Wat is een hobbyverzekering

Inleiding

Iedereen heeft wel een hobby. Voor sommige van deze hobby’s heb je veel spullen nodig. Deze spullen worden soms binnenshuis soms buitenshuis gebruikt. Indien deze spullen buitenshuis worden gebruikt kan het verstandig zijn om een zogenaamde hobbyverzekering af te sluiten. Meer over het hoe en waarom van de hobbyverzekering in dit artikel.

Wat is nu een hobbyverzekering

Indien je een sport beoefent waarvoor je vele materialen nodig hebt, zijn deze spullen meestal wel verzekerd. Deze materialen zijn dan meeverzekerd met de inboedelverzekering. De spullen buitenshuis, in de sporthal of op het veld, dienen ook verzekerd te zijn. Dit kan dan door middel van een hobbyverzekering. Deze hobbyverzekering is voor al dit soort dingen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan wintersportartikelen, artikelen die met parachutespringen te maken hebben, kampeerartikelen, duiksportartikelen, bergklim artikelen, surfplanken, muziekinstrumenten etc.

4x4 terreinwagen en oldtimerverzekering

Voor recreatief gebruik van een 4x4 terreinwagen of een oldtimer wordt door sommige verzekeraars ook een hobbyverzekering aangeboden. Hierbij vormt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WA verzekering) de basis voor de verzekering. Let er op dat deze verzekering alleen kan worden afgesloten als er ook sprake is van een auto voor dagelijks gebruik (in verband met het aantal te rijden kilometers per jaar).

Dekking van de hobbyverzekering

Zoals bij alle verzekeringen die je van plan bent af te sluiten is het verstandig om niet alleen naar de premie van de verzekeringsmaatschappij te kijken maar ook naar de polisvoorwaarden van de verzekeringsmaatschappij. Wat wordt wel verzekerd en wat wordt uitgesloten van verzekering. In de meeste gevallen zijn beschadiging, diefstal of verlies van de verzekerde producten wel gedekt. Geldt de hobbyverzekering alleen in Nederland of geldt deze ook in het buitenland. Allemaal belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een verzekering.

Uitsluitingen

Er is veel te verzekeren, maar niet alles. Er is een aantal zaken, dat met een hobbyverzekering niet kan worden verzekerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan muziekinstrumenten en geluidsapparatuur die in gebruik zijn bij een popgroep in plaats van in eigen beheer. Deze instrumenten zijn natuurlijk wel te verzekeren maar niet door middel van een hobbyverzekering. Ook bijvoorbeeld brommers en fietsen zijn niet via een hobbyverzekering te verzekeren. Voor brommers en fietsen kan een aparte fietsverzekering worden afgesloten.

Wat wordt er uitgekeerd via de hobbyverzekering

Wat er wordt uitgekeerd via de hobbyverzekering, verschilt natuurlijk per verzekeringsmaatschappij. Daarom is het dus handig de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij te vergelijken. In de regel is het zo dat de nieuwwaarde van het verzekerde product wordt uitgekeerd voor producten die niet ouder zijn dan één jaar. Is het zo dat het product ouder is dan één jaar, dan wordt de dagwaarde van het product uitgekeerd. In het geval dat er sprake is van schade die hersteld kan worden, wordt het bedrag van de herstelkosten uitgekeerd.

Verzekeringsmaatschappijen

Er is een groot aantal verzekeringsmaatschappijen dat hobbyverzekeringen afsluit. Een aantal voorbeelden daarvan zijn de Europeesche Verzekeringen, Londen Verzekeringen.

Links

Wilt u meer lezen over verschillende andere soorten verzekeringen en de bijbehorende dekking en premies, dan kunt u terecht bij het artikel Overzicht verzekeringen en premies