IVF behandeling vrouwen hoe gaat dat

Als zwanger worden niet lukt

In Nederland proberen veel stellen zwanger te worden. De pil wordt met een grote zwier in de prullenbak gegooid en dan is het een kwestie van heel veel plezier hebben en dan afwachten… Helaas lukt het bij veel mensen niet om direct zwanger te raken. De meeste vrouwen raken (gemiddeld) zwanger als ze zes maanden gestopt zijn met anticonceptie, ongeacht welke anticonceptie. Hier zitten dus ook de uitschieters bij in waar het ‘direct raak’ was en de uitschieters waar het langer heeft geduurd.

Gedurende het eerste jaar dat jullie aan het proberen zijn, hoef je niet bij een huisarts aan te kloppen, tenzij je een vermoeden hebt dat er een medisch probleem is op grond van eerdere medische ervaringen (bijvoorbeeld een operatie).

Ben je na een jaar proberen niet spontaan zwanger geraakt? Ga dan eens naar je huisarts voor meer informatie. Hij of zij zal je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Als er al een medische oorzaak is, dan kan deze bij de man of bij de vrouw liggen. Hier gaan we verder in op medische oorzaken op het gebied van onvruchtbaarheid bij vrouwen

Overzicht oorzaken onvruchtbare vrouw

Bij 40% van alle onvruchtbare ligt het probleem bij de vrouw. Ook 40% ligt bij de man. De overige 20% heeft te maken met een combinatie van partners of er is geen oorzaak gevonden. Als de oorzaak van de onvruchtbaarheid bij een vrouw ligt, dan kan dat een opluchting zijn. Dit klinkt gek, maar bij onvruchtbare vrouwen is er veel meer te doen dan bij onvruchtbare mannen. Hierbij een overzicht van oorzaken die ertoe hebben kunnen leiden dat een vrouw onvruchtbaar is:

  • Afgesloten eileiders – de eicel en zaadcel kunnen elkaar niet bereiken
  • Een hormoonstoornis waar geen eisprong optreedt
  • Verklevingen aan de eileiders of eierstokken
  • Endometriose (het baarmoederslijmvlies komt naar buiten)
  • Afwijkend cervixslijm (het slijm dat in de baarmoederhals zit)
  • De overgang
  • Een ongezonde levenstijl
  • Gewicht
  • Bestraling
  • De vrouw maakt antistoffen tegen sperma aan.

U ziet het aan het overzicht hierboven, er zijn vele oorzaken te benoemen waarom er onvruchtbaarheid op kan treden bij een vrouw.

Naar de dokter gaan

Als u eenmaal bent doorgestuurd naar het ziekenhuis, dan zal u eerst veel informatie krijgen. Waarschijnlijk wordt de man eerst getest, simpelweg omdat dit gemakkelijker is en omdat er minder aan de hand kan zijn. Vervolgens wordt de vrouw getest.

Diagnose Endometriose

De diagnose Endometriose hoeft niet meteen te betekenen dat u nooit meer zwanger kan worden. Er zijn niet-wetenschappelijk verantwoorde diëten waaraan u zich kan houden om de symptomen van Endometriose te bestrijden. Wilt u meer info over ervaringen met Endometriose, stuur dan een berichtje aan de auteur van dit artikel.

De uitslag krijgen

Uit het onderzoek kunnen verschillende antwoorden komen. Misschien valt het wel mee en hoeft u enkel en alleen hormonen te slikken om uw eisprong weer op orde te brengen (deze vorm komt het meest voor bij stellen die geen kinderen kunnen krijgen)

Een moeilijke periode

Als u onvruchtbaar blijkt te zijn, dan is dat erg slecht nieuws. Het is vaak ook geen nieuws wat u aan de grote klok hangt. Vooral vrouwen hebben vaak moeite met dit nieuws. Zoek hulp als het u teveel wordt. Praat veel met uw arts en/ of partner en probeer altijd positief te denken.