Zijn zoals je bent

Inleiding

Het is zo makkelijk om te zeggen: Zijn zoals je bent. Maar hoeveel mensen zijn autenthiek. Hoeveel doen/zijn echt zoals ze zijn? Helaas zijn dat er te weinig, het punt is namelijk dat de meeste mensen niet mogen zijn zoals ze zijn. Er zijn namelijk teveel mensen die vinden dat anderen niet mogen zijn zoals ze zijn. Maar waar komt dat idee vandaan dat mensen niet mogen zijn zoals ze zijn.

Index

Zijn zoals je bent?

Wat is dat eigenlijk zijn zoals je bent? Ik zou het niet durven zeggen, want ik heb niet geleerd te zijn zoals ik ben. Ik heb geleerd te zijn zoals anderen willen dat ik ben . Het begon al met mijn ouders die mij goede manieren bij wilden brengen en me verboden om in mijn neus te peuteren. Ik moest netjes met twee woorden leren spreken. Ik moest met vork en
mes leren eten. Ik moest op tijd naar bed en op tijd weer opstaan. Ik moest me iedere dag wassen. Ik moest opstaan voor volwassenen in de bus. Ik moest respectvol zijn. Ik moest me laten kussen door oude dames met prikkende wangen. Ik moest blij zijn als ik een cadeau kreeg zelfs als ik het niet leuk vond. Ik moest antwoord geven als iemand tegen me sprak. Zo kunnen de meeste kinderen een lange lijst van eisen geven waar ze aan moesten voldoen. Maar zichzelf zijn mocht pas nadat ze voldaan hadden aan alle eisen.

De volgende groep die mij dwong om niet mezelf te zijn waren mijn leerkrachten . Ik moest stilzitten. Ik moest luisteren. Ik moest leren lezen en schrijven. Ik moest vragen beantwoorden. Ik moest weer een heleboel, maar mezelf zijn was alleen toegestaan als we bezig waren met handenarbeid of tijdens de pauze. Maar tegen die tijd wist ik natuurlijk allang niet meer wie ik was. Want als kind leer je heel snel wat er van je verwacht wordt, want je wilt al die volwassenen waar je afhankelijk van bent blij houden.

Index

Jezelf zijn

Jezelf zijn is dus helemaal niet logisch, tenminste niet in onze maatschappij. Jezelf zijn is niet wat onze omgeving van ons verwacht ook al roept iedereen nu dat je authentiek moet zijn. Wat ze eigenlijk bedoelen is dat je precies moet zijn zoals zij dat van je verwachten. Zo verwachten we dus van politici dat ze achterbaks en manipulerend zijn,
verborgen onder een laagje beschaving. Zo verwachten we van ondernemers dat ze alleen maar voor geld leven, verborgen onder een dikke laag klantvriendelijkheid. Zo verwachten we van leiders dat zij weten wat wij willen, zelfs als wij dat zelf niet weten. Maar mocht een leider niet weten wat wij willen, dan hopen we maar dat hij ons verteld wat hij van ons wil. Een mooi voorbeeld zijn de anderhalf miljoen Nederlanders die op Geert Wilders PVV hebben gestemd. Een deel daarvan is het werkelijk met Geert Wilders eens. Maar een ander deel vindt het gewoon heerlijk dat iemand ze vertelt hoe het zit, net als op school en thuis bij pa en ma. Dus nu heet Geert Wilders authentiek, maar hoe kan je afzetten tegen andere mensen, simpelweg omdat ze anders zijn authentiek zijn. Zelf ben je namelijk ook anders, tenminste als je jezelf vergelijkt met die mensen die je anders noemt.

Index

Hoe kun je jezelf zijn?

Hier ontstaat een probleem. We hebben namelijk niet geleerd om te weten wie we zelf zijn. Wat we geleerd hebben is zijn zoals andere mensen willen dat we zijn . We hebben geleerd om rollen te spelen. Zo hebben we de rol van kind, broer of zus, neef of nicht, vader of moeder, oom of tante, opa of oma, leerkracht, baas, werknemer enzovoort.

Maar hoe kunnen we dan leren om onszelf te zijn. Is dat wel mogelijk in een maatschappij waarin de eerste gedachtengang is dat het universum in chaos uit elkaar zal ploffen als iemand zich buiten zijn rol gedraagt. Waarschijnlijk begint het met het loslaten van de gedachte dat het universum in chaos uiteen zal barsten als je jezelf bent. Maar dan ben je er nog niet, want je hebt zoveel ervaring met niet jezelf zijn, dat het bijna onmogelijk wordt om te bepalen wat nog van jezelf is en wat je geleerd hebt. Ook omdat een groot deel van wat je geleerd hebt je aangeleerd is toen je nog niet bewust was van wat je deed en leerde.

Er is overigens wel een eerste stap in de richting van jezelf zijn. Mediteren maakt het mogelijk om het lawaai van de stemmen die je vertellen hoe je moet leven tot zwijgen te brengen. Een andere mogelijkheid, die overigens wel veel meer inspanning vraagt, is juist dat gaan doen waarvan je geleerd hebt dat je het niet mag doen. Natuurlijk met uitzondering van anderen dwingen om iets te doen wat jij wilt, want dat is nu precies wat je zelf niet langer wilt doen. Dat zou natuurlijk wel heel vreemd zijn, zelf wil je jezelf zijn waarna je vervolgens anderen dwingt om niet zichzelf te zijn. Misschien is dat wel het eerste waar je mee moet beginnen als je wilt leren om jezelf te zijn, stoppen met anderen te vertellen wat zij moeten doen.

Jezelf zijn in een maatschappij waar jezelf zijn eigenlijk ongewenst is, is dan ook moeilijker dan het op het eerste oog lijkt. Het blijft een dagelijkse activiteit om het te realiseren. Waarbij je het vooral zelf moet goed vinden, want anderen zullen het afkeuren.

Index

Afbeeldingen

Mot

Vlinder

etende vlinder

bus

Kassa: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net