Hoe beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners: ook in 2022 gebruik maken van de vele kansen op de beurs

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Elke dag is er veel nieuws over de beurs, over het beleggen zelf, de beursindex AEX en de Dow Jones. Beursnieuws alom. Niet voor niets, want de effectenbeurs heeft grote invloed op ons inkomen en er gaan grote bedragen in om. Dit heeft nu of straks ook effect via ons pensioen. Bovendien is een slechte beurs vaak een voorbode van een slechtere economische ontwikkeling met minder inkomen en werkgelegenheid tot gevolg. Zelf beleggen via bijvoorbeeld Saxo Bank (Binck Bank), De Giro of Lynx (onderdeel Binck) is in 2022 ook een fluitje van een cent geworden. De beurs biedt enorme kansen.

Handelen op de effectenbeurs

Beleggen is voor beginners niet zo eenvoudig: er moet nogal wat ervaring worden opgedaan en er zijn vele nieuwe termen waaraan men moet wennen. Sinds jaar en dag kan in haast alles worden belegd en zijn er talloze beurzen waar u terecht kunt. Denk aan beurzen voor aandelen, obligaties, kunst, goud, vastgoed, diamanten, grondstoffen en bijvoorbeeld wijn en whisky. Maar voordat u weet waarin u het beste kunt beleggen, moet eerst worden vastgesteld wat voor een soort belegger u bent. Houdt u bijvoorbeeld van het nemen van risico's of juist niet.

Daytrading en daghandel 2022

Met de komst van het internet is ook daytrading als daghandel populair geworden. Meer over daytrading leest u in wat is daytrading?

Waarin gaat u beleggen in 2022?

Hoe risicovol u gaat beleggen hangt samen met de strategie die u kies en uw clientenprofiel. Loop nooit te hard van stapel. Uw belegging is succesvol als de waarde van uw belegging voldoende stijgt. De koers wordt bepaald door vraag en aanbod. Is de vraag veel groter, dan zal de prijs toenemen. Bij een groter aanbod dalen koersen en daarmee de waarde van beleggingen. Het is de kunst om een belegging op het juiste moment goedkoop te kopen om het later met grote winst te verkopen. We noemen dit stock picking: pik de goede beleggingen uit de voorraad, stock, die wereldwijd voorhanden is en spreidt u geld over meerdere goede beleggingen. De ene belegging zal wat minder goed blijken te zijn dan de andere, maar door de spreiding en stock picking is uw kans op succes op de effectenbeurs het grootst. Maar ja, de hamvraag blijft wat is het goede moment om in te stappen. Iedereen zoekt immers de heilige graal.

Wat is stock picking?

Op geen enkele beurs gaat een belletje af om u te waarschuwen dat de koers van mogelijke belegging op het laagste punt is beland. Wees het goede nieuws van een bedrijf voor: sell the news. Niemand weet wat het perfecte instapmoment is, maar er zijn wel mensen die hier hun beroep van hebben gemaakt. Een goed voorbeeld is Leon Hillen die gratis een ebook over stock picking ter beschikking stelt, als u hem een email stuurt.

Winst en verlies op de effectenbeurs

Een beginnende belegger doet er goed aan om zijn eerste beleggingen op papier te doen. We noemen dit droog oefenen ofwel virtueel beleggen: u belegt niet echt, maar oefent op papier. U volgt de economische ontwikkelingen en adviezen en bekijkt hoe u na enige tijd gescoord zou hebben. Want wat elke beginnend belegger ook moet weten, is dat er op de beurs grote winsten kunnen worden gemaakt, maar ook grote verliezen. Wie op papier oefent, verliest niets en kan zodra hij voldoende ervaring heeft, zelf de beurs succesvol betreden. Laat u zich hierbij altijd goed informeren.Het internet wemelt van de informatie, waarmee u uw voordeel kunt doen.

Beleggen a la Buffett

Waren Buffett verdiende heel veel op de beurs. Met speculatie, maar vooral ook met index beleggen. Indexbeleggen kunt u zelf ook door opties, turbo's of sprinters op de AEX te kopen.

Slot

Beleggen leert u vooral door het te doen en daarbij mensen te volgen die van veel beleggen verstand blijken te hebben. Een stockpickingrapport, Warren Buffett, noem maar op, zullen zeer behulpzaam zijn. Met die kennis kunt u een tijdje droog beleggen, dat wil zeggen oefenen op papier. Daarna gaat u echt aan de slag.