Hoe maak ik een media center van mijn Nintendo Wii

De Nintendo Wii is een populaire game console, vergelijkbaar met als de Microsoft Xbox 360 en Sony’s Playstation 3. Over de prestaties van de Nintendo Wii ten opzichte van de concurrentie lopen de meningen uiteen. Daar gaat dit artikel niet over. Wel wordt hieronder uitgelegd wat de Wii is, wat je ermee kan, welke toepassingen er op de markt te koop zijn en hoe je je Wii kunt uitbreiden met extra features, zodat je een echt (multi)media center maakt van je Wii.

Wat is de Wii van Nintendo?

Bij het opstarten van de Wii komt er een menu in beeld dat bestaat uit verschillende vakjes: de Wii-kanalen. Sommige kanalen, zoals het het weer kanaal, nieuwskanaal, internet kanaal, winkel kanaal, enquête kanaal, Virtual Console kanaal en het wedstrijd kanaal vereisen een internetverbinding. Andere kanalen zijn o.a.: * Wii-personage kanaal * Disk kanaal * Foto kanaal * Wii prikbord * Wii-software * Wii-wedstrijd kanaal


Wat maakt de Wii als Media center systeem uniek?

De Wii-mote is de controller die doet denken aan een afstandsbediening. Hij dient in één hand vastgehouden te worden. De Wii-afstandsbediening onderscheidt zich doordat deze beweging gevoelig én positie gevoelig is. Via verschillende sensoren wordt de stand van de Wii-afstandsbediening en de positie ten opzichte van (een sensorbar bij) de tv gemeten. De spelcomputer weet dus waar de controller zich bevindt en ook hoe die vastgehouden wordt (schuin of recht). Hiermee wordt het mogelijk om computerspellen niet alleen met de knoppen te besturen, maar vooral ook met bewegingen van de controller. Zo bestaat een tennisspel, waarin je de controller beweegt als een tennisracket, of een spel waarin je de controller als zwaard hanteert.

Daarom zijn er mensen die de Wii als fitness apparaat gebruiken.Het ziet er een beetje raar uit, als twee mensen voor het scherm staan te tennissen oid, maar dat went heel snel.

Bovendien zit er in de controller een speaker verwerkt, waarmee 3D-geluiden kunnen worden afgespeeld. Zo is in The Legend of Zelda: Twilight Princess mogelijk, het geluid van een pijl van de controller naar je tv te horen gaan. Je hoort dan eerst het geluid van een vertrekkende pijl uit je controller, en vervolgens hoor je diezelfde pijl een vijand op de tv raken. Het lijkt het dus of er pijl door je woonkamer suist. De Wii-afstandsbediening bevat ook een tril functie en bevat acceleratie sensoren die kunnen detecteren hoe snel en in welke richting de controller wordt bewogen.Tot slot kan de controller worden uitgebreid met extra features.

Games op de Nintendo Wii

De lijst met games die door fabrikanten op de markt is gebracht is eindeloos. Enkele bekende spellen zijn:

 • Dragon Ball Z,
 • FIFA 08,
 • Godzilla: Unleashed,
 • Guitar hero III,
 • Ice Age 2: The Meltdown,
 • The Legend of Zelda: Twilight Princess,
 • Medal of Honor,
 • NBA Live,
 • Pirates of the Caribbean: At World's End,
 • Pokémon Ranch,
 • Rampage: Total Destruction,
 • SpongeBob SquarePants: Creature from the Krusty Krab,
 • Super Swing Golf
 • PDA world champion darts 2008

etc.

Hoe maak je een echt media center van de Wii?

Er zijn vele software fabrikanten die add-on software hebben gemaakt. Daarmee wordt het mogelijk je Wii te pimpen,. Denk bijvoorbeeld aan uitbreidingen voor Video, Geluid, Foto’s en Bestanden downloaden. Zo zou je gebruik kunnen maken van Orb. Orb is een multi-platform-media-content-manager. Anders gezegd, software waarmee je content vanaf één PC -via internet- kunt streamen naar andere PC’s en mobiele apparaten, zoals je mobiele telefoon.

Tot slot over de Wii

De Wii is backwards-compatible, wat betekent dat er oudere software van Nintendo op afgespeeld kan worden. Dit wordt door de leverancier aangeprezen als extra feature, maar als consument mag je dat eigenlijk verwachten als standaard.

Tips en links

 • Accessoires voor playstation zijn online o.a. te koop bij:

Nintendo Nederland,

www.RedKawa.com en

www.Orb.com

Andere leuke games

Andere leuke http://www.isinorde.nl/games@@online games vind je op de startpagina www.isinorde.nl