Is koop of verkoop op lijfrente een goed idee

Koop op lijfrente

lijfrenteHet gebeurt niet zo heel veel maar af en zie je een huis of appartement dat te koop wordt aangeboden op lijfrente. Eigenlijk is dit een soort ruilhandel tussen de koper en de verkoper. En wat is dan het verschil met gewoon de woning huren? Is lijfrente interessant en voor wie? 

Wat is kopen op lijfrente

Verkoop op lijfrente betekent dat de eigenaar verkoopt en in ruil krijgt de koper een lijfrente. Afhankelijk van de opgemaakte akte (notaris) kan de verkoper bij deze zogenaamde ruil afdwingen dat hij te allen tijde in zijn (of haar) woning mag blijven wonen. Sterker nog: verkoop op lijfrente kan zelfs op 2 personen. Dit betekent dat de koper lijfrente betaalt tot beide personen, vermeld in de aankoopakte, komen te overlijden! Is dit dan interessant voor de koper? Als koper wil je toch, normaal gezien, zelf in het huis of appartement gaan wonen?

Wat is dan eigenlijk een lijfrente?

Om te beginnen moet de geïnteresseerde koper onmiddellijk bij het ondertekenen van de koopakte een som geld betalen. Dit geldbedrag wordt in vaktermen 'het boeket' genoemd en is gewoonlijk gelijk aan 5 of 10% van het totale bedrag dat de verkoper vraagt. Daarna betaalt de koper rente aan de verkoper tot deze overlijdt. Zoals eerder vermeldt: eventueel tot beide vermelde personen overlijden. Als koper weet je dus nooit hoe lang je rente moet gaan betalen. Kopen op lijfrente is dus een vorm van gokken…

Maar: er kan ook een 'maximale looptijd' door beide partijen worden bepaald. In dat geval weet de koper dus waar hij aan toe is! Lijfrente wordt, net zoals de gewone huur, geïndexeerd op basis van de  index van consumentenprijzen 'levensindex'.

Hoeveel lijfrente betalen?

Dit is natuurlijk een belangrijke vraag voor de koper waarover hij moet onderhandelen. Belangrijk bij de vaststelling hiervan is de leeftijd van de verkoper, of er 1 of 2 verkopers zijn en zelfs het geslacht (men gaat er vanuit en wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen ca. 6 jaar langer leven dan mannen). Vanzelfsprekend hierbij: hoe ouder de verkoper (lijfrentenier) hoe hoger de rente (sterftekans)!

Voorbeeld (huidig lopend aanbod op internet): een boeket van € 150.000 en een rente gedurende 10 jaar van € 1300.

Verschillende mogelijkheden

Zoals boven vermeld: verkoopt op lijfrente kan op verschillende manieren, de ene al (on)gunstiger dan de andere… enkele (vreemd klinkende) vaktermen uit de notariswereld:

  1. Verkoop op lijfrente van de blote eigendom: wil zeggen dat de verkoper in de woning kan/mag blijven wonen tot hij sterft. Of met andere woorden: de woning komt pas vrij bij overlijden van de vorige eigenaar(s).
  2. Verkoop op lijfrente van de volle eigendom: in dit geval mag/kan de nieuwe eigenaar zelf onmiddellijk in de woning gaan wonen zodra de akte is getekend. Of anders gezegd: de woning komt vrij bij akte.

Conclusie

Verkoop op lijfrente is een typisch Belgische vorm van aan-/verkoop. Het komt ook niet veel voor en wordt in de toekomst misschien wel helemaal niet meer gebruikt. Of het voor- of nadelig is? Moeilijk te zeggen: alles hangt af van de vraagprijs, het lijfrentepercentage en de looptijd van de akte. Een notaris is hierbij uw aangewezen adviseur!