Twilight Princess vs Skyward Sword

Introductie

Dit artikel behandelt de twee Zelda titels van de Wii. Dit zijn de spellen:

The Legend of Zelda: Twilight Princess

The Legend of Zelda: Skyward Sword

De volgende onderdelen komen aan de orde:

- Verhaal

- Karakters

- Spelervaring

In dit artikel zijn geen spoilers en er wordt vanuit gegaan dat je al enigszins bekend bent met de Legend of Zelda-serie.

Verhaal: Twilight Princess

De Twilight, een donkere parallelle wereld, zorgt ervoor dat Hyrule langzaam gehuld raakt in duisternis. Deze wereld verandert de inwoners van Hyrule in niets meer dan geesten. Het is de taak van Link om tegen de Twilight te vechten. Maar zodra hij in de Twilight stapt, transformeert hij direct in een wolf. Gelukkig krijgt Link hulp van Midna, een inwoner van de Twilight, tijdens zijn avonturen.

Om het verhaal compleet te maken is Zelda ook nog eens gevangen genomen. Dit betekent dat Link niet alleen Hyrule, maar ook de prinses, zal moeten redden. Hij zet alles op alles om de duisternis te verslaan!

Twilight Princess is niet alleen een verhaal vol uitdagingen, maar vooral ook vol verrassingen.

Verhaal: Skyward Sword

In Skyward Sword wonen Link en Zelda op een eiland ver boven de wolken, genaamd Skyloft. Het verhaal begint met Link, die in training is om ridder te worden. Hij moet een ceremoniële race winnen met zijn Skywing, om tijd met Zelda alleen te krijgen. Link wint de race en vliegt daarna samen met Zelda om het eiland heen. Tijdens de vlucht worden de twee gescheiden door een wervelwind en valt Zelda onder de wolken.

Link, die vastberaden is om Zelda te redden, zoekt hulp op het eiland en vindt dit in Fi. Fi is een afgezant van de Godin en verteld Link van een wereld onder de wolken. Met haar hulp begint er een bijzondere zoektocht naar Zelda.

Maar al snel blijkt dat Zelda niet zo hulpeloos is als gedacht en dat er een nog grotere uitdaging wacht onder de wolken.

Karakters: Twilight Princess

Hieronder worden de vier belangrijkste karakters van Twilight Princess behandeld.

In Twilight Princess is Link een handige boerenjongen. Hij staat in zijn dorp bekend als zeer hulpzaam. Door een aantal bijzondere gebeurtenissen zal Link zichzelf moeten ontwikkelen tot een ware held. Het lot van Hyrule ligt in zijn handen!

Link zal dit maal wederom vele puzzels en uitdagingen tegemoet gaan. Zelfs een onvermijdelijke transformatie tot wolf!

Zelda

Zelda is de prinses van Hyrule. Zoals altijd in de Legend of Zelda-serie is het verhaal gebaseerd op de ontvoering van Zelda. Zij speelt een grote rol in de ontknoping van het verhaal. Link, de held, zal haar moeten redden.

Midna

Je trouwe (of onbetrouwbare) metgezel in Twilight Princess. Je ontmoet haar als je voor de eerste keer in de Twilight terecht komt. Voor de rest van het spel zal zij je van belangrijke informatie voorzien, over onder andere de locaties, puzzels en opdrachten.

Midna rijdt zichtbaar op je rug als je in je wolvenvorm bent, maar als je gewoon mens bent dan verschuild ze zich in je schaduw.

Epona

Dankzij Epona, een razendsnel paard, kun je moeiteloos grote afstanden afleggen. Ook is het mogelijk om vanaf de rug van Epona met pijl en boog tegen je vijanden te strijden.

Karakters: Skyward Sword

Hieronder worden de vier belangrijkste karakters van Skyward Sword behandeld.

In Skyward Sword is Link in training om ridder te worden. Anders dan in de vorige delen van de serie heeft hij hier al een achtergrond als zwaardvechter. Daarbij is Link dit maal een goede vriend van Zelda, dus gaat hij direct naar haar op zoek op het moment dat zij in gevaar komt. Onwetend van de gevaren waar hij mee in aanraking zal komen.

Zelda

Zelda is hier niet, zoals gewoonlijk, de prinses van Hyrule. Hier is ze 'gewoon' een meisje dat woont in Skyloft en een goede vriendin is van Link. Nadat zij onder de wolken valt, komt Link er al snel achter dat er veel meer schuilgaat achter de schone schijn van Zelda.

Fi

Fi is een computerachtig wezen en een grote bron van informatie. Zij is door de godin gezonden naar Link om hem bij te staan op zijn reis. Zij vertelt over alle omgevingen, vijanden, missies en ze voorziet Link zelfs van de dagelijkse roddels. Hij hoeft het haar maar te vragen.

Skywing

Aangezien Link in de lucht geen gebruik kan maken van een paard om afstanden te overbruggen, heeft hij in Skyward Sword een prachtige Skywing tot zijn beschikking. Dit is een grote vogel, waar Link een bijzondere band mee heeft. Hij hoeft maar te fluiten en zijn Skywing vangt hem op.

Spelervaring: Twilight Princess

Hieronder wordt de spelervaring van Twilight Princess beschreven. De onderdelen besturing, beeld en geluid en de bijzonderheden komen aan bod.

Besturing

Twilight Princess is het eerste Zelda-spel op de Wii. Daarom moest er uiteraard gebruik gemaakt worden van het wii-motion systeem van de Wii. De besturing is hier en daar wel erg simplistisch, voornamelijk als wolf, maar is net goed genoeg om interessant te blijven.

Beeld en Geluid

De artistieke vormgeving van Hyrule is prachtig, zowel in de Twilight als in de normale wereld. Het oogt allemaal erg volwassen en de sfeer komt dreigend en donker over, wat goed bij het spel past. Helaas zijn er nog wel een aantal elementen die erg ouderwets ogen, wat niet helemaal goed op zijn plaats is.

De muziek is echter volledig passend en ondersteund de actie en de verhaallijn perfect. Gelukkig zijn er hier en daar nog steeds die zeer herkenbare melodieën die vanaf het begin van de serie bijna onveranderd zijn gebleven.

Bijzonderheden

Twilight Princess voelt vertrouwt, maar met een nieuw jasje. Er zijn vele uitdagende puzzels in de talloze kerkers en tempels te vinden. Maar de strijd is ook een verandering ondergaan. Zo is het vechten op de open velden op de rug van Epona geweldig! En het rond snuffelen als wolf geeft het spel een hele nieuwe dimensie.

Spelervaring: Skyward Sword

Hieronder wordt de spelervaring van Skyward Sword beschreven. De onderdelen besturing, beeld en geluid en de bijzonderheden komen aan bod.

Besturing

Skyward Sword maakt gebruik van de Wii-Motion+. Hierdoor zouden je eigen bewegingen nog beter moeten aansluiten op wat Link doet. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar in de praktijk toch niet zo accuraat. Dit zorgt ervoor dat het een en ander soms aardig frustrerend wordt. Vooral omdat de vijanden namelijk wel zijn afgestemd op deze manier van vechten. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden met de Motion+ die het geheel toch interessant houden en het spel over het algemeen goed speelbaar is.

Beeld en Geluid

Er wordt regelmatig van Skyward Sword gezegd dat het net een schilderij is dat tot leven komt. En dit beschrijft het spel prima. De sfeer is geweldig. Je wordt meegezogen in de fantasiewereld die de Legend of Zelda uniek maakt.

Daarbij is alles mooi ondersteund door prachtige symfonieën, zoals in elk Legend of Zelda-spel. En wederom zijn ook de oude bekende geluiden bewaard gebleven.

Bijzonderheden

Er zitten prachtige elementen in Skyward Sword. Zo zijn er uiteraard de vele tempels en kerkers die je door moet met slimme puzzels en uitdagende eindbazen. Maar er is ook een innovatief verzamelsysteem, waarmee je insecten en bijzondere materialen kan verzamelen. Deze kun je vervolgens weer gebruiken om je drankjes te verbeteren en je wapentuig op te waarderen.

Afsluiting

Als laatste de conclusie:

Er zijn veel overeenkomsten tussen Twilight Princess en Skyward Sword. In het bijzonder de tempels en kerkers waar je doorheen moet. Deze zijn in beide spellen erg indrukwekkend en gevuld met uitdagingen. Ook het wapentuig is in beide spellen zeer uitgebreid en zijn voorzien van de standaard wapens en daarbij hun eigen unieke toevoegingen.

Wel zie je duidelijk verschil in de leeftijd van de spellen. Skyward Sword is zichtbaar de meeste recente van de twee, wat te merken is in onder andere de besturing en de innovatieve toevoegingen. Qua spelervaring en verhaal zijn de spellen nagenoeg gelijkwaardig. Daarbij is Twilight Princess over het algemeen wat duisterder en volwassen vormgegeven, waar Skyward Sword toch meer kleurrijk is en gevuld met humor.