Je huis sneller verkopen door erin te investeren

Inleiding

Op dit moment is de huizenmarkt niet echt super te noemen. Na de bankencrisis veroorzaakt door het afgenomen vertrouwen in de huizenmarkt in Amerika en successievelijk ook in andere landen, is er in veel landen, ook in Nederland, sprake van een kopersmarkt. Er worden veel huizen te koop aangeboden, waardoor de prijzen onder druk komen te staan. Bovendien duurt het veel langer dan zeg 5-6 jaar geleden om je huis te kunnen verkopen. Kopers willen best nog langer wachten met kopen om het aankoopbedrag zo laag mogelijk te krijgen en bovendien is het voor kopers niet meer zo makkelijk om een lening rond te krijgen. Dit houdt in dat je als verkoper ervoor moet zorgen dat jouw huis zo gunstig mogelijk afsteekt tegen dat van de concurrentie. Dit artikel helpt je op weg om door investeringen te doen in je huis, je huis sneller te kunnen verkopen.

Waarmee beginnen?

Welke investeringen kun je doen? Deze vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden. Wanneer je even begint met brainstormen heb je al gauw een waslijst aan mogelijkheden. Uiteraard vind je in dit artikel ook een aantal ideeën, maar met zo'n lijst aan mogelijke investeringen ben je er uiteraard niet. Vraag blijft immers welke investeringen het meeste effect zullen opleveren in de ogen van de koper. Je zult je dan ook moeten afvragen welke minpunten van je huis en (zo aan de orde) de tuin je zult moeten wegwerken en ook welke pluspunten extra aandacht voor de koper zouden moeten krijgen.

De plus- en minpunten kun je uiteraard best op een rijtje zetten door bij de voordeur te beginnen (of bij de erfafscheiding) en al lopende door je huis alle vertrekken, technische installaties e.d. op waarde te schatten. Je kunt hiervoor uiteraard ook professionele hulp inschakelen, bijvoorbeeld de verkopend makelaar (als het goed is heeft hij of zij al een aantal suggesties gedaan om de verkoop te bevorderen!) of een binnenhuisarchitect (vraag gewoon om een advies en betaal hier voor het afgesproken bedrag). Ook kun je een familielid of vriend of vriendin vragen advies te geven. Zij kijken vaak toch objectiever naar jouw huis, dat vol zit met (mooie) herinneringen. Wat je natuurlijk ook kunt doen is bij bezichtigingen door te vragen naar de plus- en minpunten.

In kaart brengen van investeringsmogelijkheden

Wanneer je het advies hebt van de binnenhuisarchitect, de makelaar of wanneer je je eigen lijstje met plus- en minpunten hebt opgesteld (al dan niet met behulp van familie of vrienden), ga je aan de slag met het in kaart brengen van de investeringsmogelijkheden en de kosten die de investeringen met zich meebrengen. Begin daarbij met de investeringsmogelijkheden gericht op het wegnemen van de minpunten binnen het huis die écht als eerste aangepakt moeten worden.

Opnieuw kitten, het wegwerken van scheuren en opnieuw verven (in neutrale kleuren) of behangen levert vaak al een hele verbetering op. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het verven van de keuken, die nog de modekleur heeft van een aantal jaren geleden. Voor een paar honderd euro kun je de keukenkastjes al professioneel laten spuiten. Ook kan het verstandig zijn de meubelen te verplaatsen en een teveel aan meubelen weg te halen, zodat de potentiële koper een beter beeld krijgt van de grootte en gebruiksmogelijkheden van de vertrekken. Het toevoegen van hippe accessoires (kussentjes, lampen, planten, vazen e.d.) kan ook wonderen doen. Evenals het vervangen van het parket, laminaat of plavuizen, hoewel deze investeringen al gauw in de papieren gaat lopen. Dit geldt in nog sterkere mate voor het renoveren van keuken, douche en toilet. Maar wanneer deze in slechte staat verkeren, is het niet zo'n gek idee om te renoveren. Weeg in dat geval de extra kosten af tegen de verwachte meerwaarde van jouw huis en betrek hierin ook de kans dat jouw huis zal worden verkocht. De verkopend makelaar kan hierover adviseren. Bekijk ook eens de woonprogramma's van de afgelopen jaren.

Wat te doen met de tuin?

Wanneer het huis binnen tip top in orde is, is de tuin aan de beurt. Bedenk daarbij dat er in één dag een compleet nieuwe uitstraling van de tuin kan worden bereikt. De tuinprogramma's op TV bewijzen dat iedere keer weer. Er zijn altijd wel familieleden en vrienden die willen helpen (het in het vooruitzicht stellen van een barbecue wil ook wel eens helpen). Ook hier geldt: kijk met de ogen van de koper. Maak weer een lijst van plus- en minpunten, breng mogelijkheden in kaart, vraag zonodig (financieel) advies en ga aan de slag met de verbeteringen. Haal onkruid weg, zorg ervoor dat het tuinhuisje of de garage er goed uitzien (verven?), ruim ze op en spuit het terras schoon met een hogedrukreiniger. Hoog het terras zonodig op of leg het terras opnieuw aan met moderne stenen of tegels, breng verlichting aan en vervang zonodig de tuinmeubels. Denk ook eens aan allerlei accessoires als plantenpotten, beeldjes, fakkels etc. Doe inspiratie op bij het tuincentrum in de buurt. Haal de vijver weg, wanneer je de kans groot acht dat een jong stel met kinderwens het huis zou kunnen kopen.

Blijf in beweging!

Ook al verkoopt je huis na de aangebrachte verbeteringen niet direct: blijf altijd in beweging. Ga actief de boer op om jouw huis aan te prijzen, neem zonodig een andere makelaar. Ga niet bij de pakken neerzitten, blijf bezig met het in de gaten houden van de concurrentie en het doorvoeren van verbeteringen. Met een positieve instelling bereik je altijd meer.