Minder zweten door andere voeding

Overmatig zweten

35875.jpegSoms vrees ik voor Italiaans te gaan uiteten. Versta me nu niet verkeerd. Italiaans staat onder mijn absolute favoriete keuken. Het is gewoon dat elke keer dat mijn vrouw en ik voor Italiaans kiezen, het overvloedig aroma van "eau de garlic" haar dagenlang volgt. De geur is sterk genoeg om zelfs warme douches te weerstaan, extra krachtige mondspoelingen en zelfs eau de cologne. Door de vraag van hoe komt het bepaalde geuren ons meer bijblijven dan bij anderen, en waarom zweten we van sommige voeding overmatig? Twee deskundigen hebben hun inzichten gedeeld over waarom sommige voedingsmiddelen ons meer zweet bezorgen dan bij anderen.

Waarom sommige voedingsmiddelen je doen zweten

Bijt in een pikant klaargemaakte kippenvleugel en zie hoe lang het maar duurt voor die kleine zweetdruppels op je voorhoofd verschijnen. De hitte die je voelt komt van capsaïcine, dit is een chemische stof die in de warme paprika's gebruikt wordt om je kippenvleugels klaar te maken. Capsaïcine stimuleert zenuwreceptoren in je mond en triggert je zenuwstelsel in hoofdzaak om te denken dat je te warm hebt. Je lichaam reageert op de manier zoals het zou doen als je buiten bent in een temperatuur van 90 graden warmte. Je interne thermostaat ‘de hypothalamus’ in je hersenen stuurt een signaal uit om je zweetklieren te activeren. Zweet bereikt je huid en verdampt, en op die manier verlaat de hitte je lichaam. Van voedsel die heet is zoals soep bijvoobeeld, kan je ook doen zweten. Warme koffie en warme thee kunnen soms mensen in het zweet zetten, hoewel hun hele lichaamstemperatuur niet warm is. Dit zegt Dee Anna Glaser, MD, professor in dermatologie aan de St. Louis University School of Medicine.

Je eet, daarom ruik je soms naar eten

 De boosdoeners in bepaalde voedingsmiddelen zijn vluchtige organische verbindingen die vrijkomen als het lichaam deze voedingsmiddelen metaboliseert, aldus George Preti, PhD, een organische chemicus bij het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia. Deze verbindingen zoeken hun weg in de bloedbaan en vinden uiteindelijk een route in je lichaam. Ze komen uit in je urine, je adem en je zweet," zegt Preti. Waarom deze voedselverbindingen sommige mensen doen zweten, en  anderen dan weer niet heeft te maken met een aantal verschillende factoren, waaronder hoeveel van het betreffende voedsel dat je eet, de metabolische enzymen in je speeksel dat voedsel afbreekt, of je genen, zegt Preti.

Minder zweten door andere voedingskeuzes. Waarom juist deze manier?

De meest gezonde manier om af te komen van allerlei vervelende aandoeningen, is door de voedingsgewoonten aan te passen. Op deze manier loop je geen risico op vervelende bijwerkingen van eventuele medicatie en/of behandelingen. De voedingsgewoonten wijzigen is een verstandige beslissing die er niet alleen voor zorgt dat je van e overmatige transpiratie af komt, maar ook de algemene gezondheid verbetert.

Voedsel dat zweten afremt

Eenvoudige tips en trucs om overmatig zweten door voedsel te stoppen. 

Water

Water is één van de eenvoudigste manieren om overdreven zweten te bekampen. Als je lichaam goed gehydrateerd is, hoeft het niet zo hard te werken om je lichaamstemperatuur te regelen, minder werk = minder zweet. Eenvoudig, maar heel effectief!

Volle melk melk

Die romige volle melk waar je zo van houdt kan je beter inruilen voor een smakelijke volle melk. Het is meer dan de moeite waard wanneer je oksels zweterig zijn bij het ochtend gloren.

Calcium rijke voeding

Calcium, net als andere essentiële voedingsstoffen, houden je gezond maar kunnen ook het zweet verminderen. Door het consumeren van gezond calcium rijk voedsel, geef je, je lichaam de ammunitie die het nodig heeft om de temperatuur te regelen en de transpiratie te verminderen. Welk voedsel is calciumrijk? Volle yoghurt, cheddarkaas, cottage cheese, amandelen, gebakken bonen, kool en volle granen.

Fruit en groenten

Zie je hier een trend? Het eten van een gezond evenwichtig voedsel kan je zweet in de gaten houden. Vruchten en groenten passen zeker op deze lijst. Vitamine rijk voedsel samen met water, fruit en groenten houden je slank (we weten allemaal hoe liefdehandvatten, jelly rolls en biergoten bijdragen aan extra zweet en ongemak), helpen bij de spijsvertering en houden je gehydrateerd. Dit draagt natuurlijk allemaal bij aan minder zweten.

Olijfolie

Hoe meer je lichaam werkt om bepaalde voedingsmiddelen te verteren, hoe meer je waarschijnlijk zweet. Olijfolie werkt met je spijsverteringskanaal waardoor het bijna moeiteloos is voor je lichaam om te verwerken. Zoals we eerder hebben gezegd, betekent minder werk gewoonlijk minder zweet. Vervang plantaardige olie met gezonde olijfolie. Andere voordelen zijn onder meer gezonde bloeddruk en lager cholesterol.

B Vitaminen

Net zoals een auto, loopt je lichaam soepel als het goed onderhouden is. Hoge kwaliteit brandstof, motorolie, regelmatige olieveranderingen houden je auto gezond tegen oververhitting. B-Vitaminen hebben een gelijkaardig effect op je lichaam. Zij helpen je lichaam kritische metabolische functies en inter-zenuwcommunicatie uit te voeren die ervoor zorgen dat de dingen soepel verlopen. Wanneer je deze essentiële B Vitaminen niet krijgt, moet je lichaam harder werken, waardoor je meer kan zweten. Zorg dat je genoeg eiwitten en groenten binnen krijgt om dat je lichaam op optimaal niveau te laten functioneren.

Voedingsmiddelen waar je meer van gaat zweten

Uien en knoflook

Heel wat mensen zijn het gewoon om aan elke maaltijd ui en/of knoflook toe te voegen. Laat de ui en het knoflook af en toe weg, nuttig in plaats daarvan veel verschillende gezonde groenten die een goede smaak bevatten.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten (de ongezonde vetten) komen  voor in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Beperk je inname aan verzadigde vetten door minder dierlijke producten te consumeren. Roomboter kan je bijvoorbeeld vervangen door kokosvet en je kan kiezen voor plantaardige margarine.

Cafeïne

Drink niet meer dan 2 à 3 koppen koffie per dag. Je kan koffie af en toe vervangen door een kop gezonde kruidenthee.

Scherp gekruid of pikant eten

Je eten niet te vaak kruiden met exotische specerijen kan ook helpen tegen overmatig zweten. Af en toe door verse tuinkruiden vervangen is de oplossing.

Koolhydraten

Wit brood en witte rijst kan je beter inruilen tegen de donkere varianten. Ze voorzien het lichaam van de juiste brandstof en worden heel makkelijk verteerd waardoor men minder gaat zweten.

Tot slot: Links