Hoe word je financieel onafhankelijk

Hoe word je financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk zijn is een droom die veel mensen nastreven. En wanneer ben je eigenlijk financieel onafhankelijk? Financieel onafhankelijk ben je op het moment dat je een inkomen vergaart zonder dat je hoeft te werken of een uitkering ontvangt. Financiëlen onafhankelijkheid geeft je de ruimte om te doen wat je wilt en je doel in je leven na te streven.

Financieel onafhankelijk leven

Financieel onafhankelijk zijn wordt vaak gezien als zorgeloos rentenieren. Iets wat alleen bereikbaar is voor een enkeling. Financieel onafhankelijk zijn is echter eenvoudiger te bereiken dan u denkt. U zult er echter wel iets voor moeten doen of misschien nog wel beter gezegd iets voor laten.

Wat heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn

Het bedrag wat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn hangt af van de levenstijl en je toekomst plannen. Indien je bereid bent om soberder te leven en geen plannen hebt om financieel onafhankelijk te zijn op de Bahama's dan is er een lager bedrag nodig dan wanneer je volledig van het leven wilt blijven genieten.

Voor iemand die per maand netto 3000 euro uitgeeft zal minimaal een bedrag van 2 miljoen euro nodig zijn om financieel onafhankelijk te zijn en te leven van het gespaarde vermogen als we uitgaan van 2% rendement per jaar.

Bent u minder veeleisend en geeft u per maand slechts 1000 euro netto uit dan bent u al financieel onafhankelijk bij een vermogen van 600.000 euro bij 2% rendement per jaar.

Hoe wordt je financieel onafhankelijk

Om financieel onafhankelijk te worden zijn er een aantal punten van belang.

Levensstijl bepalen

Voordat u gaat werken aan uw financielen onafhankeleikheid zult u eerst uw levensstijl onder de loep moeten nemen en gaan nadenken of u op dezelfde voet door wilt gaan of dat het allemaal ook wel wat minder kan.

Inkomsten vergroten

De eenvoudigste manier om financieel onafhankelijk te worden is uw inkomsten vergroten. Vraag salaris verhoging of zoek een andere baan waarin u meer verdient. Een tweede baan of extra inkomsten genereren via internet behoren ook tot de mogelijkheden.

Uitgaven verlagen

Als uw inkomsten stijgen houd u geld over om te sparen. Maar om meer geld over te houden is het belangrijk om uw uitgaven te verlagen. Op de volgende uitgaven is het eenvoudig om een besparing te realiseren.

  • Autokosten, onder andere brandstof en verzekering
  • Energiekosten, een goedkopere aanbieder levert u zeker wat op.
  • Verzekeringen, neem uw verzekeringen door en bedenk of u alles echt wel nodig heeft.
  • Merkkleding en luxe goederen

Sparen, sparen en sparen

Om financieel onafhankelijk te worden zult u moeten sparen en nog eens sparen. Zet uw geld weg op een veilige plaats met een hoge rente. Denk na over het depositogarantiestelsel en maximaliseer uw rendement. Wilt u gaan beleggen denk dan goed na over de risico's en eventuele koersdalingen die uw financiele onafhankelijkheid kunnen vertragen.

Laat uw geld voor u werken

Sparen is een uw geld voor u laten werken twee. Met geld maakt u geld is een veelgehoorde uitspraak. Investeer u geld in huizen of beleggingen maar denk wel na over de risico's. Huurinkomsten uit een huis draagt echter wel bij aan financiele onafhankelijkheid net als dividend uit aandelen of rente van obligaties.

Conclusie financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk worden is eenvoudiger dan u denkt en voor veel meer mensen mogelijk dan de rijken of de mensen met enorme inkomsten. Met een laag bestedingspatroon is het mogelijk om veel te sparen en vroeg financieel onafhankelijk te zijn.