Hoe leer je een hond het commando aan de voet

Inleiding

Het commando ‘aan de voet’ is een vervolg op het commando ‘kom voor’. Met deze oefening leer je je hond keurig naast je te komen zitten. Dit is handig bij het oversteken van een weg of bij het aanlijnen van de hond. Aangezien dat dit commando een vervolg is op het commando ‘kom voor’, wordt aangeraden eerst die oefening te beheersen alvorens aan deze te beginnen. Maar hoe leer je een hond eigenlijk het commando ‘aan de voet’? Waar moet je op letten?

Combinatieoefening 'kom voor' en 'aan de voet'

Het commando ‘aan de voet’ is bij de hondensport Gedrag en Gehoorzaamheid gekoppeld aan het commando ‘kom voor’. Deze twee commando’s horen bij elkaar omdat je de hond eerst netjes voor je moet laten zitten, alvorens je hem netjes naast je kunt laten zitten. Doe je dit niet, dan kan het commando ‘aan de voet’ een hele andere betekenis krijgen. Je loopt dan namelijk het risico dat de hond niet netjes achter je door kruist, een meter van je af gaat zitten of gewoon helemaal niet naast je komt zitten. Het is dan ook het beste om deze twee oefeningen met elkaar aan te leren. Leer de hond eerst het commando ‘kom voor’ en bouw de oefening vervolgens uit met het commando ‘aan de voet’. Hieronder staat uitgelegd hoe je deze tweede oefening aan kan leren.

Stap 1

Laat de hond netjes voor je zitten met het commando ‘kom voor’. Pak daarna een snoepje in je rechterhand en lok de hond daarmee achter je door. Je pakt het snoepje over in je linkerhand en maakt het handgebaar voor het commando ‘zit’ of lokt de hond met het snoepje en houdt het zo in de lucht dat de hond gaat zitten. Beloon de hond alleen als hij keurig naast je zit, dus niet een halve meter van je af. Wanneer je slordig bent, zal de hond niet begrijpen dat hij echt naast je moet gaan zitten. Oefen deze stap een paar keer, zodat de hond de bedoeling door krijgt. Ga vervolgens naar stap 2.

Als de hond niet gaat zitten zoals jij dat wilt, beloon hem dan niet, maar probeer hem zacht te corrigeren. Gaat hij te ver achter je zitten? Lok hem dan met een snoepje naar voren. Probeert hij je steeds aan te kijken (of kijkt hij te veel naar het snoepje) waardoor hij voor je gaat zitten, laat hem dan nog een keer helemaal om je heen lopen. Als je wilt dat je hond echt naast je komt zitten, moet je niet te snel tevreden zijn. 

Stap 2

Roep de hond nogmaals voor je, maar houd nu geen snoepje meer in je hand. Maak een beweging achter je rug door en geef nu duidelijk het commando ‘aan de voet’. Waarschijnlijk zal de hond, als je het vaak genoeg geoefend hebt, ook nu achter je door lopen en mooi naast je komen zitten. Als de hond nog niet meteen gaat zitten, maak dan ook nog een handgebaar om hem te laten zitten, maar probeer dit zo snel mogelijk af te bouwen.

Wissel het gebruik van een snoepje af met het  gebruik van een lege hand, maar gebruik steeds minder vaak een snoepje. Oefening baart kunst bij dit trucje: hoe meer je oefent, hoe beter de hond de oefening beheerst. Op een gegeven moment heb je waarschijnlijk geen snoepje meer nodig en volstaat het commando ‘aan de voet’, om je hond netjes achter je door naast je te laten zitten. 

Verder oefenen

Om deze oefening goed aan te leren, zijn er een aantal basiscommando's nodig. Hoe je deze aan moet leren vind je op de volgende pagina's, klik op een van de commando's om direct naar het artikel te gaan. 

Of oefen het andere onderdeel van de combinatieoefening.

Conclusie

Het commando ‘aan de voet’ is een combinatieoefening met het commando ‘kom voor’. Om het commando ‘aan de voet’ aan te leren, zijn de commando’s ‘zit’, ‘wacht’, ‘hier’ en ‘kom voor’ nodig. Eerst voer je het commando 'kom voor' uit. Zodra de hond netjes voor je zit lok je hem met een snoepje achter je door en laat je hem netjes naast je zitten. Daarna beloon je hem. Het gebruik van een lokmiddel bouw je langzaam af. Lichaamstaal is bij deze oefening erg belangrijk.