Nieuwe pensioenwebsite heet Mijnpensioenoverzicht

Mijnpensioenoverzicht

De een ligt er iets meer van wakker dan de ander: ons pensioen! Vooral de laatste maanden was er veel om te doen. En meestal is het verhaal dat het niet goed gaat met de pensioenvoorziening. Daarom is het goed dat deze nieuwe website er komt op zes januari 2011. Hier kun je je pensioen- en AOW aanspraken opvragen.
 

Inloggen op Mijnpensioenoverzicht met DigiD

Je hebt wel je DigiD nodog om in te kunnen loggen! Nog niet bekend met deze term? Uw DigiD is uw persoonlijke inlogcode voor de overheid. Heb je nog geen DigiD aangevraagd?

Wie zit er achter deze website?

De informatie die deze site ter beschikking stelt is zeer betrouwbaar: het is een initiatief van de Stichting Pensioenregister. Tot deze stichting behoren de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Gebruik is helemaal gratis!

Wat kun je met de website?

Ten eerste vind je er een overzicht van uw pensioen- en AOW aanspraken. Daarnaast wordt er uitgelegd waar uw pensioen is opgebouwd. En tenslotte: waar je terecht kunt voor meer informatie.

Naast uw AOW, kunt u zien hoeveel pensioen u hebt opgebouwd tot nu toe. Handig is ook dat u kunt zien bij welke pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar) dat allemaal zit. Nog interessanter is dat u kunt zien hoeveel uw nabestaanden krijgen, mocht u komen te overlijden. 

Let wel: AOW en pensioen dat u reeds nu ontvangt (als gepensioneerde) kunt u niet zien op deze website. 

Ter info het laatste nieuws over uw pensioen

En dat is niet fraai om te lezen: de AOW-leeftijd wordt verhoogd! De Eerste Kamer is op 10 juli 2012 akkoord gegaan met het wetsvoorstel over de verhoging van de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog naar 66 jaar in 2019 en naar 67 jaar in 2023.

De eerste stap begint in 2013: op 1 januari 2013 gaat de AOW-leeftijd met 1 maand omhoog. Een voorbeeld: word je 65 jaar op 22 januari 2013 kan pas op 22 februari 2013 met AOW-pensioen.

De nieuwe pensioendata staan op de website. In principe hoeft u zich geen zorgen te maken. Afhankelijk van wanneer u 65 jaar wordt, krijgt u 6 maanden voor uw 65e verjaardag bericht van de SVB.

Voor informatie over uw pensioenaanspraken kunt u contact opnemen met uw pensioenuitvoerder.

Belgen en Digid

Ik kreeg vele reacties op dit artikel dat het voor Belgen, en met name grensarbeiders, niet mogelijk was om een Digid aan te vragen. Na telefonisch contact met SVB werd mij bevestigd dat dit inderdaad niet kon maar dat er aan gewerkt werd. In oktober 2011 hebben we tijdens een jobbeurs nogmaals het probleem aangekaart bij de SVB. We kregen een telefonische bevestiging dat 'het zou moeten lukken'. Nou: we hebben het geprobeerd en het is ons niet gelukt om als Belg een Digid aan te vragen in Nederland. Het gaat overigens wel in België. Ook begin 2012 lukte het ons nog steeds niet. We leven met goede hoop: wat niet is kan nog komen. Gelukkig is de service die de SVB biedt aan vragen van grensarbeiders uitstekend.

We vermelden deze rubriek omdat grensarbeiders een dubbele handicap hebben op pensioengebied: ze moeten pensioen krijgen in België én in Nederland. Uiteraard wil deze groep, alhoewel vrij klein, ook weten waar ze aan toe zijn, met name hun pensioengedeelte uit Nederland.

Links

Mijnpensioenoverzicht

DigiD

SVB en grensarbeiders