Fastfood Eten voor onderweg

Fastfoodrestaurants zijn ruim vertegenwoordigd

35763.jpegFastfoodrestaurants zijn ruim vertegenwoordigd. Veel mensen eten minstens één keer per week fastfood. Sommige critici wijten een toename van hoog gewicht en obesitas, met name kinderen en tieners, aan de voorliefde van fastfood en de supergrote porties die verkocht worden. Fastfood bevat veel vet, zout en calorieën.

Fastfood en calorieën

In 1995 bevatten een hamburger, friet en cola bij Mc Donald's in de VS 520 kcal. Nu bevat een supergrote  (en voordelige) maaltijd daar maar liefst 2225 kcal. De laatste tien jaar zijn de fastfoodporties steeds groter geworden. Veel van die fastfoodketens geven grote voordeelmenu's, waarbij men dan korting krijgt als men zo een volledig menu koopt. Sommige van die ketens bieden nu een gezondere optie met minder calorieën. Maar het meeste wat we eten bij een fastfood restaurant zijn hamburgers, friet, gebraden kip en pizza. Deze voeding zit vol vet, zout en calorieën en bevat heel weinig vezels. Het meeste fastfood is rijk aan verzadigde vetten. Gefrituurde produkten, vooral friet dan, bevatten heel wat transvetten. Deze transvetten zijn net zo schadelijk voor de gezondheid als verzadigde vetten.

Fastfoodketens zoals de Mc Donald's hebben zich voorgenomen het gehalte aan verzadigde en transvetten in hun produkten te verlagen. Ze zijn van plan gezondere gerechten te introduceren. Veel fastfoodrestaurants hebben gezondere gerechten op het menu gezet, zoals salades, sandwiches, soepen en vruchtensappen. Sommige van die ketens bieden op hun website of in de restaurant ook een overzicht van de voedingswaarde van hun produkten.

Het veiligheidsaspect

Soms wordt een uitbraak van voedselvergiftiging terug geleid naar een verkooppunt van kant en klaar voedsel. Maaltijden die in massa geproduceerd zijn en dan een bepaalde tijd blijven staan, zijn gevoelig voor besmetting. Bijzonder dodelijk vooral voor jonge kinderen, is een bepaalde E.colibacterie- infectie die wordt opgelopen door het eten van besmet vlees dat niet lang genoeg verhit is. Het is dus niet verstandig fastfood te kopen en dan een paar uur te wachten voor u het opeet. Voedsel dat u niet opeet moet u zo snel mogelijk in de koelkast zetten en daarna goed verhitten voor u het opeet. Wanneer u in een restaurant eet, moet u een reeds bereid gerecht die eruit ziet alsof het er al een tijd staat, weigeren.

Wanneer fastfood in uw hectische leven onvermijdelijk is

Velen onder ons hebben het zo druk dat we veel onderweg eten. Het is echter wel mogelijk om gezonde keuzes te maken als het om fastfood gaat.

Let bij het maken van uw keuze op het volgende:

  • Hamburgers: een gewone hamburger bevat ongeveer 225 kcal met zo'n 16 gr vet. Een supergrote hamburger ongeveer 450 kcal en zo'n 50g vet. Tip: kies een gewone hamburger zonder extra's zoals saus en kaas maar met verse ui, tomaat en sla.
  • Friet: een kleine portie fanse frietjes bevat ongeveer 200 kcal en 10 gr vet. Een grote portie friet bevat bijna 490 kcal en maar liefst 23 gr vet, en veel daarvan is verzadigd vet of transvet. Het is daarom beter om de friet te laten staan of slechts zelden friet te eten. Friet bereid in plantaardie olie kan nog steeds veel verzadigde vetten bevatten. Kies indien mogelijk grove gesneden frieten zoals de vlaamse frieten. Die bevat doorgaans minder vet omdat het totale oppervlak waaraan de olie zich kan hechten kleiner is. Doe er geen zout op.
  • Pizza: pizza is één van de meest favoriete soorten fastfood. Helaas bevat pizza ook veel vet. Een pizza van 35 cm doorsnee bevat 40 tot 95 gr vet. Hoeveel calorieën een pizza bevat, is afhankelijk van wat er op de pizza zit.
  • Wanneer u pizza eet:  probeert u zich dan aan het volgende te houden: Houd het bij één pizzapunt. Als u één of twee pizzapunten eet met daarbij een  frisse salade, is de voedingswaarde van uw fastfood maaltijd hoger en de hoeveelheid vet en calorieën lager.
  • Kies voor veel groenten op de pizza: groente bevat de minste vetten en calorieën en heeft de meeste voedingswaren. Mager vlees zoals kip en ham is beter dan de vette worst en peperono.
  •  Beperk de hoeveelheid kaas: Vraag om minder kaas. Kiest u voor gegrilde groenten, kip zeevruchten en kruiden, dan kunt u het zonder kaas proberen.                

Is salade de gezondste keuze

U denkt waarschijnlijk dat salade bij een fastfoodrestaurant de gezondste keuze is. Dat is het soms ook, maar niet altijd. Het zal u wellicht verbazen, maar een salade, inclusief dressing, bevat vaak meer calorieën  en vet dan de traditionele fastfood. Een casearsalade kan wel tot 500 kcal en 30 gr vet bevatten, ongeveer net zoveel als een kleine hamburger met friet.

Sommige salades zijn wel gezond en sommige fastfoodrestaurants doen hun best de calorieën en vetten in salades te verminderen. Veel salades die nu bij fastfoodrestaurants tekoop zijn, zijn zeker een betere keuze. Maar denk erom dat u zich niet laat verleiden tot een hamburger met friet terwijl u eigenlijk kwam voor de salade.

Conclusie

Er zijn veel fastfoodrestaurants, en alhoewel fastfood toch niet zo gezond is, wordt er toch regelmatig gebruik van gemaakt. Fastfood bevat veel ongezonde stoffen zoals verschillende vetten en dikmakers. Critici brengen fastfood zelfs in verband met obesitas en hoog gewicht. En alhoewel fastfood eten niet zo gezond is, kan je toch een gezonde keuze maken door een salade te kiezen, of de porties van hamburger,friet en cola klein te houden en niet de voordelige grote menu's neemt.