Hoe leer ik een hond het commando kom voor

Inleiding

Je kunt honden allerlei trucjes leren. Een handige oefening is het commando ‘kom voor’. Dit is een combinatieoefening met het commando ‘aan de voet’. Stel je voor dat je hond ergens los loopt en je roept hem naar je toe, hoe zou het dan zijn als hij netjes voor je voeten komt zitten en niet ergens een meter verder op. Met het commando ‘kom voor’, zorg je ervoor dat de hond netjes voor je komt zitten, zodat je hem bijvoorbeeld gemakkelijk aan kunt lijnen. Maar hoe leer je een hond het commando 'kom voor’?

Combinatieoefening 'kom voor' en 'aan de voet'

Het commando ‘kom voor’ is bij de hondensport Gedrag en Gehoorzaamheid gekoppeld aan het commando ‘aan de voet’. Deze twee commando’s horen bij elkaar omdat je de hond eerst netjes voor je moet laten zitten, alvorens je hem netjes naast je kunt laten zitten. Doe je dit niet, dan kan het commando ‘aan de voet’ een hele andere betekenis krijgen. Je loopt dan namelijk het risico dat de hond niet netjes achter je door kruist, een meter van je af gaat zitten of gewoon helemaal niet naast je komt zitten. Het is dan ook het beste om deze twee oefeningen met elkaar aan te leren. Leer de hond eerst het commando ‘kom voor’ en bouw de oefening vervolgens uit met het commando ‘aan de voet’.

Belangrijk voordat je begint

Om het commando ‘kom voor’ op een correcte manier aan te leren, is het belangrijk dat de hond eerst de basiscommando’s ‘zit’, ‘wacht’ en ‘hier’ kent. Zodra de hond deze commando’s enigszins beheerst kan de oefening op correcte manier aangeleerd worden. Wanneer de hond een van deze commando’s nog niet beheerst, is het lastig om de oefening goed aan te leren. 

Stap 1

Laat de hond zitten en geef het commando ‘wacht’. Ga een paar stappen (ongeveer 0,5 meter) verderop staan en roep de hond naar je toe, terwijl je door je knieën zakt. Zodra de hond in beweging komt ga je weer overeind en maak je met je vingers een draaiende beweging naar boven toe (alsof je een bal gooit), dit is hetzelfde gebaar als dat bij het normale commando ‘zit’ wordt gebruikt. Als je de beweging goed getimed hebt, gaat de hond hoogstwaarschijnlijk recht voor je zitten. Beloon de hond dan.

Als je hond nog niet recht voor je gaat zitten, doe dan een stapje achteruit en maak hetzelfde handgebaar nog een keer. Blijf dit herhalen tot de hond goed voor je zit. Probeer niet al te snel tevreden te zijn. Slordigheid in het begin van de oefening wordt later afgestraft. De hond zal dan steeds minder recht voor je komen zitten, waardoor de oefening weinig effect meer heeft.

Zodra de hond vanaf een meter afstand de oefening goed uitvoert, is het tijd om naar stap 2 te gaan. 

Stap 2 

Nu de hond de basisprincipes van de oefening kent, is het tijd om de afstand op te bouwen. Laat de hond wederom zitten en laat hem wachten, maar ga vervolgens op één meter afstand staan. Roep de hond wederom naar je toe terwijl je door je hurken gaat en ga op tijd weer recht staan, terwijl je het handgebaar voor het commando ‘zit’ maakt.

Wanneer je hond veel te snel op je af rent en daardoor tegen je aan botst, kom dan op tijd omhoog. Werkt dit niet? Doe dan tijdens het geven van het commando een stapje achteruit, zodat de hond ruimte heeft om tot stilstand te komen.

Voert de hond de oefening ook op 1,5 meter goed uit? Bouw dan de afstand langzaam op, het liefst met ongeveer een halve meter per keer. Maak niet te grote sprongen en bouw de afstand niet te snel uit. Het goed uitvoeren van de oefening is veel belangrijker dan een grote afstand overbruggen. 

Verder oefenen

Om deze oefening goed aan te leren, zijn er een aantal basiscommando's nodig. Hoe je deze aan moet leren vind je op de volgende pagina's, klik op een van de commando's om direct naar het artikel te gaan. 

Of oefen de andere oefening van de combinatieoefening.

Conclusie

Het commando ‘kom voor’ is een combinatieoefening met het commando ‘aan de voet’. Om het commando goed aan te leren zijn de basiscommando’s ‘zit’, ‘wacht’ en ‘hier’ nodig. Je laat de hond zitten en zorgt dat hij blijft zitten, vervolgens ga je op een afstandje staan en roept de hond naar je toe. Maak net voordat hij bij je is het handgebaar  voor het commando zit. Zorg dat de hond eerst het principe snapt alvorens je de afstand opbouwt. Veel succes!