Vind de goedkoopste taxateur voor het taxeren van uw woning

Woning taxeren

Wilt u precies weten wat uw woning waard is? Dan kunt u een taxateur vragen uw woning te taxeren. Maar deze taxateur moet u wel kunnen vertrouwen. Zeker in deze tijd. Hoe vind u dus een taxateur die betrouwbaar en betaalbaar is? En waar moet u op letten bij het uitkiezen van een taxateur?

Waarom woning taxeren

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw woning wil laten taxeren. Het kan bijvoorbeeld zijn omdat de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt en u uw hypotheek wilt oversluiten. Het kan ook zijn dat uw bank vraagt om een taxatie, omdat u een nieuwe woning hebt gekocht, of omdat u uw woning wilt verkopen. Ook voor het bepalen van de WOZ waarde worden taxateurs ingeschakeld. Zo heeft iedere taxateur zijn eigen specialisme.

Wat kost een taxateur

Hoeveel een taxateur rekent, hangt vaak af van de getaxeerde waarde van uw woning. Gebruikelijk is een percentage van 1,85 promille. Stel dus dat uw woning uiteindelijk op €250.000 wordt getaxeerd, brengt de taxateur €462,50 in rekening. Maar dit kan (zeker in de huidige tijd) veel goedkoper. Er is momenteel grote concurrentie tussen taxateurs. Zo zijn er al taxateurs die adverteren dat zij uw woning willen taxeren vanaf € 119,-

Vind goedkoopste taxateur

Waar kunt u een goedkope taxateur vinden? Zoals gezegd is er momenteel grote concurrentie tussen taxateurs. Maak daar gebruik van. Denk niet dat er niet valt te onderhandelen over de prijs. Een mogelijkheid om een goedkope taxateur te vinden, is te zoeken op het internet. Er zijn veel vergelijkingssites die de actuele taxatie tarieven vergelijken van lokale partijen die uw woning kunnen taxeren. Er zijn ook websites waarbij u met het invullen van één digitaal formulier bij een aantal partijen tegelijk een offerte aanvraagt. De meest lucratieve manier om uw woning zo goedkoop mogelijk te laten taxeren blijft is wellicht een bevriend taxateur te vragen uw huis te taxeren. De kans is groot dat u zelf niet direct een taxateur kent, maar wellicht wel iemand binnen uw vriendengroep of familiekring. Let echter wel altijd op de kwaliteit en bevoegdheden van de taxateur. Het gaat tenslotte wel over het taxeren van woning. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben op de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Erkende taxateur

(Helaas) is er geen beëdiging meer nodig om te mogen taxeren. Iedereen mag zich tegenwoordig dus taxateur noemen. Dit geldt ook voor makelaars. Omdat een taxateur een verantwoordelijk beroep heeft, is er een stichting in het leven geroepen dat de kwaliteit van de taxaties bewaakt, de basiskennis van aangesloten taxateurs toetst en nieuwe taxateurs opleidt. Dit is de stichting VastgoedCert. Let er dus op of uw taxateur is aangesloten bij deze stichting. Taxateurs die zijn goedgekeurd door deze stichting mogen de titel RMT voeren. Hieraan zijn zij dus gemakkelijk te herkennen.

Let er ook op of uw taxateur mag taxeren voor uw bank. Banken stellen vaak specifieke eisen aan de taxateur die uw woning gaat taxeren. Zo wordt er vaak als eis gesteld dat de taxateur plaatselijk goed bekend is. Vraag uw bank van tevoren naar de voorwaarden waar uw taxateur aan moet voldoen.