Hoe onderhoud ik mijn vriendschappen

Inleiding

In deze tijden van technologische vooruitgang en vriendensites (sociale media) zoals Hyves, Facebook enzovoort is het niet meer zo heel erg moeilijk om realtime op de hoogte gehouden te worden van wat je vrienden bezig houdt. Je kunt in je www (een tekst op hyves waarin je vertelt wat je aan het doen bent) of via een tweet op Twitter (zelfde principe als de www) aan de hele wereld laten weten wat je aan het doen bent en de mensen die jou volgen kunnen hierop reageren. Erg low-profile allemaal dus je zou denken dat hierdoor de vriendschapsbanden enorm worden aangehaald. Maar is dat wel zo? En wat is de kwaliteit van deze vriendschappen? Hieronder een aantal overpeinzingen en wat tips om je vrienden goed te organiseren en het beste te halen uit (al) je vriendschappen.

Vrienden.jpg

Vrienden op sociale media

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen maar 150 vrienden kunnen onderhouden. Dit geldt ook voor digitale vrienden zoals op hyves en andere pagina's. Het heeft dus eigenlijk niet veel zin om meer dan dat aantal aan vrienden in totaal te hebben. Kijk daarom kritisch eens naar je lijstje vrienden. Wellicht dat je over kunt gaan tot het "ontvrienden" van een aantal mensen zoals wordt uitgelegd in de wiki Ontvrienden, welke vrienden ga jij uit jouw vriendenboek schrappen . Voor sommigen (vooral de huidige generatie) is het credo: hoe meer "vrienden" hoe beter. Mogelijk is de drijfveer hier: Hoe meer, des te populairder. Maar hoe onderhoud je al deze mensen? Als je geen energie of plezier meer krijgt van al deze vrienden en je merkt dat je er weinig energie in wil steken kun je hier een aantal mensen van wegstrepen. Voor sommige mensen geeft dit ook lucht. Zij worden juist zenuwachtig van al die vrienden die hen vanaf het scherm aanstaren, maar waar zij zich eigenlijk niet meer op willen richten. Houd in ieder geval het getal 150 aan: als je vriendenqoutum hier bovenvalt en je merkt dat je er moeite mee hebt dat je geen overzicht hebt (laat staan diepgang in de relatie)> zorg dan voor wat lucht en schrap een aantal "vrienden". Als uitgangspunten kun je hiervoor de volgende indicatoren gebruiken:

  • Ben je oprecht geïnteresseerd in iemands welzijn? Nee> ontvriend Ja> behoud
  • Wil je dat iemand op de hoogte is van al jouw wel en wee? Nee> ontvriend Ja> behoud
  • Heb je iemand al meer dan een jaar niet gesproken/ gekrabbeld/ gemaild en vind je dit helemaal prima en mis je niets? Ja> ontvriend Nee> behoud

Als je je vrienden op sociale media goed wil onderhouden moet je allereerst dus zorgen dat het aantal overzichtelijk is. Daarnaast dien je zelf actief te zijn binnen het medium: dus twitter regelmatig iets leuks of reageer op de www van iemand (of op iemands tweet). Bij de vrienden die dichterbij je staan dien je wel regelmatiger iets te melden. Dit hoeft niet dagelijks, maar zorg dat je iig van je laat horen wanneer die persoon iets gemeld heeft (verjaardag, iets bereikt op werk of met kinderen, een mooie foto etc). Daarnaast is het ook leuk om iets uit jezelf te melden of te krabbelen. Je vind het zelf ook leuk om een berichtje te krijgen, of een reactie op iets wat je zelf gepost hebt!

Vrienden live onderhouden

Echte live vriendschappen dien je ook live regelmatig (jaarlijks is ook regelmaat) te onderhouden. Ga wat leuks doen, als je maar even de tijd neemt voor elkaar. Dit kan natuurlijk ook aan de telefoon. Tijdens dit soort momenten kun je de tijd nemen voor elkaar en goed naar elkaar luisteren. Dit gaat wat dieper dan de meeste korte berichten op een sociaal medium.

Vrienden organiseren

Een manier om je vrienden te kunnen organiseren en categoriseren is door het tekenen van een aantal cirkels. Teken een kleine cirkel: dit ben jij. Teken er een cirkel omheen> schrijf hier de namen in van de vrienden die je echt het meest na staan: je beste vrienden. Teken hierom heen nog een cirkel, met de vrienden die hierna komen. Erna nog een cirkel...etcetera etcetera. Dit geeft je een goed inzicht in je eigen vriendschappen. Bewaar deze tekening. Dit is een leuk beeld voor later, want je zal zien dat sommige vriendschappen veranderen en mensen dus cirkels gaan opschuiven.

Nabeschouwing

Dit artikel beoogt geen oordeel te vellen over de intensiteit en kwaliteit van vriendschappen. Sommige mensen houden niet van live contact (of kunnen wellicht niet zelf de deur uit om hun contacten te onderhouden en hebben niets anders dan vrienden op een sociaal medium). Het gaat om de kunst van het onderhouden van je vriendschappen en of je daar in de tegenwoordige tijd nog wel tot in staat bent en wat je hier mogelijk in kan verbeteren of verdiepen. Iedereen onderhoudt vrienden op zijn eigen manier. De boodschap hiernaast is dat je de vrienden die het meest dichtbij je staan, wel goed moet onderhouden en ze onderdeel moet blijven laten uitmaken van je leven en dat je hen ook dat gevoel geeft. Als zij dat gevoel niet meer hebben en jij wordt zenuwachtig van de grote hoeveelheid vrienden die je moet onderhouden (waaronder de zoon van de collega van je moeder die ooit langs je raam fietste maar graag vrienden wilde worden om zijn eigen quotum te pimpen), dan dien je eens goed te kritisch te kijken naar je vriendenschare).