Hoe kan ik ontstoken tandvlees voorkomen

Wist jij dat de meeste mensen niet weten dat zij last hebben van ontstoken tandvlees? Enige tijd geleden heeft mijn tandarts mij erop gewezen dat ik last heb van ontstoken tand. Dat was tijdens de jaarlijkse routine controle bij de tandarts. En dat terwijl ik bijna nooit gaatjes hebt! Bovendien poets ik elke dag twee keer mijn tanden met een normale tandenborstel. Mijn tandarts heeft mij erop gewezen dat mijn tandvlees chronisch ontstoken is. Dat betekent dat mijn tandvlees altijd een beetje geïrriteerd en ontstoken is. Daar heb ik dus op dit moment geen last van, maar op lange termijn kan ik daardoor wel problemen krijgen met mijn tanden. Ik heb uitgezocht wat ik kan doen om mijn gebit beter te reinigen. Heb jij ook regelmatig last van ontstoken tandvlees? Mijn tips en adviezen vind je hieronder.

Mondgeur voorkomen

Soms praat ik met mensen die uit hun mond stinken. Op dergelijke momenten sta ik er even bij stil dat ook ik uit mijn mond zou kunnen stinken. Heb jij dat ook wel eens? Ik denk dat mensen ongemerkt uit de mond gaan stinken naarmate ze ouder worden. Het probleem van mondgeur is niet alleen te voorkomen door elke dag moet tanden te poetsen. Mijn tandarts heeft mij doorverwezen naar een mondhygiëniste. De mondhygiëniste heeft mij uitleg gegeven over algehele mondhygiëne. Sinds die tijd heb ik verschillende producten geprobeerd om mijn gebit beter te onderhouden. En mondgeur te voorkomen. Alle gebit reinigingsmiddelen die ik heb geprobeerd staan hieronder vermeld.

Elektrische tandenborstel

De mondhygiëniste heeft mij tijdens een gratis training uitgelegd dat het belangrijk is elke dag meerdere minuten mijn tanden te poetsen. Helaas ben ik soms binnen een minuut al klaar met tanden poetsen. Dan heb ik er geen zin meer in om mijn tanden te poetsen. Ik heb daarom een elektrische tandenborstel gekocht van het merk Oral-B. Ik denk dat het mij vooral heeft geholpen om mijn tanden in een nog kortere tijd te kunnen poetsen.

Soorten tandpasta

Aangezien ik veel wijn, koffie en thee drink, worden mijn tanden steeds donkerder van kleur. Ik heb mijn tandarts en mondhygieniste gevraagd of het verstandig is mijn tanden te bleken. Beide zeggen dat het bleken van tanden geen kwaad. De mondhygiëniste heeft mij uitgelegd dat het wel kwaad kan zogenaamde 'whitener' tandpasta te gebruiken. Daarin zit een soort van schuurmiddel, waardoor je tanden sneller het glazuur verliezen. Ik gebruik verschillende soorten tandpasta, waaronder:

 • Prodent
 • Sensodine
 • Colgate

Tandenstokers

Verschillende soorten en maten tandenstokers zijn een handig hulpmiddel bij het onderhoud van jouw gebit. Een tandenstoker gebruikt je niet alleen maar om etensresten tussen de tanden te verwijderen. een tandenstoker dan ook helpen bij het verwijderen van tandaanslag. verschillende merken tandenstokers heb ik geprobeerd:

 • Oral-B
 • huismerk AH
 • huismerk Etos
 • huismerk Kruidvat

Met name het type 'extra fijn' van oral-b vond ik prettig.

Tand vlos

Tandvlos is een draadje waarmee je goed tussen je tanden kan komen. Vaak is het draadje voorzien van wax. Het gebruik van tand vlos vergt enige handigheid. Het is namelijk niet eenvoudig overal goed tussen je tanden te komen. Vaak zitten de wangen in de weg om vingers volledig bij de achterste tanden te krijgen. Het voert te ver om hier volledig uit te leggen hoe je tand los het beste gebruikt. Mijn advies neem 10 minuten tijd en ga zelf proberen!

Mond douche

een monddouche zorgt ervoor dat water met een krachtige straal op je tanden gericht kan worden. Er bestaan verschillende merken mondt douche, zoals:

 • Waterpik
 • Oral-B
 • Philips
 • Siemens
 • Braun

Mijn mond douche is van het merk Waterpik. Het is een oplaadbaar apparaat voorzien van een waterreservoir. Er zitten verschillende standen op om de kracht van de waterstraal te regelen en te doseren. Bovendien zitten er verschillende hulpstukken bij, waardoor je het water in verschillende standen op je tanden (en met name tussen de tanden) kan richten.

Kauwgom

Het gebruik van kauwgom leidt naar mijn idee niet tot een betere hygiëne in mijn mond. Het gebruik van kauwgom helpt wel om mondgeur te maskeren. Je gaat immers naar pepermunt ruiken uit je mond. Dat is echter geen enkel bewijs dat er geen bacteriën meer in je mond wonen.

Tot slot

Wist je dat bacteriën doodgaan van alcohol? Tegenwoordig neem ik elk weekend een paar slokjes whisky. De whisky laat ik een beetje rond walsen in mijn mond. Dan proef ik de whisky goed en... ik hoop dat de alcohol de bacteriën die eventueel nog in mijn mond zitten weet te bestrijden. Spoelen met kraanwater kan. Het water van water uit een waterfilter is nog beter.

Ik hoop dat bovenstaande tips over mondhygiëne jou ook kunnen helpen jouw gebit beter te verzorgen. Zodoende kan je nog lang plezier hebben van een schoon en gaaf gebit!