Bezienswaardigheden New York

Bezienswaardigheden New York

New York is een stad waar je een keer geweest moet zijn. Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden. Hieronder zal ik informatie geven over de 10 belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

1. Het Empire State Building

Het Empire State Building staat in het centrum van Manhattan en is na de aanslagen op het World Trade Center de grootste wolkenkrabber van New York. De wolkenkrabber is 443 meter en je bent er in 45 seconden met de lift. Op de 86e verdieping is een platform. Vanaf daar heb je een spectaculair uitzicht over Manhattan. Bij helder weer kun je ongeveer 120 kilometer ver kijken. Op de 102e verdieping is er ook nog een platform. Deze is wel iets kleiner en je moet er meer voor betalen. Gemiddeld bezoeken per dag 10.000 mensen het Empire State Building. Dit kolossale gebouw is in een recordtijd van 14 maanden gebouwd in 1930 en 1931.

Weetjes en Tips

Het Empire State Building is te vinden op de hoek van 350 Fifth Avenue en 34th Street. Dagelijks is het Empire State Building geopend van 09.30-24.00 uur. Om 23.15 gaat de laatste lift omhoog. Het mooiste is om tegen zonsondergang naar het Empire State Building te gaan. Als het dan echt donker is, zie je overal lichtjes over heel Manhattan.

Je kunt bij het Empire State Building komen via metrolijnen: 1, 2, 3, 9, A, C, E, B, D, F, N, Q en R. Stap uit bij halte Penn Station of Avenue of the Americas.

De toegangsprijzen zijn:

$ 18,- voor volwassenen

$ 16,- voor kinderen tussen de 12-17 jaar en voor mensen ouder dan 62

$ 12,- voor kinderen tussen de 6-11 jaar

2. Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld staat voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Het is een symbool van New York. Het beeld is 93 meter hoog en staat op Liberty Island. Het Vrijheidsbeeld is een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten in 1886. Om bovenin het beeld te komen, moet je 354 treden oplopen. De vlam van het beeld is bedekt met 24-karaats goud. Liberty Island ligt ruim 2,5 km uit de kust van Manhattan. Dagelijks varen er veerboten naar Liberty Island.

Weetjes en tips

Vanaf Battery Park (zuidelijkste punt van Manhattan) vertrekt er een veerboot naar Liberty Island. Dagelijks van 09.30-17.00 uur. In de zomer varen er vaak langer boten en op Eerste Kerstdag varen er geen veerboten.

De toegansprijzen zijn:

$ 11,50 voor personen vanaf 13 jaar

$ 9,50 voor personen boven de 62 jaar

$ 4,50 voor kinderen van 4-12 jaar

Je kunt bij Battery Park komen door metrolijn 4 of 5 te nemen en uit te stappen bij de halte Bowling Green.

3. Times Square

Times Square is misschien wel de bekendste plek in New York. Het is bekend om de grote billboards met neonreclame. Broadway hoort bij Times Square en daar draaien ontzettend veel musicals. Op Times Square vind je loketten waar je een kaartje kunt kopen voor een musical voor diezelfde avond nog. De naam Times Square is afgeleid van de krant The New York Times. Het voormalig hoofdkantoor van deze krant was gevestigd op Times Square. Op oudjaarsavond is Times Square the place to be in New York. Hier zien miljoenen mensen een kristallen bol neerdalen van een vlaggenmast.

Weetjes en tips

Voor voordelige musicaltickets kun je het beste naar de TKTS-kraam gaan op Duffy Square. Dit ligt tussen 47th street, Broadway en 7th Avenue in. Hier verkopen ze tickets op dezelfde avond voor de helft van de prijs. Je kunt op Times Square komen via de metrolijnen: 1, 2, 3, 7, N, Q, R, S, W, B, D, F, V. Stap uit bij de halte Times Square – 42nd Street.

4. Central Park

Dit in het noorden gelegen park wordt ook wel de Groene Long van Manhattan genoemd. Het park is zo’n 3,4 km2 groot en bezit daarom ongeveer 5% van heel Manhattan. Er vinden vaak concerten en evenementen plaats. Jaarlijks bezoeken ongeveer 20 miljoen mensen het park. In Central Park kun je even uitrusten van alle indrukken die de metropool New York achterlaat. The Great Lawn is de plek waar veel gratis concerten en toneelvoorstellingen worden gegeven. Deze plek kun je vinden tussen 72th – 86th Street. Er is ook een kleine dierentuin wat leuk is voor de kleine kinderen. De dierentuin is geopend van 10.00 – 17.00 uur en kun je vinden in het Central Park Wildlife Center op 64th street en 5th Avenue.

Weetjes en tips

Je kunt Central Park bereiken door metrolijn: 1, A, B, C, D, N, R, W, B of C te nemen. Stap uit bij 59th Street – Columbus Circle of bij 59th Street – 5th Avenue.

5. Ground Zero

Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in op de Twin Towers in New York. Het was een aanslag van de terroristische groep Al-Qaida. De wereld was geschokt. 2749 mensen verloren hun leven en 200.000 Amerikanen verloren hun baan. Ground Zero is de plaats waar het World Trade Center heeft gestaan. De Twin Towers waren de twee hoogste gebouwen van New York. Ze waren 415 en 417 meter hoog. Nu is The Empire State Building het hoogste gebouw. Na de aanslagen werd er een nieuwe wolkenkrabber gebouwd, de Freedom Tower. Hiermee wil Amerika laten zien dat ze zich niet laten ‘verslaan’ door een terroristische aanslag. Het zal de veiligste wolkenkrabber ter wereld worden. Naast Ground Zero staan er foto’s en aandenkens van de aanslagen in het kerkje. De Burger King op de hoek bij Ground Zero was het hoofdkantoor van de politie vlak na de aanslagen. Op de 2de etage heb je een overzicht over het hele terrein.

Weetjes en tips

Ground Zero kun je vinden tussen 34 Church Street en Ground Zero. Metrolijnen 1 en 9 gaan naar Ground Zero, dan moet je bij Cortlandt Street uitstappen.

6. Rockefeller Center

Rockefeller Center ligt aan 5th Avenue (duurste straat van Manhattan). Het is een verzameling van 19 gebouwen waar allemaal iets te doen is. Het bekendste gebouw is General Electric Building. Hier word in de winter een ijsbaan neer gezet. Een ander belangrijk gebouw is die van de Radio City Music Hall. Hier kun je een rondleiding krijgen door Amerikaanse Tv-shows. Het is zeer de moeite waard om een kaartje te kopen voor Top of the Rock. Dit is een hoog gebouw met een uitkijkplatform. Vooral net voor zonsondergang is dit schitterend. Dan zie je alle lichtjes over heel Manhattan aangaan.

Weetjes en tips

Je kunt Rockefeller Center bereiken met metrolijnen: B, D, F en V. Stap uit bij 47th – 50th Street, Rockefeller Center.

7. Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge verbindt Lower Manhattan met Brooklyn over de East River. De brug is gebouwd in 1883 en het was de eerste stalen hangbrug ter wereld. Mensen waren in het begin erg bang om eroverheen te lopen omdat ze dachten dat de brug niet stevig genoeg zou zijn. Als demonstratie lieten de werkers er 21 olifanten overheen lopen, de brug zakte niet door en toen waren de mensen overtuigd van de stevigheid. Op het onderste dek van de brug rijden auto’s en op het bovendek is plek voor fietsers en voetgangers. Het uitzicht op de skyline van Manhattan is geweldig.

Weetjes en tips

Je kunt het beste over de Brooklyn Bridge wandelen. Dan heb je het mooiste uitzicht. Om naar Lower Manhattan te komen kun je metrolijnen: 4, 5, 6, J, M of Z nemen. Stap uit bij Brooklyn Bridge – City Hall of Chambers Street – Brooklyn Bridge.

8. Ellis Island

Ellis Island is een eiland voor de kust van Manhattan waar immigranten vroeger aankwamen om toegang te krijgen tot Amerika. Veel mensen werden helaas teruggestuurd en hier eindigde dan ook hun ‘American Dream’. De immigranten van de derde klas werden eerst medisch gekeurd en moesten 29 vragen beantwoorden. De immigranten uit de eerste of tweede klas kregen direct toegang tot de Verenigde Staten omdat de VS dacht dat die mensen welvarend genoeg waren. Tussen 1892 en 1954 kwamen meer dan 12 miljoen Europeanen naar Ellis Island. Er is een museum te vinden waar je veel foto’s en documenten kunt zien van de immigranten. Het is zeker de moeite waard om hierheen te gaan.

Weetjes en tips

Een bezoek aan Ellis Island is goed te combineren met een bezoek aan het Vrijheidsbeeld op Liberty Island. De veerboot gaat namelijk eerst naar Liberty Island en daarna naar Ellis Island. Vanaf Battery Park vertrekt de veerboot naar Ellis Island. Dagelijks van 09.30-17.00 uur. In de zomer varen er vaak langer boten en op Eerste Kerstdag varen er geen veerboten.

De toegansprijzen zijn:

$ 11,50 voor personen vanaf 13 jaar

$ 9,50 voor personen boven de 62 jaar

$ 4,50 voor kinderen van 4-12 jaar

Je kunt bij Battery Park komen door metrolijn 4 of 5 te nemen en uit te stappen bij de halte Bowling Green.

9. Chinatown, Little Italy & SoHo

Deze wijken zijn grote toeristertrekkers. Chinatown is wel de bekendste wijk. Het is de grootste Chinese wijk in de westerse wereld. In Chinatown wonen meer dan 150.000 chinezen. Er zijn veel restaurants en winkels gevestigd. Hier kun je veel goedkope kleding kopen.

Weetjes en tips

Je kunt Chinatown, Little Italy en SoHo bereiken met metrolijnen: 6, J, M, Z, B en D. Stap uit bij Canal Street of Grand Street.

10. Guggenheim Museum

Je moet natuurlijk wel van musea houden anders zou ik hier niet gaan kijken maar het Guggenheim Museum is het belangrijkste museum voor de moderne kunst. Er staan veel schilderijen uit de twintigste eeuw, van onder andere Picasso en Van Gogh. Er zijn ook soms tijdelijke exposities van kunstenaars van nu.

Weetjes en tips

Iedere eerste vrijdag van de maand draait een DJ in de centrale hal. Het museum is te vinden tussen 82nd Street en 5th Avenue. Het museum is geopend van 10.00 – 17.45 uur, op vrijdag tot 19.45 uur en op donderdag is het museum gesloten. De toegangsprijs is $ 18,- en voor kinderen onder de 12 jaar is het gratis.

Je kunt het Guggenheim Museum bereiken door metrolijn: 4, 5 of 6 te nemen en bij 86th Street uit te stappen.