Paard kopen op paardenveiling

Ben jij een echte paardenliefhebber? Of ben je van plan een paard te kopen? Hieronder vind je tips waar ik in de afgelopen jaren mijn paarden heb gekocht. Ik koop met name jonge paarden op een veiling. Deze moeten veelal nog zadelmak gemaakt worden. Het voordeel van een jong paard dat nog zadelmak gemaakt moet worden, is dat de aanschafprijs relatief laag is. De prijs is laag om dat het niet duidelijk is wat de rijeigenschappen zijn of wat de springkwaliteit is van dit jonge paard. Bovendien zul je nog kosten krijgen na de aanschaf van dit jonge paard om het paard zadelmak te krijgen. En dan nog weet je niet precies of het paard wel bij jou past. Misschien is het paard niet fel genoeg voor jou. Er kleven dus wel risico's aan aan het kopen van een jong paard dat nog niet zadelmak is. Mijn ervaringen heb ik hieronder beschreven.

Paard kopen op veiling

Elk jaar zijn er verschillende paarden veilingen waar je naartoe kan. De veilingen waar ik in de afgelopen jaren naartoe geweest ben zijn:

  • Paarden veiling Schijndel
  • Paarden veiling Dronten

De paardenveiling in Schijndel wordt twee keer per jaar gehouden, in het voorjaar en in het najaar. De kwaliteit van de paarden op de veiling in Schijndel is altijd hoog. En de opbrengsten voor de verkopers zijn altijd goed. De paardenveiling in Dronten heeft de afgelopen jaren naar mijn inschatting meer last gehad van de economische crisis. De totale opbrengst van de paarden viel tegen, ondanks de goede kwaliteit van het aanbod paarden. Mijn voorkeur gaat uit naar de paardenveiling in Schijndel.

Manege De MolenHeide Schijndel

De rijpaardenveiling wordt gehouden op manege "MolenHeide". Manege "MolenHeide" ligt iets ten noorden van Schijndel. Deze manege in Schijndel is erg sfeervol en ligt tegen een bosrand aan. Op deze manege worden zeer veel paardrijlessen gegeven. Bovendien heeft deze manege ook een gezellige bar binnen en 's zomers is het gezellig druk op het terras. De paarden die op de Schijndelse paardenveiling worden aangeboden, worden vooraf gekeurd door een paardenarts. Een paardenarts is een dierenarts die gespecialiseerd is in paarden. Deze paardenarts zal de gezondheid van het paard in kaart brengen. Het is geen garantie dat je nieuwe aan te schaffen paarden niet ziek is. Toch is de kans klein dat je een "echt ziek" paard koopt. Mijn voorkeur gaat uit naar het paardenras KWPN.

Na aankoop zadelmak maken

Heb je een keuze gemaakt uit het goede aanbod paarden? En is dit paard nog niet zadelmak? Dan kan je er dus nog niet meteen op gaan rijden. Je zal het paard eerst moeten laten wennen aan jou en jouw commando's. Je zal een vertrouwensband moeten opbouwen met jouw paard. De eerste dagen zet ik het paard rustig in zijn stal en verwen hem met goed voer. Uiteraard laat ik het paard elke dag even in de wei. Daarna begin ik met 'longeren'. Het longeren vindt plaats in een ronde bak, waarin het paard rondjes moet stappen en draven. De overige details van het zadelmak maken worden in dit artikel niet verder besproken.

Paard als investering

De afgelopen jaren heb ik enkele jonge paarden gekocht van goede kwaliteit. Het waren overwegend KWPN paarden en een enkele Shetland pony. Ik heb veel tijd en moeite gestoken om het paard af te richten en zadelmak te maken. Mij wordt regelmatig gevraagd of het financieel interessant is op deze wijze paarden te kopen. Het antwoord is: ja, mits ... je bereid bent veel tijd en aandacht te besteden aan de ontwikkeling van het paard. Het is wellicht financieel interessant om paarden af te richten, helaas kan ik er niet mee voorzien in mijn levensonderhoud. Ik doe het dus vooral omdat ik veel plezier beleef aan mijn paarden. Een http://www.verzorgingpaarden.nl/Hoe_kan_ik_makkelijk_en_snel_een_paard_verkopen@@paard verkopen doe ik eigenlijk liever niet.