Fiscale jaarruimte berekenen bij jaaropgaaf inkomstenbelasting

Maakt u zich wel eens zorgen over uw pensioen? Weet u zeker dat uw pensioenopbouw genoeg is voor een zorgeloze oude dag? De Nederlandse overheid weet dat de meeste mensen een pensioen tekort hebben. Daarom maakt de Nederlandse regering het fiscaal aantrekkelijk om geld te sparen voor uw pensioen. Daar komt de term 'fiscale jaarruimte' bij kijken. Hoe?

Door nu geld te sparen voor uw pensioenopbouw, zult u in nabije toekomst minder financiële problemen hebben. Zo redeneert de Nederlandse overheid. Hoe kan u zorgen voor een fiscaal aantrekkelijke pensioen opbouwen? Een van de financiële producten waarmee u kan sparen voor uw pensioen, is een lijfrenteverzekering. Hoe zorgt een lijfrente verzekering voor een goed pensioen? En wat is een lijfrente uberhaupt? Dat alles wordt hier onder kort toegelicht.

Erkende pensioenverzekeraars

Voordat u denkt: ik ga meteen een product kopen voor het afdekken van mijn pensioengat.... het volgende: Niet elke verzekeraar biedt lijfrente producten die in aanmerking komen voor een fiscaal aantrekkelijke opbouw van uw pensioen. Het probleem kan zich voordoen bij de aftrekbaarheid van de premie die betaald moet worden aan de verzekeraar. U kan gerust een lijfrente afsluiten bij elke verzekeringsmaatschappij. Helaas is de premie niet altijd aftrekbaar. Daar zit een spreekwoordelijke 'adder onder het gras'.

Keuze lijfrente

Let dus goed op welk lijfrente product u kiest. En let ook goed op bij welke pensioenverzekeraar u deze lijfrente wilt afsluiten. Op de website van de Nederlandse belastingdienst staat te lezen dat een lijfrenteverzekering bij uitstek geschikt is om te sparen voor uw pensioen. De Nederlandse banken en verzekeringsmaatschappijen bieden deze lijfrenteverzekeringen aan. In de meeste gevallen zal dat (dus) geen problemen geven. Enkele erkende Nederlandse maatschappijen, zijn:

  • Rabobank,
  • ABN Amro,
  • SNS reaal,
  • Ohra
  • Brandnewday
  • Loyalis
  • Aegonbank
  • en andere aanbieders en tussenpersonen

Er zijn echter ook buitenlandse banken, buitenlandse verzekeringsmaatschappijen en buitenlandse tussenpersonen actief op de Nederlandse markt. Ook zij bieden producten voor 'eerder stoppen met werken', 'vervroegd pensioen' en 'het dichten van uw pensioengat'. Deze buitenlandse partijen bieden deze pensioen producten vaak aan voor een lagere prijs aan. Vraag naar de aftrekbaarheid van de premie van deze buitenlandse verzekeringsproducten bij de Nederlandse inkomstenbelasting.

Pensioen opbouwen

Stel dat ik op basis van bovenstaande gegevens mij realiseer dat ik een pensioen tekort of pensioengat heb en dat ik ook weet dat een lijfrente dit pensioen gat kan opvullen. Dat moet ik dan nu doen? En hoeveel premie voor een lijfrente mag ik dan aftrekken? Het antwoord op die laatste vraag luidt: "dat hangt af van de beschikbare jaarruimte". Het antwoord op de vraag hoeveel fiscale jaarruimte iemand heeft hangt af van vele individuele factoren. De jaarruimteberekening kan door een fiscalist, of financieel adviseur, voor u worden berekend. Welke gegevens u nodig hebt voor de jaarruimte berekening staat hieronder vermeld.

Jaarruimteberekening

De belastingdienst heeft regels en formules opgesteld om te berekenen of hun pensioengat hebt of niet. Zoals hierboven al gezegd is, gaat het de Nederlandse overheid ervan uit dat de meeste Nederlanders een tekort in pensioen opbouw hebben. De betaalde premie voor het op te bouwen extra pensioen mag je gedeeltelijk in mindering brengen op de hoeveelheid te betalen inkomstenbelasting (IB).

Pensioentekort aantonen

De eerste stap naar de jaar de ruimte berekening is dat een fiscalist moet aantonen hoeveel pensioen tekort jij hebt.

Eerdere premie aftrek

De tweede stap is antwoord op de vraag of je in het verleden al eerder premie van een bancaire lijfrente in mindering gebracht op jouw inkomen.

Lijfrentepremie betaling bewijzen

De derde stap is dat je kan bewijzen dat jij lijfrentepremie hebt betaald aan een erkende verzekeringsmaatschappij of bank.

Aftrek premie is tijdsgebonden

De vierde stap is dat je kan aantonen dat je deze premie hebben betaald in het jaar waarin de aftrek moet plaatsvinden.

Uitzonderingen

Er geldt een uitzonderingssituatie voor de inkomstenbelasting 2010: je mag nog premie die je hebt betaald tot 1 april 2011 in mindering brengen op de totaal te betalen hoeveelheid inkomstenbelasting 2010. Vanaf 2011 geldt de regel: alle premie die tot en met 31 december 2011 is betaald mag je in mindering brengen op de inkomstenbelasting. De lijfrente die hij op 1 januari 2012 betaalt, mag je pas aftrekken bij de jaaropgave van 2012. En die jaaropgave moet uiterlijk 1 april 2013 binnen zijn.

Kortom

Hierboven staat beschreven welke gegevens u moet hebben. Dit kan de eerste stap zijn naar een financieel gezoend pensioen.

De meeste mensen zullen hulp en advies nodig hebben van een fiscaal adviseur. Je wilt immers voorkomen dat je een bepaalde fiscale aftrekpost over het hoofd ziet!

Veel succes. Opmerkingen en aanmerkingen op bovenstaand artikel zijn zeer welkom bij de auteur van dit artikel. Stuur mij gerust een berichtje!