Wat is de overwaarde van uw huis

Benut in 2021 slim de overwaarde van uw huis voor aanvraag WOZ-krediet

Wat_is_de_overwaarde_van_uw_huis-IntroPlaatje.jpg

De overwaarde van een huis is het bedrag dat de woning meer waard is dan de hypotheek die er op rust. Als u meer hypotheek hebt dan de waarde van het huis staat de hypotheek zogenaamd onder water en is er bij verkoop een restschuld. Als er overwaarde is, is de overwaarde ook gelijk aan de fiscale eigenwoningreserve. En die overwaarde kunt u benutten voor het lenen van extra geld. Kende u het WOZ-krediet al? Het WOZ-krediet en de WOZ-hypotheek zijn het meest flexibele krediet en door de lage kosten meestal ook een stuk goedkoper dan een andere lening.

Een hogere hypotheek nemen als er overwaarde is

De overwaarde op het huis geeft u meestal de mogelijkheid om een bestaande hypotheek op het huis te verhogen. Als u de extra hypotheek gebruikt voor de verbetering van het huis, is ook de nieuwe hypotheekrente volledig aftrekbaar van de belasting. Dat scheelt weer in de netto maandlasten.

WOZ-krediet en WOZ-waarde

Meestal vragen banken een officieel taxatierapport van uw huis om te berekenen hoeveel hypotheek of extra krediet u op uw huis kunt krijgen. Uitzondering hierop vormt het WOZ-krediet. Het WOZ krediet is namelijk gebaseerd op de door de gemeente getaxeerde WOZ waarde van uw huis. De WOZ beschikking van de gemeente is immers een recente jaarlijkse taxatie. Gaat de bank akkoord met de WOZ-waarde, dan hoeft u ook niet meer langs de notaris, maar kunt u alles vrij snel bij de bank regelen. Dat scheelt tijd en kosten.

Een lagere hypotheekrente op de bestaande hypotheek krijgen

Vaak hebben mensen een tophypotheek afgesloten of is de hypotheek hoog in verhouding tot de waarde van het pand. Banken nemen dan geen risico en berekenen u een rente opslag, waardoor u meer hypotheekrente moet betalen. Als u via een nieuw taxatierapport kunt aantonen dat uw huis inmiddels een duidelijke overwaarde heeft, kunt u vervolgens met de bank onderhandelen over een lagere hypotheekrente. Als blijkt dat er inmiddels een lager risico is voor de bank, kan ook de renteopslag vervallen. Bekijkt u wel goed de voorwaarden uit uw hypotheekakte. De ene akte geeft meer mogelijkheden voor een tussentijdse aanpassing dan de andere. Als het niet tussentijds kan, moet u in ieder geval actie ondernemen vlak voor de verlenging van uw hypotheek.

De krediethypotheek: overwaarde woning opnemen als extra pensioen

De krediethypotheek en opeethypotheek geven u de mogelijkheid om een deel van de overwaarde te benutten voor uw pensioen. U kunt dan tot een bepaald bedrag een deel van de hypotheek opnemen om uw maandelijkse AOW aan te vullen. Nadeel is wel dat de hypotheekrente over het opgenomen bedrag niet fiscaal aftrekbaar is. U kunt met het opgenomen geld ook banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten, maar bent dan minder flexibel in uw handelen.

Piepsysteem banken

Banken hanteren een zogenaamd piepsysteem. Dat wil zeggen, wie niet piept, blijft met de hogere rente zitten en wie wel piept en argumenten heeft voor een lagere rente, wordt geholpen. U staat natuurlijk nog sterker, wanneer u bij verlenging van de hypotheek ook een aantal alternatieve offertes van andere aanbieders in uw zak hebt. Want banken verliezen liever geen klanten en zullen bij concurrentie eerder bereid zijn om u een goed aanbod te doen.

Overwaarde bij verkoop betekent ook de bijleenregeling toepassen

In fiscale zin gaat de overwaarde van uw huis een rol spelen, wanneer u uw huis verkoopt. Wilt u bij de aankoop van een nieuw huis toch kunnen genieten van de volledige aftrek van de hypotheekrente, dan dient u in dat geval de overwaarde bij verkoop ook in het nieuwe huis te stoppen. Een ander woord voor overwaarde is eigenwoningreserve. Een overwaarde gaat dus eigenlijk ten koste van uw hypotheekrenteaftrek.

Rekenvoorbeeld bijleenregeling bij overwaarde huis

Stel de nieuwe woning kost € 200.000 en de overwaarde van uw oude woning is € 60.000. Dan is de maximale hypotheek met aftrek van hypotheekrente gelijk aan € 140.000, namelijk € 200.000 - € 60.000.