Tips voor zwangerschapskwalen zodra je in verwachting bent

Zwangerschapskwalen

Als je eenmaal zwanger bent, kan het zijn dat je last krijgt van de zogenaamde zwangerschapskwaaltjes. De gehele zwangerschap kan je in drie tijdseenheden opdelen. Deze tijdseenheden worden hierna trimesters genoemd. In het eerste en laatste trimester van je zwangerschap zijn de kwalen vaak op zijn hevigst.

In het eerste trimester is het vooral het HCG hormoon dat zijn werk doet. In het tweede trimester wordt dit minder en kan je rustig genieten. In het laatste trimester wordt de zwangerschap zwaarder en zwaarder.

Zwangerschapskwalen horen nou eenmaal bij een zwangerschap. Wat bij de ene persoon werkt, werkt bij een ander niet. Probeer dus diverse dingen uit en vraag een ervaringsdeskundige om tips.

Zwangerschapskwalen in het eerste trimester

Het eerste trimester kan je vooral last hebben van de volgende kwalen:

  • Misselijkheid

Een veelvoorkomende kwaal tijdens een zwangerschap. Vaak is een zwangere vrouw ’s morgens misselijk en wordt het naarmate de dag vordert beter. Sommige vrouwen zijn echter hele dagen misselijk en anderen hebben nergens last van. Het ligt er helemaal aan hoe je lichaam reageert op de hormonen. Het beste middel tegen misselijkheid is eten. Beweeg ’s morgens zo weinig mogelijk (een goed excuus voor een ontbijtje op bed…) en eet licht. Crackers met kaas en een kopje thee bijvoorbeeld.

  • Moe

Tijdens de eerste weken wordt de volledige aanleg van je baby gevormd. Alle organen worden aangemaakt en je eigen lichaam moet wennen aan de zwangerschap. Dit kost ontzettend veel energie, terwijl je er eigenlijk bijna niets aan doet. Vooral in het eerste trimester is een zwangere vrouw dan ook vaak ontzettend moe. Deze zwangerschapskwaal is niet te voorkomen en er is maar één oplossing: Slapen. Neem zoveel mogelijk je rust, dit is erg belangrijk voor jezelf en voor je baby.

  • Gevoelige borsten

Zodra je zwanger bent, gaat je hele lichaam zich aanpassen aan de zwangerschap. In principe wordt je lichaam overgenomen en alles zal zich aanpassen om een baby te laten groeien en later te baren. Hierbij horen ook je borsten. Deze worden gevoeliger, gaan opzetten (vaak groeien je borsten in het eerste trimester al één of twee cup maten!) en kunnen zelfs pijn gaan doen. Hier is vrij weinig aan te doen. Als je er echt last van hebt kan je een koude handdoek op je borsten leggen om het geheel wat af te koelen. Draag passende BH’s! Bijvoorbeeld een groei BH.

Zwangerschapskwalen in het tweede trimester

In het tweede trimester worden zwangerschapskwalen vaak minder. Het HCG hormoon neemt af en veel vrouwen worden energieker. De buik begint te groeien en dat is iets waar je trots op mag zijn! Omdat de buik nog niet in de weg zit, heb je er waarschijnlijk nog geen last van. Wel kan je last krijgen van groeipijnen (je buik moet immers groeien!) en misschien krijg je last van maagzuur. Je groeiende baarmoeder duwt tegen je maag aan, waardoor het klepje tussen je maag en slokdarm niet meer goed kan sluiten. Je mag rustig Rennie slikken en bij sommige vrouwen werkt vanille vla ook erg goed.

Zwangerschapskwalen in het derde trimester

In het laatste trimester is gewicht de grootste zwangerschapskwaal. Je zal inmiddels enkele kilo’s aangekomen zijn en vanaf nu gaat dat alleen nog maar harder. Je baby groeit snel en daardoor zet je buik snel uit. Je buik kan in de weg gaan zitten bij het dingen, bijvoorbeeld als je iets van de grond op wilt rapen. De kans op maagzuur wordt nu ook groter. Een andere zwangerschapskwaal is dat je vaker naar het toilet moet en de moeheid kan weer terug keren.

Zwangerschapskwalen en emoties

Door de zwangerschapshormonen kan je soms erg emotioneel, prikkelbaar en onzeker zijn. Geef hier lekker aan toe, er is immers niets wat je er aan kan doen. Probeer voor jezelf zoveel mogelijk te relativeren. Als je een hormoonuitbarsting hebt gehad, ga dan na die tijd ook even met je partner knuffelen. Hij (of zij) krijgt het immers allemaal over zich heen en kan er ook niets aan doen. Zo hou je het voor beide draaglijk.