Hoe ververs ik het water van een aquarium

Verversen van water

In elk aquarium of bak hopen afvalstoffen zich op, en moet uiteraard op geplande tijdstippen het water ververst worden. De frequentie waarmee dit verversen moet gebeuren hangt af van de afmetingen van de bak en het aantal bewoners. In dit artikel gaan we dieper in hoe we zoiets aanpakken.

 

 

 

 

Wanneer verversen we het water

In elke bak kunnen niet alle afvalstoffen worden afgebroken, er hopen zich vanzelf substanties zoals fosfaat en nitraat op. Het spreekt voor zichzelf dat wanneer de bak niet voorzien wordt van vers water, en dit op gezette tijdstippen, de vervuiling heel giftig kan zijn voor zijn bewoners. In de natuur gebeurt het afbreken van giftige stoffen door stromend water, dus kunnen we hetzelfde effect bereiken door regelmatig het water te verversen. Als men éénmaal per week kleine hoeveelheden water ververst dan komen we al een heel eind. Laten we zeggen 20% van de inhoud van de bak. Wanneer men meer water zouden verversen, dan kunnen we het evenwicht verstoren in de aquarium biotoop. De volledige verversing gebeurt eigenlijk alleen in noodgevallen, zoals bij een kopervergiftiging of een acute nitraat vergiftiging.

Wat moet je weten over het gedeeltelijk verversen van water

Het is meestal het gedeeltelijk verversen die te weinig gedaan wordt, In een aquarium ontstaan al heel snel grote hoeveelheden giftige stoffen, dus het is verkeerd om te denken dat je lange tijd kan wachten om water te verversen. Het verversen moet op regelmatige tijdstippen gebeuren, anders zal het geen wonder zijn dat algen goed gedijen en de vissen verkommeren.

Onderstaande tabel geeft een idee voor een normale bak die bezet is met siervissen, in de praktijk is steeds gebleken dat deze verhoudingen het best overeenkomen.

Afmetingen & inhoud

Te verversen hoeveelheid Periode
50- tot 60 liter 10- tot 20 liter Wekelijks
80- tot 100 liter 20 liter Wekelijks
110- tot 120 liter 20- tot 30 liter Wekelijks
160- 200 liter 30- tot 40 liter Wekelijks
Meer dan 250 liter 20% om de twee weken

Hoe het water aftappen

 Wat hebben we nodig

  • Twee schone emmers en een gieter die nog nooit met schoonmaakmiddelen in aanraking zijn gekomen.
  • Twee meter aquariumslang.
  • Een dweil of handoek, kwestie van voorbereid te zijn op smossen.
  • Altijd de netstekkers uittrekken van de verwarming, licht en het filter.

Zet de emmers klaar, zodat je straks het water uit de bak, in de emmers kan laten lopen. Een manier bijvoorbeeld is, met de aquarium slang. Het ene eind steek je in de mond en het andere eind van de slang zit in de bak, nu kan je aan de slang zuigen totdat er een golf van water in de slang komt, en je kan het water beginnen aftappen. Dit vergt natuurlijk enige oefening. 

Mits een investering voor een makkelijker methode, is het water weg te zuigen met een bodemreiniger. Daarbij slaat u twee vliegen in één klap, je zuigt het water weg, maar je reinigt ook ineens de bodem. Van zodra de nodige hoeveelheid water is weggetapt, kan je aan de kleine reinigingswerken beginnen.

Belangrijk om weten

Wil je de wortels van de planten sparen tijdens het reinigen, laat een gebied van 5 cm rond de plant ongemoeid, dus rechtstreeks rond de plant reinig je niet. Een goed hulmiddel is, een plakband te kleven op de aquariumruit, dit op de hoogte tot waar het water moet afgetapt worden.

Het leidingwater geschikt maken

Het spreekt voor zichzelf dat we de aquarium terug moeten vullen met water. Maar eerst gaan we het leidingwater geschikt maken. Dit is iets wat we zelf moeten doen, de watermaatschappij doet dit niet voor ons, die zorgen alleen dat het water drinkbaar is. Drinkwater mag geen schadelijke stoffen bevatten, mag geen pijpleidingen aantasten, met als gevolg dat er vaak met chloor gewerkt wordt om gevaarlijke kiemen en bacteriën te vernietigen. Dit is meteen de reden dat het leidingwater veel te agressief is voor de vissen. Er bevinden zich in leidingwater ook bijna geen nuttige bacteriën meer. Er zijn in de vissenhandel speciale producten te verkrijgen, dit conditioneringsmiddel voeg je dan toe aan het leidingwater. Mocht je de bijsluiter van het product niet begrijpen kan je het altijd vragen aan de verkoper, dit om het beste resultaat te verkrijgen.

De juiste watertemperatuur

Je zal er moeten voor zorgen dat het leidingwater de temperatuur benadert van het aquariumwater. Alhoewel het niet schadelijk is wanneer het leidingwater frisser is dan het oorspronkelijke aquariumwater. Doordat de vissen veel beweeglijker worden na een lichte afkoeling, is dit zeer goed voor hun stofwisseling en kuitgedrag. Het temperatuurverschil mag maximum 1- tot 2° celsius zijn.

Vullen met water

Wanneer men nu het aquarium begint te vullen met water, zal men er moeten op toezien dat het grint of zand van de bodem niet opwoelt, of zelfs de planten overhoop spoelt. Met een slang wordt dit een heel stuk eenvoudiger. Je zal zien dat, wanneer je enkele keren het water van je aquarium ververst hebt het gehele karwei op een goede 15 minuten kan geklaard worden.

Meer over aquariums

Het aquarium in het algemeen

Het tropisch aquarium algemeen

De inrichting van een koudwateraquarium