Hoe bepaal je de waarde van een woning

Inleiding

Als je een huis wil kopen is het belangrijk (en zeer prettig) als je er niet teveel voor betaalt. Ook als je je eigen huis wil verkopen dient het een reeele prijs te hebben. Als je verkoopt wil je er geen geld op verliezen, maar je kan ook niet de hoofdprijs vragen omdat het dan mogelijk lang duurt eer je het pand verkoopt. Op dit moment is de huizenmarkt in Nederland herstellende na de crisis van vorig jaar. Dit kan kan goed voor je uitpakken als je een huis wil kopen. Maar wat is nu een reeele vraagprijs en reeele prijs om als je eerste bod neer te leggen. Hieronder wat tips om dat te kunnen bepalen.

Wat bepaalt de waarde van een huis

De waarde van een huis is erg subjectief en kun je inschatten door een berekening te maken aan de hand van onderstaande mogelijkheden. Uiteindelijk zal de vraagprijs gewoon bepaald worden door de huidige eigenaar en soms door wat de gewenste eigenaar er voor wil geven.

 1. De lokatie van de woning (!!)
 2. Het aantal vierkante meters
 3. Tuin (vierkante meters)
 4. Achterstallig onderhoud

Lokatie

Lokatie is zeker de belangrijkste waardebepaler. Hoe beter en gewilder de wijk (omgeving)is, des te duurder worden de huizen. Aan de hand van vergelijkbare woningen die in de wijk te koop staan, of verkocht zijn, kun je een inschatting maken van de prijs.

Het aantal vierkante meters

De grootte (inhoud) van de woning is zeer belangrijk. Zo kun je ook berekenen wat het huis per vierkante meter kost. Aan de hand van andere woningen in de wijk kun je bepalen of dit reeel is. Iedere wijk (stad) heeft een eigen prijs per vierkante meter. Het duurste vergelijkbare huis bepaalt hiermee de maximale prijs.

Tuin

Een tuin brengt zeker een waardevermeerdering van de woning. Dan is het ook afhankelijk van de grootte van de tuin.

Achterstallig onderhoud

Een huis dat in slechte staat is kan niet de hoofdprijs kosten, omdat je er als koper nog zoveel aan zal moeten verbouwen om het in goede staat te krijgen. Een bouwkundige keuring is een must. Deze zal uitwijzen in welke staat het huis is en kan een goede onderhandeldingspositie geven om de vraagprijs naar beneden te brengen.

Welke bronnen kun je onder andere raadplegen om de waarde te bepalen

 • Internet pagina's
  • www.brixter.nl
  • De website van Vereniging Eigen Huis bevalt veel tips. Via deze site kun je digitaal en snel (tegen een kleine vergoeding) een waardebepaling laten opmaken, via een rekenmodule.
 • Het Kadaster

Via het kadaster kun je allerlei gegevens over het huis opvragen (aanschafprijs door de eigenaar en kun je de waardevermeerdering berekenen, je kan opvragen voor welke prijs de huizen in de buurt zijn verkocht etc)

 • Taxatie

Een taxatie laten opmaken door een taxateur geeft een goede indicatie of de vraagprijs reeel is. Het zelfde geldt voor de eerder genoemde bouwkundige keuring. Soms kan de bouwkundige tegelijkertijd ook een taxatie opmaken. Vraag hiernaar.

Nawoord

Uiteindelijk is het redelijk subjectief en bepaalt de koper wat het huis waard is. Op dit moment (september 2010) is de huizenmarkt nog niet helemaal stabiel en staan er veel huizen te koop. Hypothekenverstrekkers zijn niet meer zo makkelijk met het uitgeven van leningen, waardoor mensen minder in de gelegenheid worden gesteld een huis in een bepaalde prijsklasse te kopen. Dit zorgt er ook voor dat de koper de prijzen redelijk goed kan 'drukken'. Als je je zelf goed hebt ingelezen op bovengenoemde sites kun je voor jezelf een goede inschatting maken van de waarde van het huis. Als de eigenaar het niet voor die prijs wil verkopen, kun je zelf bepalen of je er dan wel of niet meer voor wil betalen.