De pijlers van IKEA

Het succes van IKEA, is op de navolgende pijlers opgebouwd :

  • Marketing
  • Kwaliteit
  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

IKEA probeert de consumenten een ideaal-beeld te schilderen over de totale ondernemingsvoering. Een kijk achter de schermen van deze pijlers, geeft echter aanleiding tot kritiek.

IKEA : De onderneming

IKEA is een concern van Zweedse oorsprong, met vestigingen over de hele wereld. Het richt zich op het aanbieden van betaalbare meubelen en woonartikelen, die deels zelf in elkaar gezet moeten worden. Het concept bestaat uit het aanbieden van kwaliteitsartikelen tegen een lage prijs. Er worden eisen gesteld aan het productieproces. IKEA eist bijvoorbeeld van zijn leveranciers dat er bij de productie geen gebruik van kinderarbeid wordt gemaakt. Maar IKEA stelt met al zijn leveranciers ook plannen op om op gebied van andere sociale aspecten en aangaande de milieubelasting stapsgewijs tot verbetering te komen. Er zijn 301 IKEA-vestigingen in 37 landen (juli 2009). 267 vestigingen in 25 landen zijn in het bezit van IKEA zelf, de rest bestaat uit franchise. Juridisch staan bij het wereldwijde IKEA twee Nederlandse besloten vennootschappen en een Nederlandse stichting centraal. Inter IKEA Systems B.V. uit Delft is de eigenaar van het IKEA-concept en het handelsmerk, INGKA Holding B.V. uit Leiden daarentegen bezit alle 267 eigen vestigingen. Dit heeft te maken met het feit dat Nederland op fiscaal gebied als tussenholding wordt gebruikt, in het kader van een belastingstructuur om de belastingdruk zo laag mogelijk te houden.

Marketing

IKEA heeft een uitgekiend marketingconcept, waar veel ondernemingen van kunnen leren. Zo staan bijvoorbeeld de meubels niet willekeurig in de winkel opgesteld, zijn de accessoires bewust zichtbaar uitgestald, kan men bijna geen afkortingen van het winkelpad vinden, en worden aanbiedingen zodanig gepositioneerd, dat men eerst alle andere producten dient te passeren en probeert men een familiesfeer te benaderen door u uit te nodigen voor een ontbijt, voordat de winkel open gaat. Een groot deel van de verkopen bestaat uit impuls aankopen, de meeste mensen kopen uiteindelijk meer, dan de bedoeling was. Bij IKEA probeert men bij de consumenten dit katterige gevoel weg te werken, door ze het gevoel te geven dat ze goede aankoop hebben gedaan, zodat ze uiteindelijk tevreden de winkel verlaten.

Kwaliteit

Men streeft er naar om een goede prijs/kwaliteit verhouding te krijgen. Dit is bij het uitgebreide assortiment geen makkelijke opgave. Handleidingen zijn niet altijd even duidelijk, een aantal malen een product opbouwen en weer afbreken kan ook problemen opleveren als er met spijkers gewerkt wordt. Over het algemeen genomen valt de kwaliteit mee, want anders zou je veel consumenten kwijt raken. Gebleken is dat er weinig huishoudens zijn, waar geen IKEA product aanwezig is.

MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wil zeggen dat men open en transparant is. Ook ten aanzien van het gebruik van de grondstoffen (materialen) en het personeel.

Hout

IKEA streeft er naar om hout te gebruiken, waarvan de herkomst bekend is, echter in de praktijk blijkt dit echter slechts 24% te zijn. Over de overige 76% wordt gezwegen. Onderzoek van het hout heeft opgeleverd, dat deze uit Siberië afkomstig zijn, waar op grote schaal ontbossingen en kaalslag plaats vindt. De klimatologische gevolgen hiervan zijn nog niet te voorspellen, maar zeker is dat het onomkeerbare gevolgen zal hebben.

Personeel

Om de kosten van de factor arbeid zo laag mogelijk te houden heeft men ten tijde van de Duitse Democratische Republiek (DDR), gebruik gemaakt van dwangarbeiders en politieke vluchtelingen. In de voormalige DDR had men liefst 65 locaties, waar producten werden gemaakt. Na de val van de muur is men uitgeweken naar Wit-Rusland. Winkelpersoneel wordt de mond gesnoerd, door ze te dreigen met ontslag. De helft van het personeel bestaat uit parttimers, om zodoende het risico van uitval (ziekte) te spreiden. Immers iemand moet toch de prijs betalen dat zo goedkope producten op de markt komen.

Update 2012:

Ikea opent tiplijn voor misbruik van politieke gevangenen in de DDR

Conclusie

Van de drie pijlers vormt de derde pijler het probleem. IKEA is niet transparant ten aanzien van de herkomst van het hout en de arbeidsomstandigheden van het personeel. I

Fout beeld

Een ander fout beeld dat bij de consumenten leeft is het feit dat de verkoop bij IKEA hoofdzakelijk uit meubelen bestaat, echter de de helft van de omzet wordt behaald met de verkoop van accessoires. Om een indruk te geven, de omzet bedroeg over 2009 23 miljard euro.

Meer weten

Marktonderzoek IKEA (Duitsland)

IKEA doorbreekt stilzwijgen

IKEA kapt oerbossen in Rusland

Bestellen bij OTTO

Ferrero, een Italiaans chocopastasprookje

Op de koffie bij Tchibo

Tchibo Certified Merchandise

Even tanken bij ARAL

ALDI, geen discounter

Ballenbak voor mannen

Kartonnen pallets vervangen houten houten pallets

Gekke weetjes over IKEA