Nachtlenzen: hoe werkt het en de voordelen en nadelen

Inleiding

Steeds meer mensen gebruiken nachtlenzen. Er zijn voor mensen die bijziend zijn meerdere mogelijkheden om dit op te lossen. Waar er vroeger alleen nog maar een bril als oplossing was, zijn later de contactlenzen gekomen en tegenwoordig is het ook mogelijk om de ogen te laten laseren. Sinds niet al te lange tijd is er een nieuwe oplossing beschikbaar, te weten de nachtlenzen. Hoe werken deze, wat zijn de voordelen en de nadelen en zijn ze goedkoper of duurder dan gewone lenzen? Lees verder in dit artikel om er achter te komen!

Wat zijn nachtlenzen en hoe werken ze?

Nachtcontactlenzen lijken in eerste instantie op gewone contactlenzen. De contactlens is een plastic lensje dat op het oog wordt gedragen. Het ‘drijft’ op een laagje traanvocht, zonder het hoornvlies te raken. De nachtlens is in 2003 ontwikkeld in Australië en inmiddels is het een veelvuldig gebruikte manier om bijziendheid te compenseren. De nachtlens wordt niet overdag gedragen, maar 's nachts. Gedurende de nacht vervormt de nachtlens het hoornvlies. Het is deze vervorming van het hoornvlies die ervoor zorgt dat je overdag goed ziet.

Nachtlenzen werken enkel voor bijziendheid. Het zicht wordt verbeterd door het hoornvlies heel geleidelijk vlakker te maken door middel van de nachtlenzen. Door de lichte druk van de lens op het oog verschuiven alle onregelmatigheden die zich centraal op de oog bevinden naar de zijkant van het oog. Het grote voordeel hiervan is dat het proces omkeerbaar is, in tegenstelling tot het laseren van de oogbol.

De regel is dat het zicht na elke nacht met de helft verbeterd. Begin je dus met een oogafwijking van -2.00 dan zal je na de eerste nacht nog maar een afwijking van -1.00 hebben, de tweede nacht is dit nog -0.50 en na enkele dagen zal het hoornvlies dus zo vervormd zijn dat je perfect ziet. Het is niet noodzakelijk om elke nacht de lenzen te dragen. Je moet echter rekening houden met de elastische vervorming van het hoornvlies. Je vervormt dit 's nachts naar een betere vorm. Als je de lens niet gebruikt, zal het hoornvlies langzaam terug vervormen naar zijn slechte vorm. Dit kan ervoor zorgen dat je 's avonds slechter ziet. Doe je de lenzen weer een nacht niet aan, dan zal het hoornvlies verder vervormen en zal je slechter en slechter zien. Deze elastische vervorming is goed: het zorgt ervoor dat je werking van nachtlenzen niet permanent is, zoals bijvoorbeeld een laseroperatie.

Nadelen van nachtlenzen

De nachtlens bestaat pas enkele jaren. Er is een zeer groot aantal gebruikers en hierdoor zijn er genoeg personen die aantonen dat de lens werkt. Alhoewel men geen nadelen op langere termijn verwacht (bijvoorbeeld schade aan het oog), is dit nog niet met zekerheid vast te stellen en wetenschappelijk te onderbouwen.

Een nadeel dat ook bekend is, dat is de zogenaamde halo-vorming. Een halo is het fenomeen als een lichtbron door u gezien wordt als een iets groter punt op uw oog. Vooral 's nachts tijdens het autorijden kan dit vervelend zijn. Halo's komen voor bij mensen met grote pupillen: de nachtlens bedekt een klein deel van de pupil en manipuleert enkel dit gedeelte. 's Nachts, wanneer uw pupillen zich verwijden, komt er dus licht in uw oog langs een deel van de pupil dat niet vervormd is en dit zorgt voor halo-effect.

Nachtlenzen zijn niet voor alle ogen. Bepaalde sterktes zullen door nachtlenzen niet meer gecorrigeerd kunnen worden. Als regel is er dat mensen met een sterkte van minder dan -4.5dpt niet geholpen kunnen worden met nachtlenzen.

Voordelen van nachtlenzen

Het grote voordeel van nachtlenzen is dat u overdag geen bril of contactlenzen hoeft te dragen. Hierdoor is er geen irritatie van lenzen die te lang inztitten of irritatie bij hooikoorts of droge lucht. De lens doet het werk terwijl u slaapt en overdag is het net alsof u niet bijziend bent. Ook de kans op het verliezen van een lens is veel beperkter bij nachtlenzen.

Prijs nachtlenzen

Nachtlenzen zijn niet gratis. Ze zijn ook niet goedkoper dan gewone lenzen. Aangezien het om zeer zuurstofdoorlatende lenzen gaat en er meer voorbereiding en maatwerk nodig is dan bij gewone lenzen wordt er veelal voor het eerste jaar tussen de € 500,- en € 575,- gerekend. Daarna zakt de prijs en kost het ongeveer tussen de € 300,- en € 350,- per jaar.

Conclusie

Nachtlenzen kunnen voor een grote groep mensen de ideale oplossing zijn. Als je bijziend bent, geen bril wilt dragen en problemen hebt met gewone lenzen, dan kan dit zeker een erg goed alternatief zijn. Het is niet goedkoper dan gewone lenzen maar het levert wel een hoop comfort op. De nadelen zijn beperkt, alhoewel de echte lange termijn effecten van het gebruik van deze lenzen nog niet met volledige zekerheid is vast te stellen.

Gebruikte bron:  www.nachtlenzen.nu en www.nachtlenzenervaringen.nl