Hoe kan ik het beste mijn zonnescherm onderhouden

Zomerweer

Zodra de zomer nadert, zie je op diverse plaatsen in het land ook de zonneschermen verschijnen. Als je de (buiten)doek goed verzorgt, kan deze volgens de deskundigen wel een jaar of dertig meegaan. Om dit te realiseren kun je van diverse middelen gebruik maken, hieronder een overzicht van de meest gebruikte manieren.

Onderhoudsvarianten

Regelmatig onderhoud van uw stof vergemakkelijkt het schoonmaken. In alle gevallen is het aanbevolen om het doek met helder water schoon te maken en om het met een zachte borstel af te borstelen. Het is zeer af te raden om een hogedrukspuit te gebruiken bij het schoonmaken van uw zonwering.De reden hiervan is dat de zwakste plekken van het doek, de naden, verzwakt worden, waardoor na verloop van tijd het stiksel los kan laten. Laat uw doek vervolgens aan de vrije lucht drogen. Als u uw zonwering weer oprolt terwijl deze nog vochtig is, riskeert u schimmelvorming op het oppervlak van uw stof. Deze schimmelvorming is moeilijker te bestrijden, en blijft meestal voorgoed in het doek zichtbaar.

Bij hardnekkige vlekken wordt aanbevolen om een zachte zeep te gebruiken. De bekendste merken stof voor zonwering (Dickson, Sunbrella) raden aan het onderhoudsmiddel 303 Fabric Cleaner te gebruiken, om alle soorten buitenstoffen schoon te maken. Dit product kan eveneens gebruikt worden voor het schoonmaken van tapijten, meubelstoffen of binnenstoffen. Het betreft een geconcentreerde oplossing die gebruikt kan worden bij moelijke vlekken of opgelost in lauw water van minder dan 40°C.

Om uw doek schoon te maken is het aanbevolen om deze in de open lucht te borstelen, vervolgens het schoonmaakproduct aan te brengen (303 Fabric Cleaner) en dit voor 5 minuten in te laten werken. Borstel vervolgens het doek en spoel af met schoon water. Laat uiteindelijk drogen in de buitenlucht. Als de vlekken blijven bestaan herhaalt u het hele proces nogmaals.

Na het wassen verliest het doek de behandeling tegen slechte weersomstandigheden en vlekken. Het is daarom aanbevolen om een nieuw waterafstotend middel aan te brengen. De merken stof voor zonwering van Dickson en Sunbrella raden 303 Fabric Guard aan. Het gaat hier om een oplossing die de stof haar technische eigenschappen (waterafstotend, antivlek, anti UV) terugbezorgd. Dit product moet alleen gebruikt worden op droge stoffen (nieuw of pas schoongemaakt). Verstuif de 303 Fabric Guard totdat de stof vochtig is en laat drogen aan de lucht voordat u het opruimt.

U heeft ongeveer 500 ml nodig voor 7 tot 10m² stof. Hoe lichter uw stof, des te groter het bedekte oppervlak.

Overige producten die gebruikt kunnen worden zijn: (vloeibare) zachte zeep (Driehoek)en schoonmaakazijn (De wonderen van schoonmaakazijn ).

Kosten

Als we de kosten van de diverse producten bekijken, dan zien we dat de 303 Fabric-producten ongeveer 10 a 15 euro per fles van ongeveer 1 liter kosten, zachte zeep en schoonmaakazijn kosten ongeveer 1 a 2 euro.

Conclusie

Regelmatig onderhoud van het zonnescherm kost in geld omgerekend weinig, maar als je dit gewoon doet, kun je er bijna een leven lang plezier van hebben. Alleen de zon moet dan ook nog schijnen, maar die is er nog steeds voor niets.