7 tips voor een gezonde portie eten

Gezonde voeding of gewichtsverlies tips

35831.pngBij het zoeken naar gezonde voeding of gewichtsverlies tips, duikt de zinspeling “portion control” telkens weer op. Simpel gezegd, het controleren van uw porties betekent vasthouden aan een vaste portie van het eten in een maaltijd. De juiste portie is afhankelijk van de calorieën en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Of je nu probeert om gewicht te verliezen of gewoon het ontwikkelen van een gezonde eetgewoonte, het is belangrijk om een goed idee te hebben van hoe een gezonde portie eruit ziet.

Een portie is niet hetzelfde van een portiegrootte

Een portie is niet hetzelfde of een portiegrootte. Een portiegrootte is een afgemeten hoeveelheid voedsel of drank, dus de hoeveelheid wat je ziet op een voedingslabel bijvoorbeeld. Een portie is dan weer hetgeen wat er op je bord komt, een afgemeten hoeveelheid dus. Zo kan bijvoorbeeld een portie van muesli worden vermeld als 250 gram op de verpakking, maar je eigen portie is maar 125 gram. Dus vaak is de juiste portiegrootte van de portie een portie, maar dit is niet altijd waar.

Portie controle is belangrijk als het om  gewichtsverlies gaat

Je probeert om gewicht te verliezen of af te vallen, je kent de voedingwaarde van één portie en vervolgens controleer je je portie. Deze controle is de beste manier om je calorie-inname te controleren. Het is belangrijk om weten dat het tellen van calorieën en het verliezen van gewicht in het algemeen niet voor iedereen van toepassing is. Er zijn ook vele andere factoren, zoals slaapgewoonten, stress en genetica die gewichtsverlies kunnen beïnvloeden. Het gaat dus echt wel over veel meer dan alleen maar calorie-inname. Als je een voorgeschiedenis hebt van ongecontroleerd eten, bespreek dan eerst met een deskundige hoe je je portie controle het best aanpakt.

Het doel

Zelfs als gewichtsverlies niet je doel is, is het gezond om vast te houden aan redelijke porties die zorgen dat de maaltijden evenwichtig en voedzaam zijn. Het doel is om een maaltijd te maken die qua voedingswaarde en hoeveelheid aanvaardbaar is. Zorg er voor dat je portie eten niet bestaat uit alleen maar rood vlees bijvoorbeeld, zorg voor afwisseling op je bord.

Richtlijnen

Er zijn tal van richtlijnen voor het vergelijken van voedingsmiddelen met alledaagse voorwerpen, bijvoorbeeld een portie van eiwit moet ongeveer de grootte zijn van een pak speelkaarten. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van maatbekers om porties te verdelen volgens portiegrootte en vervolgens aan te passen, afhankelijk van je persoonlijke behoeften. Hieronder 7 tips voor een gezonde portie eten.

1. Streef altijd naar een 50/25/25 verdeling

De beste manier om gezonde porties op zicht te klaar te maken. Vul je bord of schaal met 50 procent groenten of salade, 25 procent mager eiwit, en 25 procent zetmeelrijke groenten of koolhydraten. Dit helpt je om ongeveer porties automatisch te regelen. Als een kwart van je bord voor eiwit is, dan is het wel heel moeilijk om een 340 gram wegende entrecote te passen op je bord. Dit helpt je ook om een hoeveelheid groenten op je bord te leggen, die laag in calorieën en vet zijn.

2. Eten uit kleinere borden

Gebruik salade borden en kommen in plaats van grote borden en grote soepkommen. Het is een aangewezen truc om je brein te laten denken dat je dan meer eet. Of we nu eten in een restaurant of thuis koken, we willen allemaal onze borden vol zien liggen. We eten met onze ogen en neus eerst. Een salade bord die hoog opgestapeld ligt met eten lijkt veel meer gevuld dan een schaars gevuld groot bord.

3. Verplaats het resterend eten voor de maaltijd

Als je eten klaarmaakt en je bent van plan om de restjes voor de lunch of voor de volgende dag te houden, verdeel het dan ineens in de juiste porties,  doe dit voordat je zelfs gaat neerzitten om te eten. Op die manier kan je de juiste porties bepalen voordat je begint te eten. Het is veel moeilijker om te stoppen met eten als er nog heerlijke, huisgemaakte gerechten op het aanrecht staan.

4. Neem kleine gerechten in restaurants

Je kan kiezen voor kleine gerechten op restaurant, of je laat de overschot inpakken. Op de meeste plaatsen wordt je goed bediend, je kan zelfs een hoofdgerecht delen met 2 mensen. Je neemt alleen een voorgerecht of je vraagt gewoon aan de ober naar een kleinere portie.

5. Stop met het eten rechtstreeks uit de verpakking

Een portie van een bepaalde hoeveelheid voedsel eten doe je niet uit de verpakking (gebruik het formaat van de portie op de verpakking als je gids), koop dan een portie voor één persoon en geen grote verpakking waar meerdere porties inzitten. Het is makkelijker een al bestaande portie te eten zoals een klein potje yoghurt of pudding, eten van iets dat al geproportioneerd is goed omdat er gewoonweg niet meer is.

6. Kijk goed naar het eten op een buffet

Het is gemakkelijk om alles te vergeten wat je hebt geleerd over een gezonde portie,  ook het eten met je maag en niet met je ogen zijn heel snel vergeten. Sta je voor een buffet, bekijk dan eerst heel goed wat er allemaal te eten is en ga dan pas eten op je bord leggen, op deze manier kan je beter beslissen wat je echt op je bord wil en dienovereenkomstig je portie na te leven. 

Tot slot nummer 7. Hou etenstijd gescheiden van tv tijd

Als je afgeleid bent tijdens het eten door bijvoorbeeld naar de tv te kijken, dan besteed je geen aandacht aan wat je in je mond steekt. Ook is het moeilijk om te herkennen wanneer je nu eigenlijk vol zit. Dus voorkom tv kijken tijdens het eten, ook geen laptop of smartphone tijdens het eten. Eet je in gezelschap, geniet dan van je gezelschap.

Links