Wat is Xanthelasma ofwel gele vlekken op het ooglid

Inleiding

Xanthelasma is een goedaardige tumor bovenop de oogleden die door verschillende oorzaken uit het lichaam kan ontstaan. Het lichaam is een kostbaar goedje wat je hebt meegekregen bij je geboorte en hier dien je heel goed voor te zorgen. Mocht je niet goed voor je lichaam zorgen dan kan het gebeuren dat dit er op een gegeven moment uitkomt. Uiteraard zijn er ook mensen die absoluut goed voor hun lichaam zorgen, maar ook te maken krijgen met Xanthelasma en dit zijn vaak jonge mensen. Nu is een reactie van het lichaam in eerste instantie niet zo erg want het is een waarschuwing die absoluut serieus genomen moet worden. Dit is ook het geval bij Xanthelasma waar in een korte tijd gele vlekken op de oogleden verschijnen. Dit kunnen vlekken in de huid zijn, maar gaan ook gepaard met zwellingen of bultjes. Maakt u zich geen zorgen want deze huidafwijking wordt aangemerkt als een goedaardige tumor.

Wat is Xanthelasma

Vaak wordt Xanthelasma omschreven als een storing in de vetstofwisseling of storing in de locale stofwisseling waardoor er een plaatselijke vetopstapeling ontstaat. In eerste instantie wordt het bloed nagekeken op het cholestorol-, glucosegehalte, aandoening galwegen en lever. Laat voor de zekerheid samen met je huisarts meerdere zaken in je bloed controleren.

Hoe kom je eraan

Het is onduidelijk buiten bovengenoemde feiten zoals de storing in de stofwisseling en afwijking in het cholesterol hoe je er aan komt. Veel vrouwen krijgen Xanthelasma vanaf het 40ste jaar, als de overgang nadert of hier midden in zitten. Nu ondergaat je lichaam wel om de 7 jaar een stofwisseling en veel mensen zullen herkennen dat je ineens een allergie kunt krijgen van bepaald voedsel of bepaald voedsel ineens niet meer lekker vindt. Dit kan te maken hebben, maar dat is niet bewezen dus geen feit, met bepaald voedsel wat je niet meer kan verdragen of waar je lichaam anders op reageert. Op zich kan het geen kwaad om te kijken of je wel gevarieerd eten. Gevarieerd eten is absoluut een noodzaak als je ouder wordt want je lichaam verandert natuurlijk ook en je stofwisseling gaat langzamer waardoor het op energie niveau kan afnemen als je teveel hetzelfde eet. Het nemen van voedingssuplementen zoals superfoods of vitaminen als je ouder wordt is geen overbodige luxe.

Wat kun je er aan doen

Samen kun je met de dermatoloog gaan bekijken waar het echt vandaan komt. In veel gevallen is er dan ook niets in het bloed te zien qua cholostrol gehalte waardoor er verder gekeken dient te worden. Een onderzoek op de huid door middel van een biopsie kan uitgevoerd worden door de dermatoloog die dan een stukje huid gaat onderzoeken. Deze huidaandoening kan met verschillende middelen worden weggehaald door de dermatoloog. Nu is de kans dat het na het weghalen wederom terugkomt. Daarom heb ik dit verhaal geschreven zodat je eerst goed naar je lichaam kijkt, onderzoekt en luistert waar het eventueel vandaan kan komen. Volgens bepaalde berichten kan Xanthelasma erger terugkomen dan hoe het was.

Link

Op welke wijze kruiden voor uw gezondheid kan zorgenReacties (4)

Reageer
Irit reageerde 8 jaar geleden
20 Jan 22:41
Ook ik kreeg last van gele vlekje op bovenooglied, binnen paar manden waren ze paar centimeter groot, moet well toegeven dat gewicht laatste tijd aan de hoge kant was, na logisch denken heb melkpoeder bij koffie beperkt, geen pizza's ook kaas in beperkte maat, dus zo min mogelijk vet.
Huid voelde ook branderig en droog aan dus meerdere keer p/d uierzalf insmeren, binnen paar weken zag ik al resultaten nog paar weken en ben ik vanaf.
Peter reageerde 8 jaar geleden
07 Dec 17:43
Hoi Rianne,
Ik heb ook zins kort last van die vlekjes ,ben naar de huisarts geweest en hij vertelde me dat het niks ernstig was, moest een tijdje wachten en dan verder zien ,ben op internet gaan speuren en echt je word overspoeld door info en erg hinderlijk voor de mannen maar het thema is niet opjectief het draait vooral naar de vrouwelijke kant, ik bedoel de aandacht en beschrijving gaat vooral naar de vrouw ,en van mannen hoor je niks er van hebben mannen er geen last van ,,vast wel er moet toch ergens een overeenkomst zijn?oja ben 58 jaar dus ook al in de leeftijd van verval hahaha grapje hoor . Bedankt Peter
Moeder reageerde 11 jaar geleden
08 Apr 10:09
Hoi Rianne,

Bedankt voor je reactie. Ik geloof zelf ook dat het in de voeding zit en idd kan het met gewicht te maken hebben, maar hier hoef je niet mee aan te komen bij een dokter helaas. Het blijft bij mij nu stabiel en zal hetgeen jij hierboven aangeeft eens opvolgen. Bedankt.
Karin
Rianne reageerde 11 jaar geleden
08 Apr 09:56
Bedankt voor deze blog.
Ik heb meerdere keren xanthelasma laten verwijderen en het komt elke keer terug.
Het valt mij op, dat ik het elke keer krijg na een zwangerschap of en als ik snel aankom en dan weer ga afvallen.
Volgens de dokter is er geen oorzaak bekend. Ik probeer nu meer op te letten dat ik minder varkensvlees eet en ik let op de smaakversterker 621, wat ook zeer slecht voor je lichaam is. En aspartaam.
Mijn ouders hebben beide de gele plekken op de ogen gehad en door hierop te letten is het bij hen spontaan verdwenen. Volgens doktoren kan dit niet, maar blijkbaar kan dat wel!
Mijn ouders volgen een cholerstorolverlagend dieet en hebben medicijnen voor hun bloeddruk. Dat zou ook de oorzaak kunnen zijn, dat het bij hen spontaan is verdwenen. Bij mijn moeder zag je eerst dat het gele verdwenen was en dat er een soort van huidzakje overbleef, dit zie je nu ook niet meer.
Ik heb dus hoop, dat als ik beter voor mijzelf zorg, dat het spontaan zal verdwijnen.