Hoe test je de deflectie van een snookerkeu

Snookerkeu deflectie en zorg

In het artikel 'Hoe kies je een snookerkeu deel 1 en deel 2 ' hadden we het over hoe een snookerkeu te kiezen. Nu gaan we dieper in op het testen van de deflectie van een snookerkeu, hoe men deze deflectie test en ook hoe zorg te dragen voor je snookerkeu kom je hieronder te weten. Er worden dag in dag uit deflectietesten op keu’s gedaan, dit is om te helpen je een indicatie te geven van hoe een keu speelt. Test je eigen keu deflectie om te zien hoeveel doorbuiging je keu produceert, je zou weleens heel verbaasd kunnen zijn. En wat zeker ook belangrijk is, is de zorg en onderhoud van je snookerkeu.

Hoe deflectie te testen

Je kunt de deflective van je keu bekijken door de speelbal op de bruine spot te plaatsen. Speel de speelbal in een rechte stoot en lijn naar de zwarte spot. De speelbal moet in een rechte lijn rechtdoor gaan. Herhaal dit proces nu met side spin door links of rechts van de speelbal stoten.

De hoeveelheid die de speelbal wegloopt van de lijn van de spot ‘van bruin naar zwart’ geeft aan hoeveel deflectie de snookerkeu heeft. De looplijn van de speelbal moet parallel aan de middenlijn worden gehouden om natuurlijke compensatie te voorkomen, maar dit kan onnatuurlijk aanvoelen (ik hoop dat dit te bergijpen is). Houd de keu in de lijn van de zwarte spot, zodat je je punt eindigt in de richting van de zwarte stip die je aanspeelt. De snelheid om deze stoot te spelen is een lage versnelling. Ditt betekent dat je wilt dat de speelbal terugkeert naar de bruine spot. Herhaal dit een paar keer om de consistentie te controleren.

Waar je zeker rekening moet mee houden

Zaken om zeker rekening mee te houden, zorg ervoor dat je dezelfde positie behoudt wanneer je de speelbal aanspeelt. Hoogte is erg belangrijk, wanneer je onder het midden van de speelbal stoot, creëer je een weerstand die de afbuiging vermindert en een soort terugtrek van de speelbal creëert, terwijl het stoten boven het midden iets meer deflectie creëert, dus probeer in de centrale hoogte en correct in het midden van de stootbal te stoten voor de beste resultaten.

Nadat je dit gedaan hebt, heb je de kans gehad om te zien hoe je keu reageert met gebruik van uit het center van de speelbal te stoten. Nu heb je een idee van de deflectie die wordt gecreëerd. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom spelers wel of niet kunnen doorgaan met hun nieuwe snookerkeu. Spelers met ervaring hebben een verwachting over hoe een keu wordt speeld bij gebruik van side of shots op afstand, elk verschil in deflectie zal meer opvallen.

Een keu met een grote deflectie is moeilijker om mee te spelen. Hoewel spelers na verloop van tijd zullen wennen en leren om de deflectie te compenseren, leidt dit onvermijdelijk tot een gebrek aan consistentie. Ik heb ontdekt dat zeer goede spelers die met een keu met veel deflectie vaker moeten oefenen om hun spelstandaard hoog en consistent te houden. Een keu met weinig deflectie is gemakkelijker om aan te wennen. Spelers profiteren hiervan omdat het hen kan laten spelen zonder zoveel aanpassingen te hoeven doen aan de lijn van een shot bij side-spin.

De meeste keu’s veroorzaken vanzelfsprekend enige deflectie, dit is ongeveer een halve bal (de rand van de speelbal gaat over de zwarte stip) bij het correct uitvoeren van de deflectietest. Minder dan een halve speelbal is goed, heel weinig snookerkeu’s produceren geen deflectie. De meerderheid van de spelers stoot niet door het midden van de speelbal terwijl dit toch de bedoeling is, een keu met lage deflectie is vergevingsgezind omdat het het effect van onbedoelde side vermindert.

Heeft de tip invloed op een stoot

Sommigen van jullie denken dat het type tip en vorm van de tip invloed zal hebben op een stoot. Ja, jullie hebben gelijk, in het ideale geval is de aangebrachte tip goed gevormd (lichte koepel) en ingebed of op zijn minst toch stevig geplaatst.

Keu verzorging, de fundamentele regels

 • Houd altijd je keu in een doos of box van goede kwaliteit.
 • Laat nooit je keu in een hoek tegen een muur staan.
 • Laat een keu niet in de buurt van een hittebron of koudebron staan, want de keu wordt overal koud en vochtig. Hout reageert niet goed op extreme temperaturen, warm of koud.
 • Dus denk er nog een keer over na om je keu in de auto te laten liggen. Dit is een veelvoorkomende reden waarom een snookerkeu kromgetrokken is.
 • Gebruik geen schuurpapier of schuursponsjes. Dit verwijdert de afwerking van de keu.
 • Nooit met je keu direct op de grond of op de tafel slaan, je keu verdient respect.
 • Als een tip versleten is en moet worden vervangen, wacht dan niet om een nieuwe te plaatsen. Spelen met een nieuwe tip zal je snooker level niet veranderen.
 • Houd je keu en je handen schoon. 

Toegegeven, keu’s hebben verschillende afwerkingen, maar meestal zal een zeemvel met een microvezel doek je keu soepel houden. Als dit niet werkt, veeg dan af met een licht vochtige doek (nooit nat). Als dit niet werkt en je keu nog steeds plakkerig is, neem dan contact op met een specialist ter zake.

Tot slot Wat je regelmatig moet controleren aan je snookerkeu

 • Als je een keu hebt in twee delen, controleer dan of de verbinding schoon is, na verloop van tijd kan de verbinding vuil worden. Als dit het geval is, zal een vuile verbinding vaak (twee delen van de keu) een vreselijk geluid veroorzaken bij het inéén schroeven van de keu. De oplossing kan met ijzerwol om de opeenhoping van vuil te verwijderen.
 • Controleer de ferrule. Een goede ferrule is erg belangrijk, dit is wat de tip ondersteunt, dus deze moet in goede staat zijn. Als hij erg versleten is, kan een ferrule gemakkelijk worden vervangen. De ferrule is de meest waarschijnlijke oorzaak van vreemde geluiden die uit een keu komen, ze kunnen na verloop van tijd losraken en een eenvoudige reset (Lijm) is meestal genoeg om je keu weer normaal te maken.
 • Ga na of je keu recht is. Om te zien of een keu recht is, moet je over de keu heen kijken als op een geweerloop. Dit is de beste manier om de rechtheid te controleren. Het rollen van een keu op de tafel geeft niet altijd een goede indicatie of een keu recht is. Daar zijn verschillende redenen voor, maar het conisch zijn en de aanéénzet van een twee delige keu zijn de meest voorkomende redenen om te voorkomen dat ze plat op de tafel rollen.
 • Controleer de schacht van de keu.  De schacht kan na verloop van tijd droog worden. Om voor de schacht te zorgen en te beschermen is het, het beste om ruwe lijnolie te gebruiken. Voordat je de olie aanbrengt moet je de schacht schoonmaken om dit te doen veeg je de keu schoon met een licht vochtige doek en droog je de keu af. Gebruik niet veel water omdat de schacht kan opzwellen. Breng ruwe lijnzaadolie op je keu aan met een doek of keukendoek, laat je keu een nacht staan om in te weken. Veeg de overtollige olie af met een schone doek tot je keu glad en droog is.