Hoe kan ik het beste mijn lijfrentepolis laten uitkeren

Ik wil mijn lijfrente laten uitkeren, hoe kan ik dit het beste doen?

Met je lijfrentepolis bouw je een kapitaal op voor later, vaak voor je pensioen. Je kunt tijdens je leven je lijfrente afkopen, maar ook op verschillende manieren laten uitkeren.

Mede hierdoor kun je lijfrente ook wel vergelijken met pensioenen. In dit artikel leest u meer over het uitkeren van uw lijfrentepolis.

Lijfrente als aanvulling op pensioen

De lijfrente kun je het beste zien als een aanvulling op het pensioen. Het is een soort levensverzekering, waarbij je met een lijfrente ook het inkomen van jouw nabestaanden kan veilig stellen.

Een verschil tussen lijfrente en pensioen is dat je bij een lijfrente geen band tussen jou en een werkgever hoeft te zijn.

Een lijfrente kan men opbouwen door middel van een lijfrente koopsom polis. Het regelen van een lijfrente door middel van periodieke betaling wordt een lijfrentepolis genoemd.

Je kunt zelf bepalen wanneer je je lijfrente uitgekeerd krijgt. Dit kun je afspreken bij het afsluiten van je lijfrentepolis. Zo kun je afspreken om je lijfrente te laten uitkeren:

 • Bij het bereiken van de leeftijd van 65
 • bij overlijden

Let op de belastingen bij uitkeren lijfrente

De belastingdienst kan in sommige gevallen veel belasting heffen over vrijgekomen lijfrente. Het is daarom aan te raden alle situaties goed te bekijken voordat je een lijfrentepolis wilt afsluiten.

Zo is het soms mogelijk om de lijfrente van je belasting af te trekken om zo je pensioen aan te vullen. Heb je een lijfrente 2001 afgesloten, dan zijn de regels met betrekking tot de belastingen anders dan als je daarna een lijfrentepolis hebt afgesloten.

Alle mogelijkheden kun je het beste met je eigen financieel adviseur bespreken, of kun je soms ook zelf bij de belastingdienst berekenen.

Uitkeren bij de soorten lijfrentepolissen

Er zijn drie soorten lijfrentepolissen. Dit zijn:

 1. Levenslange of tijdelijke lijfrente
 2. Direct ingaande of uitgestelde lijfrente:
 3. Lijfrente met of zonder premierestitutie (bij overlijden)

Levenslange of tijdelijke lijfrentepolis

Bij een levenslange lijfrente wordt er pas uitgekeerd als je overlijdt. Bij een tijdelijke lijfrente wordt er geld uitgekeerd op de vooraf afgesproken einddatum.

Direct ingaande of uitgestelde lijfrente:

Bij een direct ingaande lijfrentepolis wordt er gebruik gemaakt van een koopsom. De verzekeringsmaatschappij heeft meteen geld nodig om met de uitkering te kunnen beginnen.

Bij de uitgestelde lijfrentepolis wordt er uitgekeerd als de periodieke betalingen gestopt zijn.

Lijfrentepolis met en zonder premierestitutie

Bij deze vorm van lijfrente uitkeren zal het uit te keren bedrag lager uitvallen, echter zal bij overlijden de reeds betaalde premie worden teruggestort.

Lijfrente afsluiten op twee levens

Bij het afsluiten van een lijfrentepolis op twee levens, is er de mogelijkheid om een overgang te regelen bij overlijden van een van de twee levens. Op die manier kan de lijfrente naar de nog levende partner worden overgeschreven.

Verschil tussen de oude en nieuwe lijfrentepolissen

Momenteel worden alle nieuw afgesloten lijfrentepolissen anders behandeld dan de lijfrentes die voor 2001 afgesloten zijn.

Voor de nieuwe lijfrentepolissen geldt ten opzichte van de oude lijfrentepolissen de volgende voorwaarden:

 • Niet meer toegestaan om alles eenmalig te laten uitbetalen.
 • Niet meer mogelijk om je kinderen belastingvrij te mogen schenken

Uitkeren van het vrij gekomen vermogen (oude lijfrentepolis)

Het uitkeren van het vrij gekomen vermogen kan op de volgende manieren verkregen worden:

 • Aankopen van een direct ingaande lijfrente.
 • Verlengen van de lijfrente polis

Bij het aankopen van een direct ingaande lijfrente kan er direct aan de kinderen worden uitgekeerd. Hierbij dient wel inkomstenbelasting te worden betaald, maar geen schenkingsrecht.

Wanneer niet uitkeren maar verlengen lijfrente polis?

Er zijn situaties dat het beter is om de polis te verlengen, omdat het uitkeren van de lijfrente vanwege verschillende redenen niet gunstig is. Het http://www.financieel-adviseur.com/het-beste-rendement-op-uw-lijfrentepolis@@rendement op uw lijfrenteverzekering is niet goed genoeg.

De redenen om je lijfrentepolis toch nog maar even te verlengen zijn:

 1. Als meerdere lijfrente polissen niet tegelijk aflopen. Het tegelijkertijd laten aflopen is gunstiger, zodat men hiermee een direct ingaande lijfrente kan afsluiten. Hierdoor worden extra kosten als administratiekosten bespaard.
 2. Als je toch nog niet met pensioen gaat en dit, in tegenstelling is tot wat je van tevoren bij de lijfrentepolis hebt afgesproken, nog wel even kan duren.
 3. Als de lijfrentepolis afloopt, zal de uitkering ervan in schaal 1 van het belastingstarief komen, en zal er dus een groot deel van het vrijgekomen vermogen moeten worden afgedragen
 4. Als de actuele rente te laag is, waardoor het uit te keren geld ook (te) laag voor je is.