adnan MenderesAirport) vanaf waar directe vluchten gaan van en naar Amsterdam, Eindhoven, en Groningen. Waarom Izmir zo’n mooie stad is, is omdat het bekend staat als de meest moderne/westerse stad van Turkije.  

Districten/Wijken

- Balcova

- Bornova

In Bornova heb je de grootste en internationale universiteit van Izmir zitten: Ege University. Deze staat aangeschreven als een zeer goede universiteit in Turkije. Om deze reden wonen er ook veel (internationale) studenten in dit district. Verder heb je hier een groot winkelcentrum (Bornova Forum) met bekende westerse en Turkse winkels. Ook kan je hier goed uitgaan, onder anderen in Ooze Venue en Noxx. Verder heb je hier ook nog op elke woensdag een grote markt. - Buca

- Cigli

- Gaziemir

- Güzelbahce

- Karsivaka

- Konak

Het district Konak staat officieel aangeschreven als centrum van Izmir. Hier kan je dan ook verschillende belangrijke dingen regelen zoals bijvoor het regelen van een residence permit. Ook in Konak heb je een groot winkelcentrum en verschillende bazaars. In Konak staat tevens de klokken toren, die symbool staat voor Izmir.

- Narlidere

- Chesme

In Chesme heb je de mooiste stranden van Izmir, ook is het redelijk toeristisch in de zomer maanden. - Urla

- Alsancak

In Alsancak heb je de meeste en beste clubs en discotheken van Izmir zitten. Hier is elke nacht genoeg te beleven voor jong en oud.

Overige bezienswaardig heden

Verder zijn er nog genoeg andere mooie plekken te bezichtigen. Zo heb je er het Atatürkmuseum, de Tempel van Artemis (deze behoorde tot een van de zeven klassieke wereld wonderen), het oude stadje Efeses, Pamukkale (warme baden), en het toeristische district Bodrum en Griekse eilanden liggen ook erg dichtbij.

Een andere aanrader om langs te gaan is het vissersdorpje Foca ten Noordwesten van de stad Izmir. Hier kan je heerlijk een dagje vertoeven, op het strand, op een boot of in een visrestaurant aan de zee. Omdat dit nog niet erg toeristisch is, is het nog erg goedkoop.

Conclusie

In en om Izmir is genoeg te beleven. De stad Izmir zelf is heel bijzonder omdat het dus de meest moderne stad van Turkije is. Zo zie je hier vooral in de jongere generatie bijna niemand met een hoofddoek of burka rondopen. Verder is het niet heel toeristisch zoals Antalya of Alanya, waardoor je niet altijd en overal elke winkel of restaurant naar binnen wordt gelokt. Dat betekend niet dat de mensen hier minder aardig zijn. De bevolking is hier erg open, en open denkend. Omdat het niet erg toeristisch is kan je er al appartementen vinden voor €100,- per maand. Als je dus iets wilt leren van een Islamitisch land, maar zonder direct een enorme cultuurshock, kan ik je aanraden om naar Izmir te gaan voor bijvoorbeeld een deel van je studie als daar de mogelijk toe is.