Alle Reining-patronen op een rij

Inleiding

Anky van Grunsven is Nederlands succesrijkste dressuur rijdster, ze won op drie achtereenvolgende Olympische Spelen (2000. 2004 en 2008) de gouden medaille op het individuele nummer. Daarna werd het stil rondom haar, totdat haar naam tijdens het Nederlands kampioenschap Reining in 2011, waar ze zesde werd, weer naar voren kwam.

Wat is reining

Reining is een competitie in het western rijden, waarbij de ruiters hun paarden door een precies patroon van cirkels, spins en stops moet leiden. Al het werk gebeurt in de lope (langzame galop) en galop. Reining wordt vaak vergeleken met de westernvorm van dressuur rijden aangezien het paard goed moet reageren en in overeenstemming moet zijn met zijn ruiter.

De reining-patronen

Op deze video worden de patronen gedemonstreerd: Reiningtraining

Walk-in

De walk-in brengt het paard van het hek naar het midden van de arena om zijn proef te starten. Het paard moet er relaxt en vol vertrouwen uit zien. Iedere actie die een blijk van intimidatie zou opwekken, inclusief het starten en stoppen of checken is een fout die gemarkeerd zal worden naar mate van strengheid in de eerste manoeuvre score.

Stops

Stops zijn het langzamer doen gaan van een paard vanuit een galop naar een stoppositie door de achterbenen onder het paard te brengen in een glij positie vanuit de achterbenen. Het paard moet zijn stop beginnen met het buigen van de rug, het verder onderbrengen van de achterbenen onder het lichaam terwijl de voorwaartse gang, het grondcontact en ritme wordt gehandhaafd met de voorbenen. Tijden de stop, moet het paard doorgaan in een rechte lijn waarbij grondcontact wordt behouden met de achterbenen.

Spins

Spins zijn een serie van 360 graden draaien, uitgevoerd vanuit een stilstaand (binnen) achterbeen. Stuwkracht voor de spin wordt aangevuld door het buiten achterbeen en de voorbenen, tijdens de spin moet er contact met de grond gemaakt worden met een voorbeen. De locatie van de achterhand wordt bepaald bij de start van de spin en dient tijdens de spin te worden gehandhaafd. Het is behulpzaam voor een jury om naar een paard te kijken dat op dezelfde plaats verblijft, liever dan het kijken naar het stilstaande binnenbeen. Dit staat een makkelijkere focus toe op andere elementen van de spin (bijvoorbeeld ritme, houding, soepelheid, finesse en snelheid).

Rollbacks

Rollbacks zijn 180 graden wendingen vanuit een voorwaartse beweging, voltooid naar een stop, omkerende (draaiende) de schouders terug over de hakken naar de omgekeerde richting en vertrekkende in een galop, als één voortvloeiende beweging. Het NRHA handboek noemt geen wachtmoment, echter een kleine pauze om de voeten of de balans her te winnen zou niet moeten worden gezien als een wachtmoment. Het paard mag niet naar voren stappen of achteruit mogen gaan voorafgaand aan een rollback.

Cirkels

Cirkels zijn een manoeuvre in galop aangeduid in grootte en snelheid, die controle, de wil om gestuurd te worden en moeilijkheidsgraad in snelheid en snelheidswisselingen vertegenwoordigen. Cirkels moeten ten alle tijden gereden worden in een geografisch gebied van de arena, gespecificeerd zoals de proefbeschrijving en moeten een middelpunt hebben. Er moet een duidelijk bepaald snelheidsverschil zijn in de snelheid en maat van een kleine, langzame cirkel en ene grote snelle cirkel; tevens zou de grootte en snelheid van een kleine, langzame linkse cirkel gelijk moeten zijn aan de grootte en snelheid van een kleine langzame, rechtse cirkel; de snelheid en grootte van de grote, snelle, rechtse cirkels zou gelijk moeten zijn aan de grote, linkse cirkels.


Backup

Achterwaarts is een manoeuvre die het paard vraagt te bewegen in tegengestelde richting in een rechte lijn, in een bepaalde afstand; ten minste 3 meter.

Hesitate

Stilstaan is het demonstreren van het paard zijn bekwaamheid om op een relaxte manier stil te staan op een aangewezen punt in de proef. In een stilstand, wordt het paard gevraagd bewegingsloos en relaxt te blijven. Alle NRHA proeven vragen een stilstand aan het einde van de proef om de jury te laten zien dat de proef voltooid is.

Lead Changes

Een galopchangement is het wisselen van galop. Het changement moet uitgevoerd worden zonder snelheidswisseling of een drafpas. Tevens zou deze uitgevoerd moeten worden op een geografisch punt precies zoals in de proef beschreven. De wisseling van de voor- en achterbenen moet tegelijk plaatsvinden om een penaltypunt te voorkomen.

Run Downs and Run-arounds

Run downs en runs door het midden van de arena, evenals runs langs de zijden en de einden van de arena zouden controle en geleidelijke toename van snelheid naar de stop moeten demonstreren.

Karakter van het paard

Bij reining is er sprake van sturen door middel van korte teugelaanleuning tegen de hals (neck-reining) en daarna weer ruimte geven van de teugel. Van reiningpaarden wordt verwacht dat zij een koel karakter hebben en niet snel van de wijs worden gebracht. Dit betekent dat het tijdens een wedstrijd op prijs wordt gesteld als het publiek haar enthousiasme betuigt door te klappen of anderszins aan te moedigen.

Samenvatting

Reining is een sport in opkomst en kan worden vergeleken met de opkomst van het snowboarden, naast het traditionele skiën. De drijvende factor bij beide sporten is de dynamiek en creativiteit. Een voorbeeld hiervan is te zien in de onderstaande video, waarin Stacy Westfall met haar paard de Moonwalk uitvoert.

Bron

Wikipedia

DRHA

Video optreden Stacy Westfall

Afbeelding van Jeffrey K. Edwards

Reiningtraining door Mireille van Soldt