5 tips voor meer zelfvertrouwen

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Niet veel mensen hebben altijd zelfvertrouwen. Veel mensen hebben zelfs een gebrek aan zelfvertrouwen. In dit artikel geef ik 5 tips voor meer zelfvertrouwen.

Waarom weinig zelfvertrouwen?

Er kunnen in het verleden dingen zijn waardoor je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt gekregen. Dit is per persoon verschillend en je kunt bij jezelf nagaan of dat bij jou het geval is. Een andere oorzaak zijn de reclames op televisie. Op tv wordt een ideaal beeld geschetst van hoe mensen eruit moeten zien en hoe mensen zich moeten gedragen. De reclames zorgen zeker niet voor een boost van je zelfvertrouwen. In de reclames acteren vrijwel altijd knappe mensen. Een studie heeft aangetoond dat mensen die veel tv kijken minder zelfvertrouwen hebben dan mensen die minder naar de televisie kijken.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Tip 1: Straal zelfvertrouwen uit

Het klinkt misschien raar, maar je kunt ook doen alsof je veel zelfvertrouwen hebt. Loop met een rechte rug, schouders naar achteren en kijk altijd naar voren, nooit naar de grond. Naar de grond kijken is een kenmerk van iemand die gebrek heeft aan zelfvertrouwen. Het is ook erg belangrijk om veel te lachen. Door te lachen straal je zelfvertrouwen uit.

Tip 2: Geef een ander complimenten

Een ander complimenten geven, geeft een goed en zelfverzekerd gevoel. Als jezelf een compliment krijgt, neem het dan aan en jezelf niet kleineren. Veel mensen kunnen een compliment niet goed ontvangen. Ze blozen, kijken weg, zeggen dat (bijvoorbeeld) het kledingstuk al heel oud is of in de uitverkoop was. Ontvang je een compliment: zeg dan met een glimlach ‘dank je wel’. Gewoon simpel en zo laat je zien dat je dankbaar bent.

Tip 3: Ga sporten

Het is bewezen dat sporten je zelfvertrouwen vergroot. Het gevoel dat je na het sporten hebt, geeft je energie en zelfvertrouwen. Het beste is om in een omgeving te sporten waar andere mensen zijn. Dus niet in je eentje gaan hardlopen maar schrijf je in bij de sportschool of ga op een teamsport. Bij dansen, volleybal, voetbal etc. leer je veel nieuwe mensen kennen.

Tip 4: Ga moeilijke situaties niet uit de weg

Mensen met weinig zelfvertrouwen gaan moeilijke situaties vaak uit de weg omdat ze bang zijn dat het ze niet lukt. Vanaf nu is dat voorbij. Iedere moeilijke situatie moet je aanpakken want als het goed gaat, wordt je zelfvertrouwen veel groter. Het is verstandig om met kleine dingen te beginnen, dan is de kans op succes groot.

Tip 5: Hou van jezelf!

Wees trots op jezelf. Als je niet van jezelf houdt, straal je dat ook uit. Ben je niet blij met jezelf? Het zal niet in één keer veranderen, het heeft tijd nodig. Sommige dingen kun je wel snel veranderen. Neem bijvoorbeeld een andere kledingstijl aan, ga naar de kapper voor een heel nieuw kapsel, koop goede verzorgingsproducten etc. Denk aan de sterke punten van jezelf of moeilijke situaties die je hebt overwonnen.

Conclusie

Het is moeilijk om snel meer zelfvertrouwen te krijgen, het kost tijd. De dingen die je goed moet onthouden zijn: wees trots op jezelf, lach veel en ga moeilijke situaties niet uit de weg. Dan krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen.