Hoe beleggen in obligaties

Inleiding

Beleggen in obligaties kan een prima rendement opleveren.

Wat is een obligatie

Een obligatie is een schuldbekentenis van de uitgevende instelling aan de houder van een obligatie. Obligaties worden door bedrijven en overheden uitgegeven. Door het uitgeven van obligaties trekken deze partijen vreemd vermogen aan, waarmee zij bijvoorbeeld weer investeringen doen. Een obligatie heeft een bepaalde looptijd en zal na afloop door de uitgevende instelling terug betaald moeten worden aan de obligatiehouders. Dit gaat tegen de nominale waarde.

Zie ook: Wat is een obligatie

Hoe beleggen in obligaties

Voor het beleggen in obligaties zijn de volgende stappen van belang:

  • Beleggersrekening openen
  • Soort obligatie bepalen
  • Aankoopbedrag bepalen en plaatsen order

Beleggersrekening openen

Om obligaties te kunnen kopen, heeft u een beleggersrekening nodig bij een bank of een online broker. De bank of broker zal u transactiekosten in rekening brengen voor aan, -en verkooporders op de beurs. De tarieven die zij in rekening brengen kunnen behoorlijk verschillen.

Soort obligatie bepalen

Er zijn verschillende soorten obligaties. Zo kunt u obligaties kopen van bedrijven of van de overheid. De uitgevende instelling is deels bepalend voor de kredietwaardigheid. Met andere woorden: hoe groot de kans is dat de obligatie aan het eind van de looptijd ook daadwerkelijk wordt afgelost. Een staatsobligatie uitgegeven door Nederland zal betrouwbaarder zijn dan een obligatie uitgegeven door een ‘klein’ bedrijf. De kredietwaardigheid van een uitgevende instelling heeft invloed op het rendement. Een overheid zal over het algemeen minder bereid zijn om een hoge rente te vergoeden dan een bedrijf.

Daarnaast zijn er nog verschillen tussen de obligaties in de vorm van looptijd, moment af aflossen, converteerbaarheid, winstdeling etc.

Aankoopbedrag bepalen en plaatsen order

Zodra u weet welke obligatie u wilt kopen kunt u bepalen hoeveel u wilt investeren in de betreffende obligaties. De koers van obligatie kan dagelijks fluctueren en wordt uitgedrukt in procenten. Een obligatie wordt altijd terugbetaald tegen 100% (á pari).

  • Stel: u wilt € 10.000 investeren in obligaties. De koers van de obligatie die u wilt kopen is 95% (beneden pari)

Doordat de koers 95% is, betaald u voor elke euro die u op de einddatum ontvangt € 0,95. Indien u voor € 10.000 koopt, ontvangt u op einddatum dus 100/95 x € 10.000 = € 10.526.

U kunt via uw bank of broker de order plaatsen. Obligaties zijn dagelijks vrij verhandelbaar.

Tips