Hoe bewust shoppen

Hoe bewust shoppen?

Met weinig geld kun je ook goede kleding kopen, je moet alleen wel heel bewust shoppen. Met onderstaande tips moet dat lukken.

Tips

1. Koop alleen dingen die je mooi vindt en echt nodig hebt

Heb je het niet nodig? Loop gewoon door. Het is moeilijk maar met een beperkt budget moet je wel. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek nodig? Loop dan net zolang alle winkels af tot dat je een spijkerbroek hebt gevonden die helemaal naar jou zin is en comfortabel zit. Koop geen kledingstuk puur omdat je het mooi vind, het moet ook lekker zitten. Koop je het toch? Gegarandeerd dat je het 1x aan doet en daarna nooit meer.


2. Was niet te vaak

Wees zuinig op de kleding die je al hebt. Hang kleding vaker uit in plaats van gelijk wassen. Door vaak je kleding te wassen, vermindert de kwaliteit snel. Voorkom ook dat je tas of riem niet je kleding kapot maakt. Soms schuurt je tas vaak langs je kleding en ontstaat er een gat.

3. Neem de tijd

Kijk eens rustig rond in de stad. Koop je altijd alles in dezelfde winkel, loop nu eens een tijdje rond en ga bij winkels naar binnen waar je nog nooit bent geweest. Misschien is het daar wel veel goedkoper en de kwaliteit beter.


4. Ga niet snel tot een aankoop over

Koop niet te snel een kledingstuk maar slaap er eens een nachtje over. Je kunt bedenken hoe je het kledingstuk kunt combineren met de kleding die je al hebt en of je het wel vaak zult dragen. In veel gevallen zul je tot de conclusie komen dat je het kledingstuk niet vaak zult dragen of dat je al iets wat er op lijkt in de kast hebt hangen.


5. Verander je kleding

Je kunt een jasje die je al jaren hebt erg leuk opfleuren door er bijvoorbeeld een kraag aan te maken en de mouwen eraf te halen. Zo krijg je een giletje ipv een jasje. Vraag een paar vriendinnen of ze met je mee doen. Organiseer een avond om kleding te veranderen of wissel zelfs kleding uit met vriendinnen. Wees creatief! Als je goed in je eigen kast kijkt, valt er veel te veranderen. Zo krijg je weer een nieuwe garderobe.

6. Combineer

Probeer zo min mogelijk hetzelfde te dragen door steeds te combineren. Had je een vest met riem op dat ene jurkje gedragen? Draag de volgende keer een zwarte blazer over het jurkje en die keer erna een bolero. Zo lijkt het alsof je heel veel kleding hebt, de truc is dat je het gewoon combineert.


7. Uitverkoop

De uitverkoop kan erg gevaarlijk zijn. Doordat alles veel goedkoper is, ga je veel sneller tot een aankoop over. Vaak zijn het dingen die je niet lang draagt of je koopt iets dat je helemaal niet nodig hebt. We willen zo bewust mogelijk shoppen dus maak van tevoren een lijstje met kledingstukken die je echt nodig hebt. Koop alleen die kledingstukken. Het is moeilijk om alle andere dingen te laten hangen maar als je zo bewust probeert te shoppen, geef je vaak ook echt heel weinig geld uit voor de dingen die je toch wel nodig hebt.


Conclusie

Koop alleen de dingen die je nodig hebt en echt comfortabel vindt zitten. Neem bedenktijd en wees creatief met de kleding die je al hebt. Let op bij de uitverkoop, maak van tevoren een lijstje zodat je niet teveel uitgeeft. Wees je bewust van wat je al hebt en wat je van plan bent om te gaan kopen.