Tips voor het verkopen van je huis

Inleiding

Algemeen

Het is altijd spannend wanneer je je huis in de verkoop zet. Vooral wanneer het de 1e keer is. Gaat het lang duren, krijg ik wat ik vraag? Wat moet ik doen om het sneller te verkopen en het huis “aantrekkelijk” te maken voor een eventuele koper?

Stappen

Achterstallig onderhoud

Niets is een slechtere reclame voor de verkoop als achterstallig onderhoud. De 1e indruk van een eventuele koper is vaak al genoeg. Moet er nog (veel) achterstallig onderhoud verricht worden, zal hij/zij de prijs proberen te verlagen of al afzien van een bod.

Het is verstandig, om met de ogen van iemand die je huis komt bezichtigen, door je huis te lopen en alle kleine gebreken en opknapkarweitjes op te schrijven en uit te voeren. Wees hierbij zeer kritisch voor jezelf, dus ook een piepende deur of een lekkende kraan. Los deze kleine probleempjes op, het staat veel netter.

De buitenkant en tuin

Het huis ziet er zeer presentabel uit wanneer de buitenboel goed in de verf staat. Het staat ook erg verzorgd en gezellig wanneer de tuin (en niet te vergeten de heg) onkruidvrij is, gesnoeid en aangeharkt. Een voor- en of achtertuin die is betegeld, vindt een extra bezembeurt ook niet erg. Een aardige verkooptechniek is wat plantjes in de tuin, op het balkon of bij de voordeur. Maar ook hierbij geldt: houdt het wel rustig.

Een potentiële koper rijdt (loopt) vaak eerst langs één of meerdere woningen die te koop staan, alvorens zij besluiten tot een bezichtiging.

Binnenkant huis

Ooit een (inmiddels opgeloste) lekkage gehad? Werk dan voor de verkoop nog even de vlekken weg in het plafond door deze opnieuw te verven. Een fris behangetje, of nieuwe verflaag in neutrale kleuren (maakt een kamer ruimer en lichter) in een ruimte die dit al lang nodig heeft, bevorderd ook de verkoop.

Schoonmaken en opruimen

Zorg voor een bezichtiging dat het huis schoon en opgeruimd is. In ieder geval zorg dat de ramen, deuren en vloeren schoon zijn. Bij eventuele huisdieren (die je natuurlijk even ergens hebt laten logeren), zorg ook dat hun behuizing en etensbakjes schoon zijn en dat de kijker niet al bij de voordeur ruikt dat er huisdieren zijn.

Heel belangrijk is ook een schoon toilet en een opgeruimde aanrecht. Zorg dat in de badkamer geen flessen shampoo op de rand van het bad of douchekuip staan. Natuurlijk zijn ook alle haren uit de wasbakken, bad en douche verdwenen en slingert er geen wasgoed in huis. Een gekke tip, maar houdt ook rekening met wat u kookt. Ook van gekookte groente kan de geur lang blijven hangen, zoals bloemkool en broccoli.

Zorg ook dat rondslingerende spullen zijn opgeruimd, haal nog even dat lege glas van je bureau en leeg de asbak. Het staat netjes als speelgoed in dozen zit, tijdschriften en vooral administratie niet zichtbaar is. Doe de uitgelezen krant bij het oude papier (breng die het liefst gelijk weg). Ook schoenen, sporttassen e.d. ruim ze voor deze ene keer even op, bijvoorbeeld in een kast of onder het bed.

Zet op de dag van bezichtiging een verse bos bloemen op tafel, dan voelt een kijker zich welkom. Hetzelfde gebeurt bij het ruiken van verse koffie of een vers gebakken brood (of cake). Haal persoonlijke spullen, zoals foto’s e.d. zo veel mogelijk weg. Het kan de koper afleiden van hun werkelijke doel.

Ruimte

Veel meubilair kan een kamer kleiner laten lijken. Kijk hier goed naar, haal eventueel wat weg of ga de indeling veranderen. Hierbij is het mogelijk de hulp van een verkoopstylist in te roepen. Een spiegel kan een ruimte groter en opener laten lijken.

Zorg dat elke kamer zijn eigen functie heeft, een slaapkamer is geen strijkkamer, dus opruimen die strijkplank.

Licht

Al houdt u zelf nog zo van gesloten gordijnen of luxaflexen. Voor een bezichtiging is het verstandig om deze open en omhoog te doen. Vindt er een bezichtiging in de avond plaats, doe dan de verlichting aan (natuurlijk zijn er geen kale peertjes!), maar ook overdag het licht aan kan zeer verkoop bevorderend werken. Dimmers op de hoogste stand en spotjes aan.

Foto’s

Houdt goed rekening met de periode waarin het huis in de verkoop wordt gezet. Dit gebeurt niet vaak in een opwelling, maar is een goed geplande actie. Het is verstandig om al in de zomer foto’s van de tuin, balkon en uitzicht op een zonnige dag te maken. Ook al gaat het huis in de winter in de verkoop. Een foto van het huis zelf zo recent mogelijk houden, anders lijkt het dat het huis als maanden in de verkoop is. Vermijd auto’s op een foto, dat wordt vaak geassocieerd met lawaai en stank.

Wanneer je het huis aanbiedt bij een makelaar, zal deze hoogst waarschijnlijk de foto’s voor zijn rekening nemen, maar vraag hier wel naar. Een makelaar zal de woning ook op www.funda.nl zetten. Houdt je de verkoop in eigen hand, is het slim de aanbieding op deze site te zetten.

Last but not least

Verzorgt de makelaar de verkoop, zorg dan dat je niet thuis bent tijdens de bezichtiging. De eventuele koper moet de kans krijgen zijn mening over je huis ongegeneerd te kunnen geven. Doe je de verkoop zelf, ga dan niet te veel in op de mening van de koper, alleen als ze je wat vragen.

Handige links