New York, reisplan voor 5 dagen

Inleiding

New York spreekt erg tot de verbeelding. We zien veel onderdelen van deze stad regelmatig op tv voorbij komen. De Big Apple, de stad die nooit slaapt, draait vooral om het schiereiland Manhattan. Er is zoveel te doen op dit kleine stukje land, dat je echt een reisplan of aanvalsplan nodig hebt om met een tevreden gevoel je vakantie te kunnen vieren. In 5 dagen kun je natuurlijk nooit alles zien, maar als je een goed plan hebt, is dat mogelijk niet onoverkomelijk. Of je komt een (paar) jaar later nog een keer terug...

Bepaal wat je wilt zien en maak de planning

Bereid je goed voor en haal informatie in huis. Neem ook een paar handzame boekjes (zoals bijv. de ANWB navigator of 100% New York: belangrijk zijn vooral de overzichtkaarten) mee die je mee kan nemen naar de stad. Sommige boeken zijn volledig (NY reisgids van National Geographic), maar zwaar en daar wil je niet mee door de stad zeulen. Je kunt deze boeken uitstekend gebruiken bij de voorbereidingen voor je reis. Voor de meest bekende bezienswaardigheden kun je ook even kijken op de leerwiki Bezienswaardigheden New York

Bedenk je van te voren dat je echt niet alles kan zien in 5 dagen!

  • Maak voor jezelf een lijst met zaken die je graag wil zien.
  • Kijk op de kaart of deze bezienswaardigheden een beetje bij elkaar in de buurt liggen en cluster deze zodat je deze op dezelfde dag kunt bezoeken.
  • Probeer de stad op te delen in 4 delen zodat je je geclusterde bezienswaardigheden op 1 dag kan zien. Houd voor 1 deel, 1 dag aan.

Tips, aanraders en afraders

  • Bouw je rust in, het is zonde om van hot naar her te rennen. Neem bijvoorbeeld op dag 3 een rustige dag en wandel door Central Park of huur een fiets rij door het park. Bij allerlei "deli's" lekkere broodjes halen en deze kun je opeten op de vele grasvelden die het park rijk is.
  • Na de vliegreis is het ook wel lekker om rustig te beginnen. Het mooiste is als je rond een uur of 18:00u in de stad aankomt. Zo kun je even wennen aan het tijdsverschil, even je hotelkamer op orde maken en de stad inlopen om deze al op je in te laten werken. Maak een wandeling door de stad en loop naar je bezienswaardigheden: zo zie je de stad veranderen (de verschillen tussen de wijken zijn vaak al lopend mooi zichtbaar). Het snelst is wel de metro, dus als je met een tijdfactor zit en je wilt echt alles zien, kun je het beste " underground". De wandeling kun je ook plannen op dag 3, de Central park dag (zoals in voorstel 1.)
  • Er staat (bijna) altijd een enorme rij voor de boot/ ferry naar het Vrijheidsbeeld/ Ellis Island. Zorg dus dat je er erg op tijd bent! Naast de ingang naar de Ferry kun je fietsen huren en hiermee over de Manhattan en Brooklynbridge fietsen. Zo heb je dus in 1 dagdeel al een groot gedeelte van het zuidelijkste puntje kunnen zien.
  • Plan geen 2 grote musea op 1 dag: het is echt teveel... Zo zijn het Metropolitan Museum of art en het Museum of Natural History enorm groot en niet geschikt voor 1 dag.
  • Door de aanschaf van een 2- of 3daagse NewYork City pass krijg je gratis toegang of korting tot een aantal belangrijke bezienswaardigheden (en fietsenhuur). Dit maakt het kiezen mogelijk ook wat makkelijker.

Reisvoorstel van auteur

Ik ben er in onderstaand voorstel van uitgegaan dat je de avond van te voren aan bent gekomen. Gebruik deze avond om de omgeving rond je hotel te verkennen en een lekker restaurant/ diner te vinden. Dit is wel afhankelijk van de wijk waarin je zit, vraag bij de receptie even of je met een veilig gevoel naar buiten kunt rond een bepaald tijdstip. Het is op Manhattan eigenlijk rond ieder tijdstip van de dag/nacht druk op straat... Kijk voor onderstaand voorstel wel even naar je startdag en of op de onderstaande dagverdeling de bezienswaardigheden wel open zijn. Onderstaande zijn suggesties, het zijn geen wetmatige waarheden.

Dag 1

Afhankelijk van de locatie van je hotel kun je naar het zuiden van Manhattan lopen en de ferry pakken naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Meer wat je hier kunt doen: NYPD police museum, Clinton Castle, Wall Street, het museum of the American Indians, Ground Zero en fietsen naar Brooklyn via een van de bruggen.

Dag 2

Begin op Union Square en loop via Broadway naar het Empire Statebuilding. Deze kun je overdag op, als je dan 'savonds het Rockefeller bezoekt en naar het viewdeck gaat, heb je foto's van de hele stad met dag en nacht. Als je verder naar boven loopt is er veel te zien: het central station, Chrysler building, de bibliotheek, Rockefeller centre en de ijsbaan in de winter. Je kunt er ook goed winkelen. 's Avonds kun je op Broadway naar een van de grote shows.

Dag 3

Neem deze dag lekker de tijd om rustig door Central Park te wandelen of te fietsen. Mogelijk dat je deze dag ook kan combineren met een bezoek aan het Metropolitan Museum of het Museum of Natural History.

Dag 4

Als je van winkelen houdt, kun je deze dag volledig in dit teken zetten. Eigenlijk zijn de meeste avenues leuke winkelstraten, maar erg leuk zijn 5th en Broadway. Als je van te voren opzoekt waar je heen wilt (winkels/ ketens/ merken) loop je gerichter en rustiger door de stad. Alle grote merken hebben meerdere winkels in de stad, maar vooral op 5th vlak onder Central Park. Als je niet van winkelen houdt, kun je deze dag nog gebruiken voor een van de grotere musea zoals eerder genoemd, of het Guggenheim of het Moma (vooral voor de kunstliefhebbers onder ons).

Dag 5

Maak een wandeling door het stadsdeel wat je graag wilt zien. In sommige boekjes (100% New York, de ANWB navigator) bevatten leuke wandelroutes. Daarnaast vermelden ze alle bijzonderheden mbt de bezienswaardigheden. Als je fietsen huurt heb je misschien nog tijd om 2 routes te volgen!

Veel plezier in NY!