Hoe houd je je keuken schoon

Inleiding

De keuken is vaak het hart van het huis. Er wordt veel gebruik van gemaakt door iedereen in het gezin en je wilt het graag schoon houden. De ene keer lukt het je wel en de andere keer ben je uren bezig om alles schoon te maken en te ordenen.  Het beste is om er een gewoonte van te maken om op die manier te zorgen dat je keuken schoon blijft. We weten het natuurlijk allemaal wel, maar het is vaak lastig om die gewoontes aan te leren. Het is wellicht een idee om met 1 te beginnen en daarna uit te breiden. 

Welke gewoontes kan je jezelf dan aanleren? Hier een aantal tips.

Hoe je keuken schoon houden tips

Afwassen

Was meteen alles af wat je net hebt gebruikt. Is het alleen een mes? Denk dan niet, dat doe ik later wel. Nee, hup meteen doen. Dat scheelt je later toch weer een mes. Opgestapelde afwas zorgt voor een slordige keuken en dat zorgt er weer voor dat je er tegen aan kijkt om erin te werken.

Afwasmachine

Maak die leeg zodra je even 5 minuutjes tijd hebt. Inderdaad het legen van een afwasmachine duurt maar een minuut of 5, is dus zo gebeurd. Alles wat je daarna gebruikt kan meteen afgespoeld worden en in de afwasmachine worden gedaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het meteen te doen, maar wanneer je afwasmachine, zoals bij ons, midden in de nacht beginnen dan is het niet het fijnste tijdstip om het uit te voeren. 

Post, kranten en folders

In de vele keukens waarin ik ben geweest zie ik post, kranten en folders liggen. Bij ons is dit ook het geval, op een of andere manier is het aanrecht een mooie plek om het te verzamelen en neer te leggen. Maak er een gewoonte van om de post meteen uit te zoeken en op te ruimen op de plek waar het hoort. Leg de krant op een plek waar je het zeker gaat lezen of gooi het weg. Gooi folders meteen weg zodra je het bekeken hebt. 

Afnemen

Neem ten minste 1 keer per dag je aanrechtblad af met een doekje. Je komt dan alles tegen wat op je aanrechtblad ligt en op die manier kan je het opruimen of weggooien.

Tijdens het koken

Wanneer je aan het koken bent dan maak je nu eenmaal rommel en spullen vies. Daar is niets aan te doen, wat je wel kan doen is het meteen opruimen, afwassen, in de vaatwasser doen. Het eten staat altijd wel even te pruttelen zodat je het even kan uitvoeren. Hierdoor hou je het aanrecht netjes en prettiger om te koken. Het andere voordeel is dat je na het eten sneller klaar bent met opruimen. 

  • Koken is 50% eten bereiden en 50% opruimen

Weekplan

Een weekplan kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Het kan een weekplan zijn voor je maaltijden of een weekplan waarin je per dag aangeeft wat je in de keuken schoonmaakt.

Een weekplan voor maaltijden zorgt ervoor dat je alles om te koken bij de hand hebt, omdat je er rekening mee hebt gehouden met boodschappen doen, en het zorgt ervoor dat je koelkast en voorraadkast geordend blijft. 

Een weekplan voor je keuken schoonmaken geeft je reminders van wat je nog moet doen. Boven de kasten? Hoe vaak maak je dat schoon? Dat ene laatje uitzoeken? Hoe lang zit het al in je hoofd? Maak een weekplan en zet alles erop wat nog gedaan moet worden. Wanneer alles is gedaan en afgestreept maak je een nieuw weekplan om het bij te houden.

Lijstje

Neem een lijstje mee tijdens het boodschappen doen en hou je er aan. Op deze manier neem je geen extra spullen mee die in de koelkast en voorraadkast moeten. Hierdoor hou je je koelkast en voorraadkast leger en opgeruimder. 

  • Tip: Check voordat je boodschappen gaat doen je vriezer, koel-  en voorraadkast, misschien heb je sommige producten al in huis

Conclusie

Het ordenen en schoon houden van je keuken hoeft niet veel tijd in te nemen, wanneer je elke dag een paar minuutjes er aan spendeert geniet je meer van je keuken.