Waar kun je Goud kopen Tips

Inleiding

Hoe zit dat nu met goud? Er wordt weer veel over gepraat de laaste tijd. Goud is 'hot' en het is vaak in het nieuws. De goudprijzen breken weer alle records. Maar waarom is goud nu zo populair. Moeten we met z'n allen weer goud kopen of doen dat alleen banken en grote beleggers? Wat zijn de mogelijkheden.

Waarom is goud zo populair

Goud is de meest tot de verbeelding sprekende bezitting die de mensheid ooit heeft gekend. Nu we wereldwijd te maken hebben met financieel onzekere tijden stijgen de goudprijzen en daarmee is goud weer geliefd onder de beleggers. Er is momenteel veel vraag naar goud, de vraag overtreft het aanbod en hierdoor stijgen de prijzen. Het is een duurzaam mineraal dat altijd een hoge waarde zal blijven houden terwijl papieren geld alleen maar in waarde is afgenomen door het steeds maar bijdrukken door de Centrale Banken. Hierdoor is het investeren in goud een hele interssante optie geworden. Goud is een goede investering gebleken om je te beschermen tegen invloeden van financiele schommelingen.Het is de ultieme verzekering tegen economische en financiele problemen. Goud is een tastbaar bezit dat in elk land als betaalmiddel kan worden gebruikt.

Wat zijn de mogelijkheden

'Je kunt zelf goud kopen'

Goud kun je kopen via je bank of via handelaren. Je kunt dan goudbaren of gouden munten kopen. Een nadeel van fysiek goud kopen is het verschil in aan- en verkoopprijs en het bewaren. Want waar bewaar je je goud of je gouden munten.Je kunt het bewaren in een bankkluis, maar daar moet je huurkosten voor betalen. Ook zou je kunnen overwegen om zelf een kluis aan te schaffen. Voor particulieren is het kopen van goudbaren erg duur, daarom kiezen de meeste particulieren voor het kopen van gouden munten. Bij de aankoop van munten wordt vaak nog een premie berekend. Het is zaak goed op te letten op de verschillen tussen aan- en verkoopprijs en te letten op de verder bijkomende kosten. Ondanks de kosten is het kiezen voor fysiek goud toch geen slecht idee, je hebt dan immers wel echt goud in handen. Een bekend adres voor het kopen van goud op internet is de webwinkel "Amsterdamgold" van Willem Middelkoop.

'Je kunt goud kopen via een goudmijn'

Als je goud wilt kopen kun je ook kiezen voor goudmijnen. Dit brengt wel een risico met zich mee. Mijnen zijn bedrijven en maken winst of verlies. Een mijnbedrijf kan dus ook failliet gaan en dan heb je niets meer aan hoge prijzen/koersen.

'Je kunt goud kopen via een trust fonds'

Via een Exchange Trade Fund (EFT's)kun je allerlei grondstoffen kopen, dus ook goud. Je koopt dan een aandeel in een fonds dat goud bezit. Deze aandelen kunnen dan verhandeld worden in de uren dat de aandelenmarkt open is. Je betaalt ook transactiekosten net als bij aandelen. De goudkoers is continu in beweging en wordt internationaal bepaald op de beurzen waar termijncontracten voor grondstoffen worden verhandeld (zoals Comex in de VS)ook speelt de goudmarkt in Londen een belangrijke rol. EFT's bezitten bijna nooit fysiek goud, ze kopen en verkopen papieren contracten in goud. Je loopt dus wel enig risico want wat heb je aan papiergoud?

'Goud is Geld. Punt' -JP Morgan