WII: Top 3 Mario Games

Introductie

In dit artikel behandel ik de 3 beste Mario games uitgebracht door Nintendo voor de Wii spelcomputer. Bij elk spel wordt er gekeken naar het verhaal, de bijzonderheden en de herspeelbaarheid.

Dit is de top 3:

  1. Mario Kart Wii
  2. Mario Galaxy II
  3. New Super Mario Brothers Wii

Nr 1: Mario Kart Wii

Verhaal

Er is geen sprake van een verhaal dat Mario Kart nog enigzins logisch maakt. Maar dat is ook helemaal niet nodig! Mario, en zowel zijn vrienden als vijanden hebben alles uit het verleden (lees: andere spellen) losgelaten en bepalen nu op de racebaan wie de beste is!

Op de racebaan zijn diverse attributen te vinden om je te helpen om te winnen. Dit kan variëren van bananen tot bommen en van inktspuwende spookjes tot razendsnelle kogels.

Op de Wii wordt voor het eerst zowel in karts als op motoren gereden.

Bijzonderheden

Voor één tot vier spelers zijn er in Mario Kart Wii veel uitdagingen te vinden. Dit zijn om te beginnen natuurlijk de races, die in moeilijkheidsgraad in te stellen zijn, en je kunt zelf een grandprix samenstellen. Daarnaast kun je zowel individueel als in teams racen. Als laatste bevat Mario Kart op de Wii de mogelijkheid om te battlen met elkaar in speciaal hiervoor ontworpen arena's.

Herspeelbaarheid

Je begint het spel met 16 racebanen, verdeeld over 4 grandprixs, die gespeeld kunnen worden op 50cc, 100cc en 150cc. Je kunt kiezen uit 12 verschillende karakters, onderverdeeld in licht, midden en zwaargewicht. De gewichtklasse bepaalt je maximum snelheid, acceleratie en wegligging.

Door middel van het winnen van races kunnen er nieuwe banen en nieuwe karakters vrijgespeeld worden. In totaal zijn er 24 karakters en 8 grandprixs, wat het totaal op 32 racebanen zet. Daarnaast is er ook een gespiegelde 150cc en is het mogelijk om tijdraces te doen. Je snelste tijd kun je gebruiken om je vrienden uit te dagen via het Wii Kart kanaal.

Nr 2: Mario Galaxy II

Verhaal

Bowser heeft wederom het plan opgevat om Princess Peach te ontvoeren... Origineel is het niet, maar goed, je verhaal moet ergens beginnen.

Hij neemt haar mee naar het centrum van het universum, waar hij een eigen sterrenstelsel wil maken. Mario, dit maal bijgestaan door de Luma's, moet zoveel mogelijk Power Stars verzamelen om achter Bowser aan te gaan. Op deze missie vindt Mario ook nog eens hulp in zijn trouwe dino: Yoshi!

Mario Galaxy I was een bijzonder goed spel. Deze tweede versie heeft alles van zijn voorganger, en nog veel meer extra.

Bijzonderheden

Mario Galaxy II voor de Wii voert je langs 6 werelden met elk een zevental levels, nou ja, complexe 3D sterrenstelsels! Boven is onder en onder is boven: Je hebt bijzonder veel vrijheid in het besturen van Mario en verrassend weinig problemen hiermee. Er is overduidelijk veel aandacht besteedt aan alle aspecten van dit spel. In het bijzonder aan het leveldesign, de speelbaarheid en de eindbaasgevechten.

Natuurlijk heb je als Mario wederom een scala aan bijzondere hulpmiddelen. Zo vind je regelmatig diverse paddenstoelen, elk met zijn eigen uitwerking, zoals:

  • Cloud Mario, waarmee je een drietal wolken onder je voeten kan toveren;
  • Rock Mario, waarmee je Mario in een waar rotsblok verandert;
  • Spring Mario, waarmee je verandert in een springveer en hoog, en vaak ongecontroleerd, kan springen.

Mario Galaxy II is in principe een spel voor één persoon, maar hij kan in zijn strijd ondersteunt worden door een tweede speler. Deze speler kan Mario helpen om sterretjes en munten te verzamelen en kan onder andere vijanden stilzetten.

Herspeelbaarheid

Mario zou Mario niet zijn als er niet veel vrij te spelen zou zijn. Je beloning als je het spel eenmaal hebt uitgespeeld is een complete nieuwe wereld. Daarnaast kun je naast de 120 standaard Power Stars, nog eens 120 bijzondere sterren gaan zoeken in het spel. Hetzij in de vorm van de Prankster Comets, dit zijn bijzonder lastige uitdagingen, of Green Stars, deze verborgen sterren zitten ergens verstopt in de standaard levels. Kortom, er is genoeg om je uren bezig te houden!

Nr 3: New Super Mario Brothers Wii

Verhaal

New Super Mario Brothers voor de Wii is een klassiek Mario spel, dus 2D, en een klassiek Mario verhaal. Maar dan nu, eindelijk, voor 4 spelers tegelijk!

Princess Peach is wederom ontvoerd door Bowser en hij heeft hulp gekregen van Kamek, Mini-Bowser en van de Koopalings. Samen zullen ze er alles aan doen om het Mario erg moeilijk te maken. Gelukkig staat Mario er niet alleen voor. Luigi en twee toads gaan samen met hem de strijd aan!

De Koopalings, Bowsers kinderen, vertegenwoordigen de eindbazen in New Super Mario Brothers. Dit zijn Larry Koopa, Morton Koopa Jr., Wendy O. Koopa, Iggy Koopa, Roy Koopa, Lemmy Koopa en Ludwig von Koopa. Zij waren onder andere ook al te zien als de eindbazen in Super Mario World voor de SNES.

Bijzonderheden

Je hebt als Mario en zijn vrienden voldoende te ontdekken in dit spel. Zo zijn er 8 unieke werelden, elk met gemiddeld 6 levels, en daarnaast een fort en een kasteel. Daarbij bevatten een aantal werelden tevens nog een spookhuis.

Zoals we gewend zijn van Mario-spellen, zijn er natuurlijk ook weer diverse items die je kan gebruiken. Naast de bekende paddenstoel (om groter te worden) en de vuurbloem (om vuurballen te schieten), heb je nu onder andere ook de propellor (waarmee je vliegt als een helikopter) en de ijsbloem (waarmee je ijsballen schiet)!

In de multiplayer modus kun je, naast de standaard levels, ook een coinbattle doen, oftewel een muntenstrijd. Hierin speel je gezamelijk een level en degene die de meeste munten heeft verdiend wint.

Herspeelbaarheid

In elk level zijn 3 gouden munten te vinden. Als je alle munten van een wereld verzameld hebt, dan heb je een level vrijgespeeld in de geheime 9e wereld. In totaal zijn er 231 gouden munten, 207 in de eerste 8 werelden en 24 in wereld 9.

Daarnaast kun je, als je een level hebt uitgespeeld, naar dit level terugkeren om een verborgen toad te redden.

Afsluiting

Mario is de langstlopende, en met recht één van meest succesvolle, franchise van Nintendo.

Naast deze Mario spellen zijn er nog veel meer spellen waarin Mario, alleen of met vrienden, schittert. Bekende series zijn, onder andere, Mario en Sonic, Mario Party en Super Smash Brothers.