Wat is een Personal Assistant

Inleiding

Een PA of Personal Assistant is net zoals de Directie secretaresse de rechterhand van de CEO of COO. Een PA is vaak werkzaam voor een lid uit de Raad van Bestuur die veelvuldig reist en verantwoordelijk is voor een bepaalde divisie of tak binnen het bedrijf. Naast het meedenken, denk je ook vooruit. Je moet van alles en iedereen op de hoogte zijn, de belangen kunnen inschatten en op verschillende niveau's kunnen communiceren. Verder is geheimhouding heel belangrijk. Je hoort op dit niveau alles als eerste, maar het is noodzaak dat je dit heel goed voor je kunt houden. Met name de Pers kan het je niet gemakkelijk maken als het bedrijf op een bepaald moment in de media in de belangstelling staat. Waar de Personal Assistant vaak in onderscheidt ten opzichte van de Directie Secretaresse is dat er nog wel eens prive werkzaamheden bij komen kijken en dat je als PA vaak mee op reis gaat.

Wat houdt het werk van een Personal Assistant in

Werken als een personal assistant kan absoluut boeiend en afwisselend zijn. Als je baas veel reist dan ga jij ook mee op zakenreis en je regelt in het Buitenland dat ook daar alles op rolletjes loopt. Je ontvangt gasten en gedraagt je als een gastvrouw met klasse. Je kunt op strategische en beleidsniveau meedenken en communiceren. Je kunt snel schakelen en het overzicht bewaren. Je organiseert en notuleert de vergaderingen van de Raad van Bestuur. De acties die hier uit voorkomen zet je in samenspraak met je baas uit binnen de organisatie en bewaakt deze. Op dit niveau is het belangrijk dat je goed kunt delegeren. Je zit bovenin de organisatie dus jij zet als PA of Directie secretaresse de lijnen uit binnen het bedrijfsondereel. Met name goed kunnen onderhandelen is een vereiste en oplossinggericht werken is absoluut een vaardigheid die je moet beheersen. Bedenk wel hoe hoger je binnenkomt in een bedrijf hoe meer hectiek en stress daarbij komt kijken.

Wat voor opleiding heb je nodig voor Personal Assistant

Er wordt voor deze functie vaak wel HAVO/ HBO niveau gevraagd en je moet goed zijn in minstens 2 Buitenlandse talen. Om in aanmerking te komen heb je minstens 5 tot 7 jaar werkervaring nodig als secretaresse. Vaak is het wel belangrijk om voor de echte leuke PA functies in een secretaresse netwerk deel te nemen of je neemt een account op linked. Want deze banen worden vaak via via onder elkaar doorgegeven.

Wat is belangrijk voor een Personal Assistant

Een goede staat van dienst als secretaresse is belangrijk. Met name de opbouw in je cv waarin je laat zien dat je genoeg werkervaring hebt opgebouwd in de loop der jaren in verschillende secretaresse functies. Ook als er referenties worden nagebeld is het belangrijk dat daaruit naar voren komt dat je goed werkt hebt geleverd als secretaresse. Met name dat je pro-actief ingesteld bent, leuke persoonlijkheid, humor en over een creatieve geest beschikt. Ook je voorkomen qua kleding heeft een hoge prioriteit omdat je tevens als gastvrouw een rol hebt in de functie van PA. Maar het allerbelangrijkste in die functie van PA is toch wel genoeg werkervaring. Door je werkervaring heb je geleerd om snel oplossingen te bedenken voor bepaalde situaties en dat heb je absoluut nodig.

Links