17 manieren om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen

17 Gezonde eetgewoonten ontwikkelen

35831.pngBen je van plan om een gezonde eetgewoonte te ontwikkelen dan zal zonder een concreet plan en strategie je voornemen meer dan waarschijnlijk tot falen gedoemd zijn. Starten met gezonde eetgewoonten aan te leren is zeker de moeite waard, het ontwikkelen van duurzame gewoonten zijn de hoeksteen voor succes. Om je te helpen je doel sneller te bereiken zijn in dit artikel 17 super éénvoudige aanpassingen die je kunt maken met hoe je eet.

1. Probeer nieuwe voedingsmiddelen

Het lijkt erop dat we steeds voor hetzelfde soort voedsel kiezen. Dit beperkt natuurlijk ons voedingswaarde aanbod, wees avontuurlijk en probeer nieuwe voedingsmiddelen. Je zou wel eens een nieuwe favoriete smaak kunnen ontdekken.

2. Besteed aandacht aan je eten

Mindful eten is meer aandacht besteden aan hoe je eet, het geeft je de mogelijkheid om een betere voedselkeuze te maken. Je zou het kunnen vergelijken met een stevige fundering die je legt voor je huis. Als je bewust met eten bezig bent dan is het ook gemakkelijker om een gezonde eetgewoonte aan te leren. Stop met het eten voor de tv of computer, laat je door niks afleiden en geniet van je maaltijd. Je zal je meer tevreden voelen, stop met eten als je echt vol bent, en uiteindelijk zal je dan ook gezondere keuzes maken.

3. Eet langzamer

Pauzeer regelmatig tijdens het eten, probeer langzaam te kauwen. Dit zal je helpen je focus bij je eten te houden en je zal je lichaam er een plezier mee doen. Geef je lichaam niet meer dan wat het nodig heeft als het om eten gaat.

4. Zoek betere manieren om stress te beheersen

Eten uit stress is een heel slechte gewoonte bij veel mensen. Door het vinden van andere manieren om met stress om te gaan, gaat het gevoel van te moeten eten uit stress langzaam verdwijnen. Het is beter om wat ontspanning te zoeken in bijvoorbeeld: een goed boek lezen, je eens laten verwennen met een manicure of een beetje sporten. Allemaal zaken die je ontspanning kunnen bezorgen waardoor eten door stress verdwijnt.

5. Lees ingrediëntenetiketten

De enige manier waarop je eigenlijk minder toegevoegde suikers en minder natrium gaat eten, is door de ingrediëntenetiketten te lezen op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Verpakte voedingsmiddelen die we kopen in de supermarkt kunnen een hoop onnodige ingrediënten bevatten. Als je weet wat de toegevoegde stoffen zijn in voeding kan je daar een gezonde keuze op afstemmen als het om dingen gaat zoals vet, koolhydraten en suikers. 

6. Kook meer

Als je zelf je eten klaarmaakt is dit ook de beste manier om te weten wat er in zit. Door het zelf maken van je eten heb je ook een betere controle over wat je eraan toevoegt als het om ingrediënten gaat. Het is zelfs zo als je jezelf bedient ben je geneigd om minder te eten. Je kan zelfs kiezen voor het spelen met kruiden voor smaakvolle gerechten met minder suiker en zout. Altijd gezonder als jezelf kookt dan op restaurant te gaan eten.

7. Ontwikkelen van een routine

Door een routine te ontwikkelen, kan je op deze manier een klik maken om toch zelf je eten te maken, zelfs als je er geen zin in hebt. Eet je maaltijden rond dezelfde tijdstippen per dag, of wijd je zondagochtend om maaltijd preps te maken. Zodra het routine wordt, zal het meer vanzelfsprekend zijn of worden.

8. Reorganiseren van je keuken

Zet traktaties uit het zicht en zet een fruitschaal in het zicht. Een goed doordacht eetplan zal helpen voorkomen dat hunkeren naar traktaties zoals koekjes en snoep langzaam verdwijnen en plaats maken voor het geven aan je lichaam wat het echt nodig heeft. 

9. Laat jezelf nooit uithongeren

We weten allemaal hoe dit gaat, we zijn overstelpt met werk of het is zo druk met de kinderen, of wat dan ook waardoor je wordt afgeleid, en voor je het weet, het is 15:00 uur en je hebt niet gegeten sinds 08:00 uur. Als we geweldige honger hebben, dan geven we ons nogal snel over aan ongezonde snacks en ditjes en datjes, we gaan ook veel meer eten dan ons lichaam nodig heeft. Dit komt omdat onze hersenen ons vertellen dat we dringend moeten eten. Door de planning van maaltijden en snacks gedurende de dag, kan je voorkomen dat dit gebeurt.

10. Vermijd de maatbekers

De meesten van ons worstelen met controle over de porties, een goed artikel is "7 tips voor een gezonde portie eten". De meesten onder ons weten niet echt hoe een gezonde portie eruit ziet. Spendeer eens een zondag aan het bekijken wat een gezonde portie zou kunnen zijn, het gaat er uiteindelijk om dat je ogen en maag op dezelfde golflengte zitten als het om portiegrootte gaat. Als je vertrouwd bent met portiegrootte dan kan je beter inschatten wat je besteld op restaurant of als je op vakantie bent.

11. Gebruik kleinere borden

Een andere manier om te helpen de controle van je portiegrootte in de hand te houden is heel simpel, gewoon gebruik maken van kleinere borden. Er is geen enkele reden waarom je een groot bord zou moeten nemen voor het hoofdgerecht. Als je op vakantie gaat, maak dan gebruik van de grotere borden voor fruit en groenten of salade, en de kleinere borden voor zetmeel en eiwit. Op die manier kom je dichter bij de juiste hoeveelheden van voedsel zonder maatbekers te moeten gebruiken, wat trouwens toch niet echt aanbevolen is. 

12. Drink meer water

Je moet om gehydrateerd te blijven genoeg water drinken tijdens de dag. Men moet dit elke dag doen, niet alleen wanneer het buiten warm is of tijdens het sporten in de sportschool. Als het koud is vergeten we dat al eens. Focus je op het water drinken om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft. Maak gebruik van trucs zoals het houden van een fles water op je bureau of een app om bij te houden hoeveel je drinkt. Als je veel suikerhoudende dranken drinkt, probeer deze te ruilen voor ongezoete seltzerwater of fruit water met citroensap.

13. Eet groenten als eerste

Het is altijd beter om te beginnen met een salade of groenten wanneer we gaan zitten voor de lunch of diner, en dan pas graven in de rest. De tijd nemen om sla en groenten te kauwen trekt je in het moment zodat je niet gedachteloos aan het eten bent. Plus, het is altijd een goed idee om je eerst op te vullen met de meest voedzame voedingsmiddelen.

14. Bewaar restjes

Als je kookt, maak genoeg voor een extra maaltijd of twee, zodat je de restjes in de koelkast kan bewaren. Op deze manier kan je zich wenden tot de koelkast inplaats van het grijpen naar fastfood als je honger hebt en tijd tekort komt om een maaltijd klaar te maken.

15. Prep maaltijden en snacks

Er zijn tal van voordelen van de maaltijd preps, dit gaat van gezonder eten tot geld besparen. De nadruk ligt hier op het belang van ook de prepping snacks. Je moet een idee hebben van welke snacks je wil, zo kan je deze optimaal voorbereiden en daarna is het puur genieten. Als je een plan van tevoren maakt, heb je de neiging om betere beslissingen te nemen over wat en welke  snacks je wil.

16. Lees de menu voordat je gaat

Als je veel op restaurant gaat, maak je dan de gewoonte van het lezen van de menu's. Voordat je daarna dan een restaurant binnen stapt, dan kan je al een plan gemaakt hebben wat het kiezen van voedsel betreft. Hetzelfde is van tel als je op vakantie gaat, een eetplan maken is van goudwaarde voor je lichaam.

Tot slot: 17. Ga voor halve porties

Thuis eten we meestal geen voorgerecht en is het hoofdgerecht de enige maaltijd. Dus als je uit eten gaat, zou je dit ook moeten doen. Je zou eventueel kunnen overwegen om een maaltijd te delen, of gewoon voor halve porties te gaan. Als je een maaltijd deelt dan zal je meer mindfully eten, dit komt omdat je niet wilt dat degene waar je de maaltijd mee deelt al het beste wegkaapt van de maaltijd.

Links